ΘΕΜΑ -Τι περιμένει η ΑΕΚ από τον Σάκχοφ

ΘΕΜΑ -Τι περιμένει η ΑΕΚ από τον Σάκχοφ

Ο Γεβγκέν Σάκχοφ επιστρέφει στην Ελλάδα, με την ΑΕΚ να αποτελεί το νέο σταθμό της καριέρας του. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε προφανώς η γνώση των δυνατοτήτων του από το τριετές πέρασμά του από τον ΠΑΟΚ (2016/19). Ο τεχνικός διευθυντής Ίλια Ίβιτς προτίμησε να φέρει έναν ποδοσφαιριστή για τον οποίο υπάρχει πλήρης και εμπεριστατωμένη εικόνα, παρά να πειραματιστεί με λύση από το εξωτερικό.

Τι έδειξε ο Σακχόφ στα τρία χρόνια παραμονής του στη Θεσσαλονίκη; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του με τα οποία βοήθησε τον ΠΑΟΚ να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα και τρία κύπελλα;

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναλύει:

Κατ΄αρχάς υπάρχει το προφανές που αποδεικνύεται από τους αριθμούς. Ότι ο Ουκρανός είναι ένας μέσος που βοηθάει στη δημιουργία φάσεων και το σκοράρισμα καθώς είχε 21 γκολ και 7 ασίστ σε 117 συμμετοχές με τον ΠΑΟΚ. Αριθμοί που κανείς από τα «εξαρο-οκτάρια» της ΑΕΚ δεν πλησιάζει καν.

– Ήταν ο παίκτης που βελτίωσε τον «Δικέφαλο του Βορρά» στο κομμάτι της αποτελεσματικότητας, τόσο πατώντας περιοχή και τελειώνοντας φάσεις, όσο και δημιουργώντας με πάσες-κλειδιά από τις πίσω ζώνες.

– Τα χαρακτηριστικά του παραπέμπουν περισσότερο σε «8άρι» παρά σε «6άρι». Δεν υπήρξε ποτέ ο κλασικός «κόφτης» γι΄αυτό και έκανε τα καλύτερά του παιχνίδια στον ΠΑΟΚ με παρτενέρ στο κέντρο τον Κάνιας. Όταν έπαιζε μαζί με κάποιον άλλον, όπως για παράδειγμα τον Μαουρίτσιο, ο ΠΑΟΚ είχε μεγάλο πρόβλημα στη μετάβαση. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η ήττα 3-2 από τον Αστέρα στην Τρίπολη σε έναν από τους πιο καθοριστικούς αγώνες της περιόδου 2017/18

– Είναι σχετικά αργός και λίγο δύσκολος στις περιστροφές του, όμως πολύ καλός στο σετ παιχνίδι. Ανταποκρίνεται άριστα όταν η ομάδα του πρέπει να κρατήσει το ρυθμό, γιατί διαθέτει πολύ καλή αντίληψη των καταστάσεων στους χώρους στους οποίους κινείται. «Διαβάζει» δηλαδή τις φάσεις. Δυσκολεύεται να ακολουθήσει, όταν τα παιχνίδια αποκτούν πολύ γρήγορο ρυθμό, κάτι όμως που είναι εξαιρετικά σπάνιο στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Τι θα «δώσει» στην ΑΕΚ

Εάν ο Καρέρα επιμείνει στο 4-3-3, ο Σακχόφ είναι ιδανικό «8άρι». Ποτέ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «6άρια». Σε περίπτωση που επανέλθει η ΑΕΚ στο πιο «παραδοσιακό» 4-2-3-1 χρειάζεται δίπλα του οπωσδήποτε έναν παίκτη σαν τον Σιμόες ή τον Γαλανόπουλο, αφού τα χαρακτηριστικά τους μοιάζουν με αυτά του Κάνιας. Παίκτες δηλαδή που δίνουν πολύ μεγαλύτερη έμφαση στα τρεξίματα και στην ανασταλτική λειτουργία.

Όσον αφορά τον Νταμιάν Σιμάνσκι, επειδή τα ταχυδυναμικά χαρακτηριστικά τους είναι παρόμοια, θα μπορούσαν να συνυπάρξουν (στο 4-2-3-1) σε χαμηλής δυσκολίας παιχνίδια. Το ίδιο ισχύει και για τον Νέναντ Κρίστιτσιτς.

Συνεπώς, με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί έως τώρα και τους Γαλανόπουλο, Σιμάνσκι να παραμένουν εκτός λόγω τραυματισμών, ο Σακχόφ θα διεκδικήσει το «8» από τον Νέναντ Κρίστιτσις, με παρτενέρ στο κέντρο τον Αντρέ Σιμόες. Στη Λέτσε είχε παίξει και «10άρι» στο 4-3-1-2 (με Ταχτσίδη ακριβώς πίσω του) κι είναι ένας ρόλος που θα μπορούσε να παίξει και στην ΑΕΚ, εάν παραστεί ανάγκη λόγω απουσιών. Όταν όμως επιστρέψουν όλοι, τότε θα δημιουργηθεί «συνωστισμός» στο χώρο του κέντρου και σίγουρα θα χρειαστεί σωστή διαχείριση των ποδοσφαιριστών ώστε να αποφευχθούν οι… γκρίνιες.

Σιμόες, Σιμάνσκι, Σακχόφ, Μάνταλος, Γαλανόπουλος, Κρίστιτσιτς θα διεκδικούν τρεις θέσεις στα χαφ, ενώ από πίσω υπάρχουν και οι νεαροί Σαμπανάτζοβιτς, Μπότος που αγωνίζονται στον ίδιο χώρο. Η ΑΕΚ παρουσιάζει εκπληκτική πληρότητα στη μεσαία γραμμή και θα χρειαστεί η «μαεστρία» του προπονητή για να βρεθεί η χημεία μεταξύ των παικτών.
 Γ. Μανταίος

©Πηγή: amna.gr

Loading