Τηλεδιάσκεψη τριών… τάσεων, την Πέμπτη (19/3) για τις ομάδες της Premier League

Τηλεδιάσκεψη τριών… τάσεων, την Πέμπτη (19/3) για τις ομάδες της Premier League

Μετά τις δύο διαδοχικές τηλεδιασκέψεις σε επίπεδο κορυφής (UEFA και FIFA), κατά τις οποίες «κλείδωσαν» οι μεταθέσεις των Euro2020 και Copa America για το καλοκαίρι του 2021 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, προκειμένου να βρεθεί χώρος και χρόνος στο καλεντάρι των εθνικών πρωταθλημάτων που έχουν αναβληθεί επ’ αόριστον και να ολοκληρωθούν πριν την 30η Ιουνίου, σειρά παίρνει την Πέμπτη (19/03) η τηλεδιάσκεψη των 20 συλλόγων της Premier League, που θα καθορίσει εν πολλοίς το μέλλον της εφετινής σεζόν στο -κατά πολλούς- κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Εντός των αγγλικών συλλόγων του κορυφαίου πρωταθλήματος της χώρας, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές «τάσεις». Ορισμένα κλαμπ δείχνουν διάθεση να επιστρέψουν γρήγορα οι ομάδες σε δράση, ακόμη κι αν χρειαστεί να παίξουν τους εναπομείναντες αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Κάποιες άλλες ομάδες συζητούν την προοπτική να ολοκληρώσουν τη σεζόν «κουτσουρεμένη» από τις υπόλοιπες αγωνιστικές ή ακόμη και να θεωρήσουν την εφετινή χρονιά ως «μη γενόμενη».

Η κυρίαρχη τάση ωστόσο, είναι υπέρ της ολοκλήρωσης της χρονιάς μέχρι το τελευταίο παιχνίδι της. «Αυτή η τάση θέλει να ολοκληρωθούν όλα τα παιχνίδια όπως ήταν το αρχικό σχέδιο» ανέφερε στο πρακτορείο Reuters μία πηγή από την Premier League, τη στιγμή που όλο το επαγγελματικό κομμάτι του αγγλικού ποδοσφαίρου (Premier League, Football League-EFL) και η γυναικεία Super League (WSL) έχουν σταματήσει μέχρι τις 4 Απριλίου.

Το μεγάλο ερωτηματικό για όλους είναι το κατά πόσο μπορεί να ολοκληρωθεί η σεζόν, από τη στιγμή που η έξαρση του κορονοϊού ανά την Ευρώπη είναι σε πλήρη εξέλιξη. Και δεν είναι τυχαίο βεβαίως, πως για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν έχει οριστεί τον μήνα Μάρτιο η ημερομηνία έναρξης της επόμενης σεζόν, όπως γίνεται… παραδοσιακά στην Αγγλία. Δείγμα κι αυτό της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που έχει βάλει στον «πάγο» κάθε ποδοσφαιρική κίνηση στο «Νησί», λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Οι περισσότερες ομάδες και οι διοικήσεις τους, ωστόσο, επεξεργάζονται το καλύτερο δυνατό… σενάριο, κοιτάζοντας παράλληλα τι γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Όπως π.χ. στην Ιταλία, όπου παρά το γεγονός πως η χώρα έχει «χτυπηθεί» από τον ιό COVID-19, περισσότερο από κάθε άλλη στην Ευρώπη, εξετάζει σενάρια επιστροφής των ομάδων στα γήπεδα μέσα στον Μάιο για να ολοκληρώσει τη σεζόν της η Serie A τον Ιούνιο ή ακόμη και τον Ιούλιο. Κάτι που επιθυμεί και η Premier League, για να μην… μπλέξει με άλλα θέματα, καθώς εάν δεν ολοκληρωθεί κανονικά η χρονιά στην Αγγλία, αυτό θα επιφέρει μεγάλο κόστος στα τηλεοπτικά συμβόλαια που έχει τόσο εντός, όσο κι εκτός συνόρων.

Σε ότι αφορά τα συμβόλαια των παικτών που ολοκληρώνονται τον Ιούνιο, η FIFA έδωσε την Τετάρτη (18/03) ένα μικρό «παράθυρο» αναπροσαρμογής των χρονικών ορίων, για πρωταθλήματα που ενδεχομένως να χρειαστεί να παίζουν (ακόμα) μπάλα μέσα στον Ιούλιο.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι της Premier League, που είναι ουσιαστικά ένα μεγάλο κομμάτι της «ελίτ» του παιχνιδιού σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πολύ μικρά σε σχέση με αυτά που αντιμετωπίζουν τα κλαμπ των μικρότερων κατηγοριών, που έχουν πλέον τεράστιο θέμα ρευστότητας με «κλειστά γήπεδα».

«Οι ομάδες της Premier League μπορούν να ελέγξουν τη μείωση των εσόδων τους από τις χαμένες ημέρες των αγώνων, όμως ο αντίκτυπος, θα είναι πολύ-πολύ μεγαλύτερος στις κατώτερες κατηγορίες. Γι’ αυτές τις ομάδες, το 20% των οποίων είναι πολύ περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων, το να παίζουν με κλειστές πόρτες θα ήταν καταστροφικό…» τόνισε ο οικονομικός αναλυτής του ποδοσφαίρου Ρομπ Γουίλσον του πανεπιστημίου Χάλαμ του Σέφελντ. 
 

ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play