Βρετανία, ΗΠΑ και Καναδάς: Κατά της συμμετοχής Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Νωρίτερα η IPC είχε ανακοινώσει την απόφασή της, οι αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να αγωνιστούν υπό υπό την Παραολυμπιακή σημαία και χωρίς να περιλαμβάνονται στον πίνακα μεταλλίων στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες, που αρχίζουν την Παρασκευή (4/3) στο Πεκίνο

Η Βρετανία καταδίκασε την απόφαση της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής να κάνει δεκτούς υπό ουδέτερη σημαία τους αθλητές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, με την υπουργό Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ναντίν Ντόρις, η οποία είναι υπεύθυνη για τον αθλητισμό, να λέει ότι διαβουλεύεται με βρετανικούς αθλητικούς φορείς για τον καλύτερο τρόπο διαμαρτυρίας για αυτήν την απόφαση. Ανάλογη η στάση από ΗΠΑ και Καναδά.

 «Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένη από την IPC, αυτή είναι η λάθος απόφαση και τους καλώ να επανεξετάσουν επειγόντως», ανέφερε η Ντόρις. «Πρέπει να συμμετάσχουν μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο στην καταδίκη αυτής της βάρβαρης εισβολής, απαγορεύοντας σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνιστούν. Θα εξετάσουμε όλο το φάσμα των επιλογών σε ένδειξη διαμαρτυρίας γι΄ αυτήν την απόφαση, σε συνεννόηση με τους αθλητικούς φορείς και τη Βρετανική Παραολυμπιακή Ένωση. Θα συναντηθώ επίσης με τους διεθνείς ομολόγους μου αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε συλλογικά», πρόσθεσε.

 Η Καναδική Παραολυμπιακή Επιτροπή (CPC) ανακοίνωσε ότι υποστήριξε τις αποφάσεις που επιβλήθηκαν από την IPC, αλλά θα ήθελε η Ρωσία και η Λευκορωσία να απελαθούν. «Θα θέλαμε να απελαθούν αμέσως οι δύο χώρες, αλλά λόγω νομικών περιορισμών αυτό δεν είναι δυνατό», ανέφερε η CPC. «Συνεπώς, σύμφωνα με την προηγούμενη θέση μας, η Καναδική Παραολυμπιακή Επιτροπή αναμένει να συγκληθεί το συντομότερο δυνατό μια ειδική γενική συνέλευση, όπου τα μέλη της IPC θα επανεξετάσουν το καθεστώς μέλους της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στην IPC».

 Η Ολυμπιακή & Παραολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε επίσης απογοητευμένη με το αποτέλεσμα. «Ενώ μπορούμε να κατανοήσουμε τη δυσκολία αυτής της απόφασης και την επιθυμία της IPC να προστατεύσει τα δικαιώματα των αθλητών να αγωνίζονται, είμαστε απογοητευμένοι με αυτό το αποτέλεσμα, καθώς δικαιολογεί την αδιαφορία της Ρωσίας, όχι μόνο για την Ολυμπιακή Εκεχειρία, αλλά και για τα θύματα ενός παράλογου πολέμου», ανέφερε η USOPC.

  Νωρίτερα η IPC είχε ανακοινώσει την απόφασή της, οι αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να αγωνιστούν υπό υπό την Παραολυμπιακή σημαία και χωρίς να περιλαμβάνονται στον πίνακα μεταλλίων στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες, που αρχίζουν την Παρασκευή (4/3) στο Πεκίνο. 

 Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έχει συστήσει στις αθλητικές ομοσπονδίες να αποκλείσουν ομάδες και αθλητές από τις δύο χώρες, αλλά πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να αγωνιστούν ως ουδέτεροι εάν ο χρόνος ή οι νομικοί περιορισμοί εμπόδιζαν την απομάκρυνσή τους.

 «Θα αγωνιστούν υπό την παραολυμπιακή σημαία και δεν θα συμπεριληφθούν στον πίνακα μεταλλίων. Για να αποφασίσει ποια δράση θα λάβει, το Διοικητικό Συμβούλιο καθοδηγήθηκε από τις βασικές αρχές της IPC, οι οποίες περιλαμβάνουν τη δέσμευση για πολιτική ουδετερότητα και αμεροληψία και μια ακλόνητη πίστη στη μεταμορφωτική δύναμη του αθλητισμού. Αυτά είναι βασικά στοιχεία του νέου Συντάγματος της IPC που εγκρίθηκε στη Γενική Συνέλευση του 2021, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγο περισσότερο από τρεις μήνες πριν», ανέφερε η ανακοίνωση της IPC.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