Έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια (για την ακρίβεια συμπληρώθηκαν στις 20/3), από την ημέρα που η Πάρμα κήρυξε πτώχευση για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Ένας σύλλογος-κόσμημα του ιταλικού ποδοσφαίρου τη δεκαετία του ’90, που όμως έφτασε στο σημείο της χρεωκοπίας λόγω των τεράστιων δαπανών στη μεταγραφική της πολιτική.
Οι συμφωνίες για δανεισμούς παικτών αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ιταλικού ποδοσφαιρικού μοντέλου εδώ και πολλά χρόνια. Η Αταλάντα, του βαριά χτυπημένου από τον κορονοϊό Μπέργκαμο, για παράδειγμα, έχει δανείσει σε διάφορους συλλόγους 55 ποδοσφαιριστές αυτή τη στιγμή! Επιπλέον, στο ιταλικό ποδόσφαιρο ανθούσε σε μεγάλο βαθμό και το μοντέλο της συν-ιδιοκτησίας. Τα μεταγραφικά δικαιώματα των παικτών μοιράζονται σε δυο συλλόγους που στο φινάλε κάθε σεζόν κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Το αφεντικό της Πάρμα, ο Τομάσο Τζιράρντι, είχε την έμπνευση να επενδύσει κυρίως σε νεαρούς ποδοσφαιριστές. Η ιδέα ήταν η εξής: αγορά ποδοσφαιριστών με την ελπίδα πως θα αποδειχθούν πολύ καλοί και θα αυξήσουν την τιμή τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Το αποτέλεσμα ήταν, οριακά, παράλογο. Συμπεριλαμβανομένων και των δανεισμών, ο σύλλογος απέκτησε 181 ποδοσφαιριστές και, αντίστροφα, 205 άφησαν τους «τζιαλομπλού» καθόλη τη διάρκεια της σεζόν 2014/15! Ήταν κι αυτός ένας από τους λόγους που εκείνο το καλοκαίρι απαγορεύθηκε το μοντέλο της συν-ιδιοκτησίας…
Παρά την επιτυχία εντός αγωνιστικών χώρων, με την Πάρμα να τερματίζει στην έκτη θέση, ο Τζιράρντι και ο Γενικός Διευθυντής, Πιέτρο Λεονάρντι, έκαναν λάθος στους υπολογισμούς τους. Ο σύλλογος που στο παρελθόν είχε μοσχοπουλήσει παίκτες όπως οι Τζιανλουίτζι Μπουφόν, Λιλιάν Τιράμ και Ερνάν Κρέσπο – μεταγραφές με ποσά ρεκόρ – είχε αυξήσει το χρέος του στα 230 εκατομμύρια ευρώ! Οι παίκτες που είχαν απομείνει, ανάμεσά τους οι Ισάκ Μπελφοντίλ, Αντόνιο Κασάνο και Γκαμπριέλ Παλέτα, όπως και ο προπονητής Ρομπέρτο Ντοναντόνι, παρέμεναν για μήνες απλήρωτοι.
Η Πάρμα υπέστη αφαίρεση βαθμών και, σύντομα, βρέθηκε στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα. Δυο φορές, ο σύλλογος πωλήθηκε έναντι του συμβολικού ποσού του ενός ευρώ (1,00 € ). Ωστόσο, οι νέοι ιδιοκτήτες δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο δυσβάσταχτο χρέος. Ο σύλλογος, που εδρεύει στην Εμίλια-Ρομάνα, δεν κατάφερε να βρει νέο ιδιοκτήτη και, στο τέλος της σεζόν, διαλύθηκε και επανιδρύθηκε με την ονομασία Πάρμα Κάλτσιο, ξεκινώντας την πορεία της από την τέταρτη κατηγορία!
