Η Ελλάδα έχει… επιτέλους μία δική της γυναίκα σε διοικητική θέση διεθνούς αθλητικής Ομοσπονδίας. Η Έφη Ζίκουλη, από τις 13 Σεπτεμβρίου, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τάε Κβον Ντο (ETU), μια διάκριση που την καθιστά την πρώτη Ελληνίδα στην Ιστορία που το πετυχαίνει. Η αφοσίωσή της στο άθλημα που αγάπησε από παιδί και το οποίο υπηρέτησε αποτελεσματικά από διάφορες θέσεις έως σήμερα… αναγνωρίστηκε εμπράκτως! Tην… πόρτα σε αυτή τη σημαντική θέση ευθύνης της άνοιξε ο Έλληνας πρόεδρος της ETU, Σάκης Πραγαλός, αλλά τον… δρόμο τον έστρωνε εδώ και δεκαετίες η ίδια με σκληρή δουλειά και επιτυχίες.
«Είμαι η πρώτη Ελληνίδα, αλλά… αργήσαμε,» δηλώνει η Έφη Ζίκουλη στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και εύχεται να μην είναι… η πρώτη και τελευταία Ελληνίδα! «Ακόμη κι όταν οι Ελληνίδες εργάζονται επί σειρά ετών στον αθλητισμό, δεν επιβραβεύεται η εμπειρία τους με ανάληψη θέσεων ευθύνης,» εξηγεί και αποδίδει το αρνητικό αυτό γεγονός στα κοινωνικά στερεότυπα. «Τροχοπέδη στην εξέλιξη της γυναίκας στον αθλητισμό, είναι η ίδια η κοινωνία. Δεν μπορεί να δει τη δυναμική της γυναίκας και να την αποδεχτεί ως ηγέτη. Ακόμη και τώρα που μιλάμε, πρέπει να μιλήσω ως γυναίκα και όχι ως άτομο που εξελίχθηκα στον επαγγελματικό στίβο, πρέπει να μάχομαι για τα αυτονόητα. Ενώ εργάζομαι τόσα χρόνια σε αυτόν τον χώρο, τώρα, πρώτη φορά καλούμαι να εκφράσω την άποψή μου δημόσια και αυτό επειδή είμαι η πρώτη Ελληνίδα σε τέτοια διοικητική θέση. Προσωπικά, έχω δώσει πολλές μάχες απέναντι στο κατεστημένο της ανδροκρατούμενης οικογένειας του τάε κβον ντο και αυτές τις νίκες τις έχω “ σημαία”,» εξωτερικεύει τις σκέψεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Έφη Ζίκουλη.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Ομοσπονδία (ΔΟΕ) και ο πρόεδρός της Τόμας Μπαχ δίνoυν αγώνα εδώ και αρκετά χρόνια για την αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών σε διοικητικές θέσεις στον αθλητισμό θέτοντας χρονικά όρια στις Διεθνείς Ομοσπονδίες για εναρμόνιση με τον σχετικό κανονισμό της. Η Ελλάδα, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις… αργεί χαρακτηριστικά εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες!
Όμως η ιστορία της Έφης Ζίκουλη είναι η πρώτη με… happy end για τη χώρα μας ως προς την επιβράβευση μιας Ελληνίδας με μία ηγετική θέση εκτός συνόρων στον αθλητισμό. Η ίδια η πρωταγωνίστρια ξετυλίγει το… κουβάρι της λαμπρής πορείας της εξιστορώντας πως από αθλήτρια του τάε κβον ντο και αθλητική συντάκτρια εν συνεχεία… σήμερα θα είναι αυτή που συναποφασίζει για το άθλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αναλυτικά, η συνέντευξη της Έφης Ζίκουλη στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ):
-Τι σημαίνει για εσάς να είστε η πρώτη Ελληνίδα σε διοικητική θέση διεθνούς αθλητικής ομοσπονδίας στην Ιστορία;
ΕΦΗ ΖΙΚΟΥΛΗ: «Σημαίνει ότι, ως χώρα… αργήσαμε. Βρισκόμαστε ήδη 41 χρόνια μετά από την πρώτη μεταρρύθμιση της ΔΟΕ για την εκπροσώπηση των γυναικών στο διεθνές διοικητικό στερέωμα του αθλητισμού και ακόμη η θέση της γυναίκας σε διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα, είναι εκκωφαντικά σιωπηλή. Ακόμη κι όταν οι Ελληνίδες εργάζονται επί σειρά ετών στον αθλητισμό, δεν επιβραβεύεται η εμπειρία τους με ανάληψη θέσεων ευθύνης.
