Το αβέβαιο μέλλον των ισπανικών συλλόγων στο Uefa Champions League

Το αβέβαιο μέλλον των ισπανικών συλλόγων στο Uefa Champions League

Και, ξαφνικά, η ισπανική παντοκρατορία στο UEFA Champions League δείχνει να καταρρέει.

Με τις Ρεάλ Μαδρίτης (επτά τρόπαια από το 1998 κι έπειτα) και Μπαρτσελόνα (τέσσερις κούπες από το 2006 ως το 2015) να κάνουν… πάρτι για περίπου μια 20ετία, αλλά και την Ατλέτικο Μαδρίτης να δίνει το παρών σε τρεις – χαμένους – τελικούς στο διάστημα αυτό, προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι την τελευταία διετία δεν υπήρχει σύλλογος από τη χώρα της Ιβηρικής στο καταληκτικό παιχνίδι της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης!

Φέτος – ή μάλλον και φέτος – υπάρχει και η Σεβίλλη! Η… μόνιμη θριαμβεύτρια του UEFA Europa League! Με την πρόσφατη επικράτησή της επί της Ίντερ στην Κολονία, έκανε το 6/6 σε τελικούς μέσα στον 21ο αιώνα. Στο Champions League ωστόσο, δυσκολεύεται πάρα πολύ να διακριθεί.

Η πανδημία του Covid-19 προσέθεσε ακόμη έναν πονοκέφαλο στους διοικούντες των τεσσάρων αυτών συλλόγων. Οι μεταγραφικές κινήσεις πρέπει να είναι στοχευμένες ωστόσο για την ώρα και οι τέσσερις δείχνουν μια δυσκολία στο να προσεγγίσουν πρωτοκλασάτα ονόματα. Κι αν για τη Σεβίλλη είναι λίγο-πολύ φυσιολογικό, μιας κι ακόμη μοιάζει με μεθυσμένη πολιτεία από το θρίαμβο στη Γερμανία, για τις άλλες τρεις υπάρχει μια ανεξήγητη κωλυσιεργία.

«ΒΑΣΙΛΙΚΗ» ΔΥΣΤΟΚΙΑ

Ξεκινώντας από τους την πρωταθλήτρια Ρεάλ, διακρίνει κανείς μια αβεβαιότητα για το μέλλον. Η «Βασίλισσα της Ευρώπης» προσπαθεί για την ώρα να «ξεφορτωθεί» παίκτες κι έχει ήδη παραχωρήσει τον Ασράφ Χακίμι – που ξόδεψε δύο χρόνια παίζοντας δανεικός στην Μπορούσια Ντόρτμουντ – στην Ίντερ έναντι 40 εκατομμυρίων ευρώ. Η Λεβάντε αγόρασε έναντι 5 εκ. ευρώ τους Χόρχε ντε Φρούτος και Ντάνι Γκόμες ενώ στη Βαγιαδολίδ κατέληξε με 3 εκ. ευρώ ο Χάβι Σάντσες.

Επιπλέον, δόθηκαν δανεικοί οι Ρεϊνιέρ (Ντόρτμουντ), Τακεφούσα Κούμπο (Βιγιαρεάλ, έναντι 2,5 εκ. ευρώ) και Χεσούς Βαγιέχο (Γρανάδα). Ερωτηματικό υπάρχει για το μέλλον των Μάρτιν Όντεγκααρντ, Σέρχιο Ρεγκιλόν, Άλβαρο Οντριοθόλα και Ντάνι Θεμπάγιος που επέστρεψαν από τους δανεισμούς τους σε Σοσιεδάδ, Σεβίλλη, Μπάγερν Μονάχου και Άρσεναλ, αντίστοιχα.

Σε αυτούς, προσθέστε και τους Γκάρεθ Μπέιλ, Χάμες Ροντρίγκες που δεν φαίνεται να είναι στα πλάνα του Ζινεντίν Ζιντάν για την επόμενη σεζόν, όσο κι αν ο Γάλλος τεχνικός προσπαθεί με δηλώσεις του να τους κρατήσει σε εγρήγορση.

ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΟ ΞΕΣΚΑΡΤΑΡΙΣΜΑ

Στην Μπαρτσελόνα ακόμη… βουίζουν τα αυτιά μετά την «οκτάρα» από την Μπάγερν στον προημιτελικό του Champions League. Ο Κίκε Σετιέν είδε την πόρτα της εξόδου, όπως κι ο τεχνικός διευθυντής Ερίκ Αμπιντάλ, με τον άρτι αφιχθέντα στον πάγκο των Καταλανών, Ρόναλντ Κούμαν, να έχει μπροστά του να ανέβει ένα… βουνό!

