ΘΕΜΑ – Ο Τζόκοβιτς, η αξεπέραστη Γκραφ και οι κάτοχοι του Career Golden Slam

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς αποτελεί έναν θρύλο, όχι μόνο του τένις αλλά και του παγκόσμιου αθλητισμού.

Ιστορικές προσωπικότητες όπως ο ίδιος καταγράφουν επιτεύγματα που αφήνουν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στο πέρασμα του χρόνου. Το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο έλειπε από τη συλλογή του Νόλε και σήμερα προστέθηκε στο Philippe Chatrier του Ρολάν Γκαρός, μετά τη νίκη του με 2-0 επί του Κάρλος Αλκαράθ.

Σε ηλικία 39 ετών, ο Σέρβος υπεραθλητής γίνεται ο τρίτος τενίστας στην ιστορία που πετυχαίνει το Career Golden Slam, έχοντας νικήσει και στις πέντε κορυφαίες διοργανώσεις της καριέρας του: Ολυμπιακοί Αγώνες, Ρολάν Γκαρός, US Open, Australian Open και Γουϊμπλεντον.

Το Grand Slam, δηλαδή τα τρόπαια των τεσσάρων μεγάλων τουρνουά, τα είχε εξασφαλίσει από το 2016, όταν κατέκτησε το πρώτο του Ρολάν Γκαρός.

Ωστόσο, σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων, είχε αποτύχει τόσο το 2016 στο Ρίο όσο και το 2021 στο Τόκιο. Η προσωπική του στιγμή ήρθε στις 4 Αυγούστου 2024 όταν ολοκλήρωσε το Golden Slam στην καριέρα του (γι’ αυτό και ο χαρακτηρισμός «career» για το επίτευγμα).

Υπάρχει μία αθλήτρια που έχει πετύχει το ακατόρθωτο. Η Στέφι Γκραφ έγινε η πρώτη που κατέκτησε και τους πέντε τίτλους και μάλιστα η μοναδική που το κατάφερε εντός της ίδιας χρονιάς!

Το 1988, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ, η Γερμανίδα υπήρξε ανίκητη και έγινε η πρώτη που κατέκτησε τον Golden Slam. Έκτοτε, ακολούθησαν άλλοι τέσσερις, μία γυναίκα και τρεις άνδρες, όλοι τους όμως σε επίπεδο καριέρας και όχι μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος!

Το Career Golden Slam φαίνεται πολύ πιο εύκολο πεδίο στο διπλό, καθώς στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται 12 αθλητές και αθλήτριες.

Αν και δεν διαθέτει την αίγλη του απλού, η Σερένα Γουϊλιαμς είναι η μοναδική που έχει πετύχει το συγκεκριμένο επίτευγμα και στο απλό και στο διπλό!

Αναλυτικά οι τενίστες και τενίστριες που έχουν κατακτήσει το Golden Slam στην καριέρα τους (σε παρένθεση η χρονιά που στέφθηκαν χρυσοί Ολυμπιονίκες).

Στέφι Γκραφ – Γερμανία   (1988)

Αντρέ Αγκάσι – ΗΠΑ       (1996)

Ραφαέλ Ναδάλ – Ισπανία   (2008)

Σερένα Γουϊλιαμς – ΗΠΑ   (2012)

Νόβακ Τζόκοβιτς – Σερβία (2024)

Παμ Σράιβερ – ΗΠΑ        (1988)

Τζίτζι Φερνάντεζ – ΗΠΑ   (1992)

Τοντ Γούντμπριτζ – Αυστραλία (1996)

Μαρκ Γούντφορντ – Αυστραλία (1996)

Σερένα Γουϊλιαμς – ΗΠΑ   (2000)

Βίνους Γουϊλιαμς – ΗΠΑ   (2000)

Ντάνιελ Νέστορ – Καναδάς (2000)

Μπομπ Μπράιαν – Βρετανία (2012)

Μάικ Μπράιαν  – Βρετανία (2012)

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading