ΘΕΜΑ Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κορυφαίων σκόρερ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

ΘΕΜΑ Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κορυφαίων σκόρερ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

    Μήνας… εθνικών ομάδων θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ο Οκτώβριος, καθώς στην Ευρώπη διεξήχθησαν αναμετρήσεις για το Nations League, ενώ στη Νότια Αμερική, έγιναν αγώνες για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2022.

    Και αναμφισβήτητοι πρωταγωνιστές στις δύο ηπείρους, ήταν ο Ολιβιέ Ζιρού και ο Νεϊμάρ, καθώς αμφότεροι σκόραραν και βρίσκονται πλέον, στη δεύτερη θέση του πίνακα με τους κορυφαίους σκόρερ των εθνικών ομάδων στην πατρίδα τους.

    Ο Ζιρού ξεπέρασε τον Μισέλ Πλατινί στους καλύτερους γκολτζήδες της Γαλλίας και «στοχεύει» τον Τιερί Ανρί, ο οποίος προηγείται με διαφορά εννέα τερμάτων (σ.σ. 51 έναντι 42 του άσου της Τσέλσι), ενώ ο Βραζιλιάνος επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν, με 64 γκολ πλέον, άφησε πίσω του τον Ρονάλντο και πλησιάζει… επικίνδυνα τον θρυλικό Πελέ, ο οποίος έχει πετύχει 77 γκολ με τη «σελεσάο».

    Στην κορυφή των «διεθνών» σκόρερ όλων των εποχών, βρίσκεται ο Ιρανός, Αλί Νταεϊ με 109 τέρματα, όμως «απειλείται» έντονα από τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο διάσημος Πορτογάλος έχει σκοράρει 101 φορές με το εθνόσημο στο στήθος σε 167 αγώνες και θεωρείται θέμα χρόνου να καταλάβει μία ιστορική πρωτιά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μία πρωτιά που θα χρειασθούν πολλά χρόνια για να αλλάξει κάτοχο.

    Ωστόσο, σ΄ αυτήν την «άτυπη» σύγκριση, ο Πελέ είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, ο πιό αποτελεσματικός. Ο κατά πολλούς κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην Ιστορία, χρειάσθηκε μόλις 92 συμμετοχές με την «σελεσάο» για να πετύχει τα 77 γκολ, γεγονός που τον φέρνει στην κορυφή της… παραγωγικότητας με μέσο ότι 0,84 γκολ ανά αγώνα!

    Ελάχιστα πίσω από τον Πελέ, βρίσκεται ο χαρισματικός σκόρερ της εποχής του, Λουίτζι Ρίβα με ποσοστό 0,83 γκολ ανά αγώνα. Ο -75χρονος πλέον-διάσημος Ιταλός, παραμένει (!) πρώτος σκόρερ στην «σκουάντρα ατζούρα» με 35 γκολ σε 42 συμμετοχές, παρά το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο της γειτονικής χώρας, έχει αναδείξει επιθετικούς, όπως ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, ο Φιλίπο Ιντσάγκι, ο Κριστιάν Βιέρι, ο Ρομπέρτο Μπάτζο, ο Πάολο Ρόσι και ο Τότο Σκιλάτσι.

    Εξ΄ ίσου ικανότατος σκόρερ, υπήρξε και ο Μίροσλαβ Κλόζε, ο οποίος δικαίως έχει χαρακτηρισθεί ο «άνθρωπος του παγκοσμίου κυπέλλου». Με 71 γκολ σε 137 συμμετοχές, ο εξαιρετικός γκολτζής είναι πρώτος σκόρερ της εθνικής Γερμανίας, όμως το ρεκόρ που τον ξεχωρίζει, είναι ότι έχει σημειώσει 16 (!) τέρματα σε Μουντιάλ και φυσικά προηγείται στον σχετικό πίνακα. Ο Κλόζε σκόραρε πέντε φορές το 2006 και κατέκτησε το «χρυσό παπούτσι» του παγκοσμίου κυπέλλου, ενώ πέτυχε άλλα τόσα στην διοργάνωση του 2002, τέσσερα στο Μουντιάλ του 2010 και δύο στο παγκόσμιο κύπελλο του 2014.

    Ο Τιερί Ανρί, φαίνεται ο πιό «απειλούμενος», καθώς ο Ζιρού μοιάζει ικανός να τον «εκθρονίσει», δεδομένου ότι σκοράρει με… ρυθμό 0,4 γκολ ανά αγώνα. Εκτός απροόπτου, ο άσος της Τσέλσι θα βρίσκεται στις βασικές επιλογές του Ντιντιέ Ντεσάμπ για το EURO του προσεχούς καλοκαιριού και για το Μουντιάλ, που θα φιλοξενηθεί το 2022 στο Κατάρ, οπότε θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει την κορυφή.
 Γ. Διακογιάννης

©Πηγή: amna.gr

Loading