Σε σύνολο 52 αθλητικών ομοσπονδιών στην Ελλάδα, έχουμε μόλις τρεις γυναίκες προέδρους. Συνειδητοποίησα ότι είμαι η πρώτη Ελληνίδα σε διοικητικό συμβούλιο διεθνούς αθλητικής ομοσπονδίας, μετά από αρκετές εβδομάδες. Δεν ήθελα να πιστέψω ότι θα μπορούσα να είμαι η πρώτη Ελληνίδα. Υπάρχουν τόσο ισχυρές γυναικείες παρουσίες στον ελλαδικό αθλητικό χώρο, αλλά τελικά, έκανα την… έκπληξη».
-Που αποδίδετε, λοιπόν την μικρή εκπροσώπηση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις στον ελληνικό αθλητισμό;
ΕΦΗ ΖΙΚΟΥΛΗ: «Αυτό που θεωρώ ότι αποτελεί τροχοπέδη στην εξέλιξη της γυναίκας στον αθλητισμό, είναι η ίδια η κοινωνία. Δεν μπορεί να δει τη δυναμική της γυναίκας και να την αποδεχτεί ως ηγέτη. Ακόμη και τώρα που μιλάμε, πρέπει να μιλήσω ως γυναίκα και όχι ως άτομο που εξελίχθηκα στον επαγγελματικό στίβο, πρέπει να μάχομαι για τα αυτονόητα. Ενώ εργάζομαι τόσα χρόνια σε αυτόν τον χώρο, τώρα, πρώτη φορά καλούμαι να εκφράσω την άποψή μου δημόσια και αυτό επειδή είμαι η πρώτη Ελληνίδα σε τέτοια διοικητική θέση. Προσωπικά, έχω δώσει πολλές μάχες απέναντι στο κατεστημένο της ανδροκρατούμενης οικογένειας του τάε κβον ντο και αυτές τις νίκες τις έχω “ σημαία”».
-Για να φτάσετε σε αυτή την «πρωτιά», πως και πότε μπήκε μέσα σας το… μικρόβιο του ταεκβοντό;
ΕΦΗ ΖΙΚΟΥΛΗ: «Για όλα… φταίει η αδελφή μου, η Νατάσσα. Εκείνη αγαπούσε τα δυναμικά αθλήματα και ακολούθησα τα δικά της βήματα. Το 1987 ξεκινήσαμε μαζί στον Αθλητικό Σύλλογο Τάε κβον ντο Δάφνης, τον σύλλογο που “ γέννησε” και τον πρώτο Έλληνα χρυσό Ολυμπιονίκη, τον Μιχάλη Μουρούτσο. Με τον Μιχάλη είμαστε μαζί από παιδιά και μέχρι σήμερα ο ένας στηρίζει αδιάλειπτα τον άλλο. Δάσκαλός μου ήταν ο Σάκης Πραγαλός, ο οποίος κρατά τoν προεδρικό θώκο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας από το 1999. Ήταν τεράστια η τιμή να αναγνωρίζεται το έργο μου από τον δάσκαλό μου και να μου δίνεται το χρίσμα από τα χέρια του.
-Και πως προέκυψε η μετάβαση από αθλήτρια του τάε κβον ντο στην επαγγελματική ενασχόληση με το άθλημα;
ΕΦΗ ΖΙΚΟΥΛΗ: «Από το πάθος μου για το άθλημα. Όσα χρόνια κι αν έχω εργαστεί, ό,τι κι αν έχω κάνει, πάντα είχα χρόνο για το τάε κβον ντο. Είμαι… αιώνια ερωτευμένη με το τερέν. Όσα δεν μπόρεσα να κάνω ως αθλήτρια, τα οραματιζόμουν μέσα από τον επαγγελματικό μου στίβο. Και εκεί έγινε το “ πάντρεμα”».
