Σπουδαία διάκριση για την Ελλάδα το γεγονός πως βρίσκεται στη δεύτερη θέση στα γυναικεία πρωταθλήματα με τις περισσότερες ομάδες στην Ευρώπη.
Αυτό αναφέρεται σε έκθεση της UEFA, όπου υπογραμμίζεται η αύξηση των ομάδων, των διοργανώσεων και των αγώνων στο γυναικείο ποδόσφαιρο.
Όπως σημειώνει η ισπανική εφημερίδα «Marca» το ελληνικό πρωτάθλημα με 18 ομάδες, βρίσκεται πίσω μόνο πίσω από εκείνο της Τουρκίας (24 ομάδες).
Ακολουθούν: Ισπανία, Πορτογαλία και Βουλγαρία (16); Κόσσοβο και Λουξεμβούργο (13), Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία και Σουηδία (12), Αλβανία και Ουκρανία (11), Αυστρία, Βέλγιο, Λευκορωσία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ρωσία, Σκωτία, Ελβετία και Σλοβακία (10), Κύπρος, Ιρλανδία, Ισραήλ και Ολλανδία (9), Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Νήσοι Φερόες, Γεωργία, Ουγγαρία, Σερβία, Σλοβενία και Ουαλία (8), Μάλτα (7), Καζακστάν, Λιθουανία, Λετονία, Μολδαβία και Βόρεια Ιρλανδία (6), Αρμενία και Γιβραλτάρ (5), και Μαυροβούνιο (4).
Μόνο η Ανδόρα, το Λιχτενστάιν και το Σαν Μαρίνο δεν έχουν πρωταθλήματα γυναικών και, μαζί με αυτά, η Αυστρία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λιθουανία, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία δεν έχουν Κύπελλο.
Η UEFA αναφέρει την ύπαρξη 517 συλλόγων στις διάφορες Λίγκες το έτος 2021/22 (εννιά περισσότερα από την προηγούμενη σεζόν) και αύξηση 14% στους αγώνες τη φετινή σεζόν.
Αξιοσημείωτο είναι ότι πάνω από τα μισά πρωταθλήματα έχουν αλλάξει τη μορφή των αγώνων αυτή τη σεζόν, λόγω της πανδημίας Covid-19. Υπάρχουν δέκα διαφορετικοί τύποι μορφών και, παρόλο που το πιο κοινό είναι το σχήμα δύο γύρων, όπως συμβαίνει στο ανδρικό ποδόσφαιρο, αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι υπάρχουν περισσότερα πρωταθλήματα που παίζονται σε τρεις γύρους παρά τέσσερις.
Η νέα σεζόν έφερε επίσης μια νέα μορφή Champions League στην οποία ξεχωρίζει η φάση των ομίλων μεταξύ των 16 καλύτερων ομάδων της Ευρώπης, που είναι το προοίμιο των νοκ άουτ γύρων.
Επίσης υπάρχουν διαφορετικοί τύποι οργάνωσης.
Η Βόρεια Ιρλανδία και η Σκωτία είναι οι μόνες χώρες αυτή τη στιγμή όπου το πρωτάθλημα διοργανώνεται εκτός ομοσπονδίας.
Η έκθεση αναφέρει ότι το 40% των πρωταθλημάτων έχει κύριο χορηγό, αν και οι μισές από αυτές τις συμφωνίες συνδέονται με άλλες συμφωνίες όπως αυτές της εθνικής ομάδας ή της Α’ κατηγορίας ανδρών.
Όσον αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα, λέγεται ότι συνολικά 42 πρωταθλήματα μεταδίδονται τηλεοπτικά, με έξι χώρες να έχουν καταφέρει να πουλήσουν τα δικαιώματά τους διεθνώς, κάτι που αντιπροσωπεύει αύξηση των εσόδων των συλλόγων.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης: Δεκαεπτά προσαγωγές μελών του «Ρουβίκωνα» – Δείτε τι έγραψε ο Κ. Μπακογιάννης
- Νταβός 2025: Η τρέλα της τεχνητής νοημοσύνης κυριαρχεί στην ελβετική πόλη
- Σφάλμα 404: Η σελίδα του Συντάγματος εξαφανίστηκε από τον ιστότοπο του Λευκού Οίκου
- Champions League: Σημαντικές στιγμές και γκολ της βραδιάς
- Ατλέτικο Μαδρίτης – Λεβερκούζεν 2-1: Ο Άλβαρες ηγήθηκε στην ανατροπή
- Λίβερπουλ – Λιλ 2-1: Ιστορικό γκολ του Σαλάχ χαρίζει τη νίκη στους κόκκινους