Ο πρόεδρος Γιόσεπ Μαρία Μπαρτομέου είπε ότι μόλις 6-7 παίκτες αξίζουν να παραμείνουν στο «Καμπ Νου», όμως σίγουρα δεν μπορούν να φύγουν…20. Το ζήτημα είναι τι θα αποφασίσει αρχικά ο Λιονέλ Μέσι και εν συνεχεία παίκτες-κολόνες των «μπλαουγκράνα» τα τελευταία χρόνια, όπως οι Ζεράρ Πικέ, Ζόρντι Άλμπα, Σέρχιο Μπουσκέτς, Αρτούρο Βιδάλ, Ιβάν Ράκιτιτς και Λουίς Σουάρεζ.

Ιστορική, αν μη τι άλλο, η ανταλλαγή με τη Γιουβέντους για χάρη των Μίραλεμ Πιάνιτς και Αρτούρ ενώ αίσθηση προκαλούν τα 30+ εκατομμύρια που έδωσε η Μπαρτσελόνα στην Μπράγκα για τον Τρινκάο. Άλλα 7 πήρε η Παλμέιρας για τον Ματέους Φερνάντες ενώ 5 δόθηκαν και στη Λας Πάλμας για τον Πέντρι. Από την άλλη, ο Σαρλς Πέρεθ μετακόμισε στη Ρόμα έναντι 11 εκ. ευρώ και άλλα 10 έδωσε η Χετάφε για τον Μαρκ Κουκουρέλα.
Άγνωστο τι θα επακολουθήσει με την έλευση του Κούμαν…

ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ;

Η Ατλέτικο Μαδρίτης έκανε τα δύσκολα αποκλείοντας την πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ, αλλά τα χάλασε στα εύκολα μένοντας εκτός ημιτελικών Champions League από την «πρωτάρα» Λειψία. Η αμυντική προσέγγιση του Ντιέγκο Σιμεόνε έχει τα συν και τα μείον της και οι «ροχιμπλάνκος» το έχουν βιώσει στο πετσί τους τα τελευταία χρόνια.

Για την ώρα από το «Γουάντα Μετροπολιτάνο» υπάρχει… σιγή ιχθύος. Αποκτήθηκε με κανονική μεταγραφή ο Άλβαρο Μοράτα έναντι 56 εκ. ευρώ ενώ ο Ίβο Γκρμπιτς ήρθε με 7 εκ. από τη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ για να είναι η διάδοχη λύση σε περίπτωση που αποχωρίσει ο Γιαν Όμπλακ. Για την ώρα ο μόνος που έχει φύγει είναι ο τερματοφύλακας Αντόνιο Αντάν που ως ελεύθερος πήγε στη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας.

ΤΥΦΛΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΜΟΝΤΣΙ

Δεκαπέντε ποδοσφαιριστές έφυγαν πέρυσι από το «Ραμόν Σάνσεθ Πιθχουάν», ένας λιγότερος έφτασε. Ο Ζουλιέν Λοπετεγκί είχε ούτως ή αλλιώς δύσκολο έργο λόγω του… πρότερου προπονητικού βίου του, ωστόσο η κατάκτηση του UEFA Europa League και η κατάληψη της τέταρτης θέσης ήταν το επιστέγασμα μιας εξαιρετικής χρονιάς για τη Σεβίλλη. Ας είναι καλά ο αθλητικός διευθυντής Μόντσι που… λύνει και δένει!

Το ζήτημα είναι αν μπορεί η Σεβίλλη να κάνει το κάτι παραπάνω και στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ο Σούσο αποκτήθηκε με κανονική μεταγραφή από τη Μίλαν έναντι 21 εκ. ευρώ ενώ επέστρεψε ο τερματοφύλακας Σέρχιο Ρίκο που είχε δοθεί δανεικός στην Παρί Σεν Ζερμέν. Αντίθετα, για την ώρα, γύρισε στη Χιρόνα ο… δανεικός ήρωας του Final-8 του Europa League, Μπόνο. Επιπλέον, ο Ρεγκιλόν επέστρεψε κι αυτός στη Ρεάλ.

Σημαντικό κενό αφήνει και η αποχώρηση του Έβερ Μπανέγα που αποφάσισε να πάει στη Σαουδική Αραβία για τα τελευταία ένσημα ενώ ο Σιμόν Κιάρε παραχωρήθηκε έναντι 3,5 εκ. ευρώ στη Μίλαν κι ο Ρόνι Λόπες δόθηκε δανεικός στη Νις. Δεν αναμένονται πολλές ανακατατάξεις ωστόσο οι κινήσεις θα χρειαστεί να είναι καίριες!

©Πηγή: amna.gr

Loading