Λεπτομέρειες διευθετούνται για την πραγματοποίηση την Κυριακή (10/4) του 16ο Διεθνούς Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος»
Αγώνας που έχει αφετηρία (08:00) την Πέλλα, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πρωτεύουσα της Αρχαίας Μακεδονίας και τερματισμό , με την κάλυψη 42.195μ., την παραλία της Θεσσαλονίκης, στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ύψος του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου.
Ο Μαραθώνιος πλαισιώνεται από τον Δρόμο Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. (ώρα έναρξης 09:00, αφετηρία: Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης) και τον Δρόμο Υγείας 5.000μ. (ώρα έναρξης: 13:00, αφετηρία: Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης). Θα διεξαχθεί, παράλληλα, σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και επιστρέφοντας μετά από δύο χρόνια (σ.σ. λόγω κορονοϊού), ο Δρόμος 1.000μ. μαθητών Δημοτικών Σχολείων.
Όλοι οι δρόμοι του αγωνιστικού προγράμματος θα έχουν ως κοινό σημείο τερματισμού το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης.
Καινοτομία του φετινού Μαραθωνίου αποτελεί ο Virtual Μαραθώνιος «Μέγαλος Αλέξανδρος», ο οποίος μέσα από εφαρμογή για κινητές συσκευές και από τον δικτυακό τόπο ΕΔΩ, θα δώσει τη δυνατότητα σε δρομείς, σε όλο τον πλανήτη, να «τρέξουν» στη διαδρομή Πέλλα-Θεσσαλονίκη.
Ιδιαιτερότητα του αγώνα είναι, επίσης, και η Αλεξάνδρειος Ειρηνοδρομία, η οποία θα πραγματοποιηθεί την παραμονή των αγώνων (9/4), καλύπτοντας την απόσταση από την Αρχαία Πέλλα μέχρι την παραλία της Θεσσαλονίκης, διερχόμενη από 15 σταθμούς, συμβολίζοντας «Την προσπάθεια του ανθρώπου για σωματική και πνευματική ολοκλήρωση και την αέναη αγωνία του για το αγαθό της ειρήνης και τον διάλογο μεταξύ των λαών σε όλο τον πλανήτη», όπως τονίζεται από τους διοργανωτές.
Περισσότεροι από 12.000 είναι οι δρομείς που δήλωσαν συμμετοχή στους αγώνες, για τους οποίους θα τηρηθούν όλα τα απαιτούμενα , βάσει του υγειονομικού πρωτοκόλλου που αφορά στον κορονοϊό. Οι συμμετέχοντες δρομείς απαιτείται να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ θα επιτραπεί ένα ποσοστό 5% αυτών να συμμετάσχει έχοντας αρνητικό αποτέλεσμα σε κορονοϊό από ράπιντ τεστ.
Μεγάλος, επιπλέον, είναι ο αριθμός των εθελοντών για τη διοργάνωση, των διασωστικών ομάδων, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής ευθύνης, θα διατίθενται στο Χαμόγελο του Παιδιού για κάθε ατομική συμμετοχή 1 ευρώ και για κάθε ομαδική 0.50, προκειμένου να ενισχυθεί το πρόγραμμα του που αφορά στην προληπτική ιατρική.
«Ο Μαραθώνιος στέλνει το μήνυμα της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της συναδέλφωσης των λαών. Ευελπιστούμε να διεξαχθεί και φέτος ομαλά και να συνεχίσει η πραγματοποιείται για πολλά χρόνια ακόμη. Αν δεν υπήρχε η πανδημία με τον κορονοϊό, ο Μαραθώνιος θα είχε διαρκή ανοδική πορεία. Είναι μεγάλος αγώνας και τον προτιμούν οι αθλητές», σχολίασε σε εκπροσώπους του Τύπου ο Δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος, στο περιθώριο περιήγησης που έγινε- για την ανάδειξη της ιστορικής και αγωνιστικής μαραθώνιας διαδρομής- στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας.
«Η συμμετοχή στον Μαραθώνιο, είναι από τις ωραιότερες εμπειρίες της ζωής μου και τον συνιστώ σε όλους! Τρέχω από το 2017. Φέτος, επειδή δεν είχα επαρκή χρόνο προετοιμασίας, θα τρέξω στα 10χλμ. Με τη σωστή προετοιμασία, βγάζει κανείς άνετα τα χιλιόμετρα, ακόμη και αν είναι αθλητής σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Αρχισα, προ ετών, να περπατάω για εκγύμναση και κατέληξα να συμμετέχω σε μαραθώνιο!», ανέφερε, με τη σειρά της, η αρχιτέκτονας και ειδική συνεργάτης στο Δήμο Πέλλας, Μάρθα Αναργυροπούλου.
Δείτε επίσης: Βουλγαρία: Δρομείς από 15 χώρες συμμετείχαν στον 7ο Μαραθώνιο της Στάρα Ζαγόρα
- Γερμανία: Κρίση στην κυβέρνηση Σολτς για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας
- Η επίσημη πρόσκληση για την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ
- Πόλεμος, ειρήνη ή διαρκής κρίση; Τρία πιθανά σενάρια για τον πλανήτη
- Δυσκολίες για τη Μπαρτσελόνα στην LaLiga
- Συγκλονιστικά πλάνα από τη Θεσσαλονίκη: Η απελευθέρωση των ομήρων της εγκληματικής συμμορίας