Το «εργοστάσιο» που ανέδειξε τον Χάαλαντ

Οι πόρτες της αθλητικής αίθουσας, στην πόλη Μπρίνε της Νορβηγίας, παραμένουν ανοικτές, επιτρέποντας στα παιδιά να «ντριμπλάρουν» την πλήξη και την κακοκαιρία, κλωτσώντας την μπάλα.

Μεταξύ αυτών, βρίσκονται πολλoί ταλαντούχοι πιτσιρικάδες, που ονειρεύονται να γίνουν ο νέος Ερλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ.

propoli

Η πόλη Μπρίνε, αριθμεί μόλις 12.000 κατοίκους, οι οποίοι είναι υπερήφανοι ως συντοπίτες του διάσημου 20χρονου Νορβηγού, ο οποίος -μαζί με τον Κιλιάν Μπαπέ- είναι τα ανερχόμενα «αστέρια» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Σε αυτό το νοτιοδυτικό τμήμα μιας χώρας, όπου σχεδόν όλοι ασχολούνται με τα χειμερινά αθλήματα, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα ο Χάαλαντ, ο οποίος εντυπωσιάζει με την φανέλα της Ντόρτμουντ και απασχολεί τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

 «Πάντα σκόραρε», θυμάται ο Αλφ Ινγκβε Μπέρντσεν, ο οποίος υπήρξε προπονητής του Χάαλαντ όταν ήταν παιδί και προσθέτει: «Σε ηλικία 12 ετών, άρχισε να παίζει με τους 13χρονους και συνέχιζε να σκοράρει. Όταν επιλέχθηκε για την περιφερειακή ομάδα, σκόραρε ξανά. Στη συνέχεια, στα 15, κλήθηκε στην εθνική ομάδα και σκόραρε ξανά. Είδαμε αρκετά γρήγορα ότι θα μπορούσε να γίνει ένα πολύ μεγάλο όνομα. Αλλά δεν φανταζόμασταν ότι αυτό θα συμβεί τόσο γρήγορα, ούτε πως θα ήταν ο κορυφαίος σκόρερ στο Champions League σε ηλικία 19-20 ετών».

Σε μία στάση λεωφορείου, κοντά στην συγκεκριμένη αίθουσα, είναι γραμμένο το σύνθημα: «Μια ζωή, ένα κλαμπ», με προφανή αναφορά στην Μπρίνε, το «καμάρι» της πόλης και της περιοχής Γιάερεν, όπου πριν από εκατοντάδες χρόνια, έλαβε χώρα μία από τις επικότερες μάχες των Βίκινγκς.

Και όπως είναι φυσικό, η σπουδαία παρουσία του Χάαλαντ στα γήπεδα της Ευρώπης, έχει… εμπνεύσει τους φορείς της πόλης να δώσουν το όνομα του στον αγροτικό οικισμό «Braut» και το επώνυμο του στην βιομηχανική ζώνη «Håland».

Ο Χάαλαντ, γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου 2000, στην αγγλική πόλη Λιντς, όπου ο πατέρας του, Αλφ Ινγκε, έπαιζε επαγγελματικά ποδόσφαιρο. Μάλιστα, άλλαξε το επώνυμο του σε Haaland, πριν επιστρέψει μαζί με την οικογενεια του, στο Μπρίνε, το 2004.

Ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, ο ξανθός πιτσιρίκος έχει στο DNA του τον αθλητισμό, δεδομένου ότι η μητέρα του, Γκράι Μαρίτα Μπράουτ, υπήρξε πρωταθλήτρια Νορβηγίας στο έπταθλο.

«Ο Ερλινγκ ήταν μικροκαμωμένος και αδύναμος, αλλά γνωρίζαμε πολύ καλά ότι, δεδομένης της γενετικής προδιάθεσής του, πιθανότατα θα αναπτυσσόταν», θυμάται ο Μπέρντσεν και συνεχίζει: «Παρά το γεγονός ότι σωματικά, ήταν λίγο κατώτερος από τους άλλους, σημείωνε τόσα πολλά γκολ που είπαμε στους εαυτούς μας: «Φαντάσου τι θα γίνει όταν μεγαλώσει και δυναμώσει».

Και πράγματι, αυτό που όλοι περίμεναν, συνέβη όταν ο Χάαλαντ βάδιζε από τα 15 στα 16 χρόνια του, διάστημα στο οποίο «εκτοξεύθηκε» στο ένα μέτρο και 94 εκατοστά. Με μία ή δύο προπονήσεις σε εβδομαδιαία βάση, ο νεαρός ποδοσφαιριστής, συναντά τους συμπαίκτες του στο «Jaerhallen», ένα σκεπαστό γήπεδο ποδοσφαίρου.

«Δεν υπήρχαν πολλά για να κάνεις στο Μπρίνε εκτός από το ποδόσφαιρο. Τα Σαββατοκύριακα βγαίναμε στο γήπεδο, δεν χρειαζόταν να σχεδιάσουμε τίποτα, ξέραμε ότι υπήρχε πάντα κάποιος που θα μπορούσαμε να παίξουμε», σχολίασε η Αντρια Νορχάϊμ, πρώην επιθετικός της Λιόν, ενώ ο πατέρας της, Στιγκ, ο οποίος υπήρξε επίσης ποδοσφαιριστής, προσθέτει: «Το Jaerhallen επέτρεψε στην Μπρίνε να… γεννήσει πολλά ταλέντα που δεν θα είχαν ανθίσει εάν δεν υπήρχε αυτός ο χώρος».

Και τα αποτελέσματα αυτής της παραγωγικότητας ταλέντων, είναι εμφανή, καθώς από τους 40 νεαρούς, πέντε -συμπεριλαμβανομένων του Ερλινγκ και της Αντρια– έκαναν διεθνή καριέρα και έπαιξαν στην Εθνική ομάδα της Νορβηγίας.

«Με εμπνέει πολύ», εξηγεί η 18χρονη «εκκολαπτόμενη αστέρας» του νορβηγικού ποδοσφαίρου, Μαλίν Αμιλι Λίλαντ, αναφερόμενη στον Χάαλαντ και τονίζει: «Το γεγονός ότι προέρχεται από ένα τόσο μικρό μέρος και παίζει για ένα τόσο μεγάλο κλαμπ, αποδεικνύει ότι όλα είναι δυνατά».  

Δείτε επίσης: Μίνο Ραϊόλα: «Δεν είμαστε σε πόλεμο με την Ντόρτμουντ για τον Χάαλαντ»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading