ΘΕΜΑ Οι… συλλέκτες χρυσού, οι “πρωτάρηδες” και οι απόντες

ΘΕΜΑ Οι… συλλέκτες χρυσού, οι “πρωτάρηδες” και οι απόντες

Βελιγράδι, Σομπατέλι, Μινσκ, Κουβέιτ: τέσσερις σταθμοί μίας ονειρικής πορείας για τη “ χρυσή γενιά” της ελληνικής υδατοσφαίρισης, που μέσα σε 2,5 χρόνια κατέκτησε τέσσερις τίτλους, τρεις Παγκόσμιους και έναν Ευρωπαϊκό, τρεις σε επίπεδο Νέων Ανδρών και έναν σε επίπεδο Εφήβων. Ένα σπάνιο φαινόμενο κυριαρχίας στις μικρές ηλικίες, που προοιωνίζεται λαμπρό μέλλον για το ελληνικό πόλο, ακόμη κι αν δεν έχουν όλοι οι νεαροί διεθνείς την προσδοκώμενη εξέλιξη.

Συνολικά 36 πολίστες συμμετείχαν στις θριαμβεύτριες εθνικές ομάδες και πέντε εξ αυτών πρόσθεσαν χθες (20/12) στο Κουβέιτ το τρίτο χρυσό μετάλλιο στο παλμαρέ τους. Το «enfant terrible» της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ο «βομβαρδιστής» Κώστας Γκιουβέτσης (που ξεκίνησε ως… ρολίστας αμυντικός) και ο φουνταριστός-χέλι Δημήτρης Νικολαϊδης, όλοι τους γεννημένοι το 1999, ήταν παρόντες στους τρεις διαδοχικούς τίτλους της εθνικής Νέων, στο Παγκόσμιο του Βελιγραδίου το 2017, στο Ευρωπαϊκό του Μινσκ το 2018 και τώρα στο Παγκόσμιο του Κουβέιτ. Παράλληλα, οι νεότεροι Στάθης Καλογερόπουλος (2001) και Αριστείδης Χαλυβόπουλος (2002) κατέκτησαν ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τίτλο σε Μινσκ και Κουβέιτ, αλλά ήταν και βασικά στελέχη της εθνικής Εφήβων στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Σομπατέλι.

Ακόμη τέσσερις παίκτες, όλοι γεννημένοι το 1999, ήταν παρόντες τόσο στο Ευρωπαϊκό του Μινσκ, όσο και στο Κουβέιτ. Ο λόγος για τους Χάρη Ρομπόπουλο, Ζαννή Αλαφραγκή, Κώστα Κάκαρη και Στέλιο Δαλμάρα.

Από την άλλη, η νίκη επί της Σερβίας στον χθεσινό τελικό είχε ιδιαίτερη σημασία για τους τέσσερις… πρωτάρηδες της ομάδας. Ο κορυφαίος τερματοφύλακας του τουρνουά, Νίκος Μητράκης (γεννημένος το 2000), ο Στάθης Παπαγεωργίου (1999), ο Μιχάλης Δίπλαρος (1999) και ο Άγγελος Γωνιωτάκης (2001) έζησαν για πρώτη φορά τη χαρά της κατάκτησης ενός τίτλου και μπορούν πλέον να… ονειρεύονται ανάλογα μεγαλεία και στο μέλλον.

Η ανακοίνωση των επιλογών του ομοσπονδιακού τεχνικού, Τεό Λοράντου, συνοδεύτηκε από αρκετή… γκρίνια (ο Απόλλων Σμύρνης μάλιστα εξέδωσε και επίσημη ανακοίνωση διαμαρτυρίας), για το γεγονός ότι πήρε στη 13άδα πέντε πολίστες από το Παλαιό Φάληρο, στο οποίο εργάζεται παράλληλα. Πέραν της δικαίωσης δια του αποτελέσματος, ο ομοσπονδιακός προπονητής έχει να αντιπαραβάλλει ένα πολύ σοβαρό επιχείρημα: δεν ήταν δυνατόν να χωρέσουν όλοι οι ταλαντούχοι παίκτες αυτής της «φουρνιάς» στην αποστολή! Δειγματοληπτικά και μόνο, να αναφέρουμε πολίστες όπως ο Νικόδημος Αγιωργούσης (βασικό στέλεχος των Χανίων, πρωταθλητής Ευρώπης στο Μινσκ), οι Αχιλλέας Γραμματικός και Αλέξανδρος Αλαμάνος (οι δύο παίκτες για τον αποκλεισμό των οποίων διαμαρτυρήθηκε ο Απόλλωνας, αμφότεροι μέλη της εθνικής εφήβων στο Σομπατέλι), ο Ιπποκράτης Χαλυβόπουλος (αμυντικός του Ολυμπιακού, με «γεμάτη» χρονιά πέρυσι στη Γλυφάδα ως δανεικός, πρωταθλητής κόσμου στους Εφήβους και Ευρώπης στους Νέους), ο Δημήτρης Δήμου (από τους καλύτερους του Πανιωνίου τη φετινή σεζόν, «χρυσός» τόσο στο Σομπατέλι όσο και στο Μινσκ) και ο Νίκος Κουρούβανης (μέλος της εθνικής εφήβων στο Σομπατέλι, με σημαντικό ρόλο φέτος στη Βουλιαγμένη). 

Στα παραπάνω ονόματα, δεν συμπεριλαμβάνονται καθόλου παίκτες που έχουν φύγει στις ΗΠΑ για σπουδές, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Νίκο Παπανικολάου, MVP του περσινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος εφήβων. Ακόμη και να ήταν, πάντως, διαθέσιμος ο 19χρονος φουνταριστός, δύσκολα θα κατάφερνε να μπει στη 13άδα, αφού στη θέση του υπάρχουν ο Κάκαρης και ο Νικολαϊδης, δηλαδή παίκτες με ουσιαστική συμμετοχή στον Ολυμπιακό και την Μπρέσια αντίστοιχα! Για τέτοιο βάθος επιλογών μιλάμε…

Και μιας και αναφερθήκαμε στον Τεό Λοράντο, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το δικό του αξιοθαύμαστο επίτευγμα. Ο 48χρονος τεχνικός ανέλαβε την εθνική νέων ανδρών τον Μάιο του 2017 και την οδήγησε σε τρία χρυσά μετάλλια, σε ισάριθμες διοργανώσεις (Βελιγράδι, Μινσκ, Κουβέιτ)! Όσο κι αν το ταλέντο αυτής της γενιάς είναι σπάνιο, η συμβολή του προπονητή δεν μπορεί να παραβλεφθεί, ιδιαίτερα σε αυτές τις ηλικίες. Ο ίδιος, πάντως, βίωσε μία πολύ δύσκολη κατάσταση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, καθώς αποβλήθηκε στον δραματικό προημιτελικό με τις ΗΠΑ (το μόνο ματς όπου πραγματικά κινδύνεψε η εθνική), τιμωρήθηκε με αποκλεισμό για δύο αγώνες και οι ιθύνοντες της FINA δεν του επέτρεψαν ούτε την είσοδο στο κολυμβητήριο, με αποτέλεσμα να πανηγυρίσει τον τίτλο από το ξενοδοχείο της αποστολής!

Γιάννης Δημητρόγλου

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play