NUOZO INIZIO, ΣΚΑΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΟΝΙ: Ό,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΜΑ
Εν τέλει, κάποιοι ντόπιοι επιχειρηματίες αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν το σύλλογο. Υπό την ηγεσία του «βασιλιά των μακαρονιών» Γκούιντο Μπαρίλα, επτά επιχειρηματίες, με την επωνυμία Nuovo Inizio (σ.σ. Νέο Ξεκίνημα) συγκεντρώθηκαν για να βοηθήσουν οικονομικά το νέου σύλλογο. Ο Νέβιο Σκάλα, με τον οποίο η Πάρμα είχε κατακτήσει το (τότε) UEFA Cup το 1993 και το 1995, ανέλαβε πρόεδρος του συλλόγου ενώ ο παίκτης-θρύλος της ομάδας, Λουίτζι Απολόνι, ανέλαβε το δύσκολο ρόλο να «χτίσει» την ομάδα ως πρώτος προπονητής.
Μόνο ο αρχηγός Αλεσάντρο Λουκαρέλι ήταν διατεθειμένος να ακολουθήσει το σύλλογο από τη Serie A ως την τέταρτη κατηγορία. «Μετά από επτά χρόνια, νιώθω τη φανέλα να είναι κολλημένη πάνω μου», έλεγε τότε ο Λουκαρέλι που πλέον είναι αθλητικός διευθυντής του συλλόγου: «Θα αγωνιστώ για την ομάδα ανεξάρτητα την κατηγορία που θα βρίσκεται».
Η Πάρμα μπορεί να ήταν μια εξ ολοκλήρου νέα ομάδα, ωστόσο είχε ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των άλλων στη Serie D: οι οπαδοί της παρέμειναν πιστοί! Ο σύλλογος πούλησε 4.000 εισιτήρια διαρκείας, αριθμός ρεκόρ για την κατηγορία. Την επόμενη σεζόν, στη Serie C, πούλησε 10.000 διαρκείας. Ιστορικές στιγμές για έναν σύλλογο που είχε φτάσει τόσο χαμηλά.
Χάρη σε έμπειρους παίκτες, όπως ο Λουκαρέλι, ο επιθετικός Εμανουέλε Καλαϊό και οι μέσοι Ματέο Σκοτσαρέλα και Τζιάνι Μουνάρι, ο σύλλογος κατακτά τη μία άνοδο μετά την άλλη. Μεγάλο ρόλο στις επιτυχίες αυτές έπαιξε ο διάδοχος του Απολόνι. Ο Ρομπέρτο Ντ’Αβέρσα ανέλαβε την τεχνική ηγεσία τον Δεκέμβριο του 2016. Η Πάρμα, εκείνη τη στιγμή, ήταν στην όγδοη θέση της Serie C, ωστόσο υπό τις οδηγίες του Ντ’Αβέρσα μπήκε στα Play Off και μέσω αυτών κέρδισε τον προβιβασμό της στη Serie B. Η Πάρμα βρίσκεται πλέον στη Serie A και ο Ντ’Αβέρσα παραμένει στον πάγκο της (61 νίκες, 30 ισοπαλίες, 45 ήττες με τέρματα 181-158 σε 136 παιχνίδια ο μέχρι σήμερα απολογισμός), καθώς δεσμεύεται με συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2022. Σύλλογοι με «μεγαλύτερες τσέπες», πάντως, έχουν ήδη βάλει στο μάτι τον 44χρονο τεχνικό.
ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ SERIE A: ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΜΑ
Μετά τη δεύτερη συνεχόμενη άνοδο, ξένοι επενδυτές «ανακάλυψαν» την Πάρμα. Το Νοέμβριο του 2017, ο Κινέζος Ζιανγκ Λιζάνγκ αγόρασε το 60% του συλλόγου. Το υπόλοιπο 30% παρέμεινε τους προηγούμενους ιδιοκτήτες (Nuovo Inizio) ενώ το 10% παρέμεινε στη μετοχική εταιρεία Parma Partecipazioni Calcistiche (PPC), η οποία στην ουσία ανήκει τους οπαδούς του συλλόγου! Το «ζεστό χρήμα» έφερε στην ομάδα παίκτες όπως οι ταλαντούχοι Αλέσιο Ντα Κρουζ και Αμάτο Τσιτσιρέτι, αλλά και ο έμπειρος Μαρσέλο Γκατσόλα. Στο φινάλε της σεζόν 2017/18, η Πάρμα πανηγύρισε τον προβιβασμό για τρίτη διαδοχική φορά! Μία επίδοση ρεκόρ για την Ιταλία! «Πριν από τρία χρόνια μας είχαν για πεθαμένους, τους αποδείξαμε πως έκαναν λάθος», ήταν το τότε τιτίβισμα του συλλόγου στα Social Media, με τα ιταλικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για «το θαύμα της Πάρμα».
Στην επιστροφή στη Serie A, τα βήματα ήταν πολύ πιο προσεκτικά σε σχέση με την τελευταία παρουσία στη μεγάλη κατηγορία. Έναντι 3 εκ. ευρώ αποκτήθηκε ως δανεικός ο Ρομπέρτο Ινγκλέζε – αυτή ήταν η πιο ακριβή μεταγραφή του καλοκαιριού! Η κίνηση-ματ του αθλητικού διευθυντή Λουκαρέλι και του Γενικού Διευθυντή, Ντανιέλε Φατσιάνο, ωστόσο ήταν η απόκτηση του πρώην αστέρα των Άρσεναλ και Ρόμα, του Ζερβινιό. Ο 32χρονος Ιβοριανός έδεσε απόλυτα με τον Ινγλέζε, με το δίδυμο να πετυχαίνει 25 γκολ την πρώτη σεζόν!
Κάποια στιγμή, μάλιστα, η Πάρμα βρέθηκε κοντά στις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη, ωστόσο εν τέλει κατέληξε να μάχεται για την παραμονή στην κατηγορία. Κάτι που εν τέλει κατάφερε, τερματίζοντας στη 14η θέση. Το επόμενο καλοκαίρι ήταν πολύ θορυβώδες. Ο σύλλογος ξόδεψε 20 εκ. ευρώ για να αποκτήσει τους Αντρέας Κορνέλιους, Ματέο Νταρμιάν και τον Ινγκλέζε, η μεταγραφή του οποίου έγινε μόνιμη. Ακολουθήθηκε και πάλι το μοντέλο του δανεισμούς με οψιόν αγοράς που «φοριέται» πολύ στην Ιταλία.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΕΠΟΧΕΣ; ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΕΤΕΣ ΠΛΑΝΟ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΜΑ
Εάν η Πάρμα καταφέρει να παραμείνει στη Serie A – κάτι που φαινόταν δεδομένο πριν τη διακοπή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού – ο σύλλογος θα χρειαστεί να δώσει σημαντικά ποσά για τους Ινγκλέζε, Κορνέλιους, Ερνάνι και Αλμπέρτο Γκράσι. Επιστροφή στις παλιές εποχές; Με μια πρώτη ματιά, αυτό φαίνεται. Ωστόσο, οι σύλλογοι της Serie A λαμβάνουν πολλά περισσότερα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα συγκριτικά με πέντε χρόνια πίσω. Ακόμη και οι μικρότεροι σύλλογοι έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να δίνουν σημαντικά ποσά.
Στην Πάρμα ακολουθείται ένα τριετές πλάνο, με βάση αθλητικούς και οικονομικούς στόχους, και ανάλογα γίνονται και επενδύσεις. Επιπλέον, έγινε νέα ανακατανομή στη μετοχική σύνθεση: η Nuovo Inizio έχει πλέον το 60%, ο Λιζάνγκ το 30% και η PPC διατηρεί το 10%.
Στα γήπεδα, η χρονιά – μέχρι στιγμής – κρίνεται πετυχημένη. Μετά από 25 αγώνες, η Πάρμα βρίσκεται στη μέση της βαθμολογίας, μόλις τέσσερις πόντους πίσω τη Νάπολι που είναι στην έκτη θέση, η οποία εξασφαλίζει εισιτήριο για το Europa League. Κοιτώντας προς τα κάτω, η διαφορά από τη 18η Λέτσε είναι στους 10 βαθμούς – διαφορά ασφαλείας.
ΚΩΣΤΑΣ ΒΡΟΥΛΗΣ