Ο θρυλικός Ιταλός διαιτητής τάχθηκε υπέρ της χρήσης νέων τεχνολογιών στο ποδόσφαιρο
Το «ημι-αυτοματοποιημένο» οφσάιντ, δοκιμασμένο κατά τη διάρκεια του Κυπέλλου Αραβίας τον Δεκέμβριο, ένα σύστημα που χρησιμοποιείται επίσης ξανά κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για τη FIFA, προκειμένου να το θέσει σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ (21 Νοεμβρίου – 18 Δεκεμβρίου 2022).
Το σύστημα που προωθεί η FIFA βασίζεται σε κάμερες που θα δίνουν την ακριβή θέση των παικτών στον αγωνιστικό χώρο, δίνοντας στους διαιτητές ακριβείς πληροφορίες σε δευτερόλεπτα. Επί του παρόντος χρησιμοποιεί 18 σημεία δεδομένων ανά παίκτη, τοποθετημένα σε διαφορετικά μέρη του σώματος, ενώ ο στόχος είναι να αυξηθεί αυτός ο αριθμός σε 29 για το Παγκόσμιο Κύπελλο, προκειμένου να παρέχει αυξημένη ακρίβεια.
Πάντως η FIFA διασφαλίζει ότι ο διαιτητής στο γήπεδο θα είναι πάντα εκείνος που θα παίρνει την τελική απόφαση. «Ξέρω ότι κάποιος μίλησε για… ρομποτικό οφσάιντ», αλλά δεν είναι» είπε ο Πιερλουίτζι Κολίνα, πρόεδρος της επιτροπής διαιτητών της FIFA.
«Οι διαιτητές και οι βοηθοί τους παραμένουν υπεύθυνοι για την απόφαση στο γήπεδο. Η τεχνολογία τους παρέχει μόνο πολύτιμη υποστήριξη για να λαμβάνουν πιο ακριβείς και γρήγορες αποφάσεις», πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι το σύστημα VAR είχε αποδειχθεί «πολύ επιτυχημένο» από την εισαγωγή του, αλλά παραδέχτηκε ότι απαιτείται μεγαλύτερη συνέπεια:
«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι που χειρίζονται το VAR να λάβουν μια ακριβή απόφαση, αλλά γνωρίζουμε ότι πρέπει να μειώσουν τον χρόνο για να το πετύχουν αυτό, ειδικά για το οφσάιντ. Μερικές φορές χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος για να αξιολογηθεί ένα οφσάιντ, ειδικά όταν η κατάσταση είναι πολύ οριακή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πάντως έχει γίνει γνωστό στο Μουντιάλ 2022 θα εφαρμοστεί το ROBO-TES, ένα λογισμικό που θα χρησιμοποιεί μόνο την τεχνολογία, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Είναι ένα σύστημα που παρακολουθεί με…πόντους έναν παίκτη για να διαπιστωθεί αν είναι μπροστά ή όχι. Σαρώνει τα σώματα των παικτών και κοινοποιεί τις πληροφορίες στους διαιτητές σε μισό δευτερόλεπτο.
Διαιτητής και βοηθός VAR θα συνεχίζουν να αποφασίζουν εάν ο επιθετικός επηρεάζει ή όχι τη φάση, όμως, τα υπόλοιπα θα φροντίζονται αυτόματα από το λογισμικό.
Δείτε επίσης: Πατέρας Άλκη: «Ας είναι η θυσία του γιου μου ένα γεγονός ένωσης κι όχι διχασμού, όχι εμφυλίου» (vids)
- Οδηγός επιβίωσης για την πολυκατοικία: Απαραίτητες πληροφορίες για τη συμβίωση
- Οργή και θρήνος στο Μαγδεμβούργο για το μακελειό από τον Σαουδάραβα δράστη
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ επισημαίνει ότι ο Μασκ δεν έχει τα προσόντα να γίνει πρόεδρος
- Super Μπάλα Live: Οι διαιτητικές ατασθαλίες πλήττουν το πρωτάθλημα
- Ψηφιακή ξενάγηση στα 32 θρησκευτικά μνημεία της Αττικής