-Από ποιες θέσεις υπηρετήσατε το τάε κβον ντο μέχρι να έρθει η στιγμή της συμμετοχής σας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας;
ΕΦΗ ΖΙΚΟΥΛΗ: «Ήμουν επί 7 χρόνια εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΟΤ, εν συνεχεία σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και Πρόεδρος Επιτροπής ΜΜΕ, καθώς και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής ΜΜΕ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Έχω περάσει από όλα τα… στάδια».
-Και ποιες ικανότητες θεωρείτε πως αναγνώρισε σε εσάς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Σάκης Πραγαλός, για να σας εμπιστευθεί μία θέση στο Δ.Σ.;
ΕΦΗ ΖΙΚΟΥΛΗ: «Είναι σε θέση να γνωρίζει πως έχω εργαστεί αδιάκοπα για την αναγνώριση του αθλήματος, μέσω της προβολής του από τα ΜΜΕ. Το κατεστημένο της “ υποτιμητικής” αντιμετώπισης των μη δημοφιλών αθλημάτων, αυτά που συνήθως αποκαλούνται ως “ μικρά σπορ» είναι ακόμη χειρότερο από αυτό της ανδροκρατίας στον χώρο. Αναγνωρίζει πως με ενέργειές μου μπήκε το τάε κβον ντο στα πρωτοσέλιδα. “ Έκλεισα” την πρώτη τηλεοπτική μετάδοση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος -με τηλεοπτικά δικαιώματα- στην EBU, εργάστηκα για τη διαχείριση του τηλεοπτικού σήματος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχω φτιάξει το μοντέλο τηλεοπτικής παραγωγής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, συμφωνίες και συμβόλαια για την ανάδειξη του αθλήματος, και ουσιαστικά μέσα από τα νέα μου καθήκοντα, αυτό κλήθηκα να συνεχίσω και να αναπτύξω. Τη σχέση του τάε κβον ντο με τα ΜΜΕ και τους τηλεοπτικούς δέκτες. Γιατί το τάε κβον ντο κάθε άλλο παρά… μικρό άθλημα είναι».
-Ποιος είναι ο πρωταρχικός στόχος σας για το ευρωπαϊκό τάε κβον ντο τώρα που αναλάβατε καθήκοντα ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕTU;
ΕΦΗ ΖΙΚΟΥΛΗ: «Το πιο σημαντικό είναι να μπορέσουμε να εδραιώσουμε την τηλεοπτική ύπαρξη του τάε κβον ντο γιατί στο άμεσο μέλλον τα αθλήματα που θα επιβιώσουν στο μέλλον, ως προς το οικονομικό σκέλος, αλλά και ως προς την ελκυστικότητα τους, είναι αυτά που θα βρίσκονται στους τηλεοπτικούς δέκτες».
– Αποτελούν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ένα «φθηνό» Μέσο για προβολή του αθλήματος;
ΕΦΗ ΖΙΚΟΥΛΗ: «Τίποτα δεν υπάρχει φθηνό, ιδίως όταν πρόκειται να απευθυνθείς σε ευρωπαϊκό μέγεθος. Απαιτούνται εξειδικευμένες εταιρείες, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και καταρτισμένοι δημοσιογράφοι, ενώ επιπρόσθετα θα πρέπει να επενδύσουμε σε διαφήμιση στα Social Media για να προσελκύσουμε υψηλό νούμερο χρηστών. Πρωτίστως, όμως χρειάζεσαι περιεχόμενο και η δημιουργία περιεχομένου έχει πάντα κόστος. Επειδή οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι εύκολα προσβάσιμες, δεν σημαίνει πως μπορεί να τις χρησιμοποιήσεις φθηνά, αν θέλεις να έχεις σωστό αποτέλεσμα. Αν αναλογιστεί κανείς πως διοργανώνουμε δεκαεπτά διεθνείς αγώνες τον χρόνο ως Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία τάε κβον ντο, τότε καταλαβαίνετε πως… διαθέτουμε περιεχόμενο».
-Καθώς ξεκινήσατε και νομίζω πως παραμένετε μία από εμάς, δηλαδή δημοσιογράφος, στην πορεία σας ως αθλητική συντάκτρια ποιες στιγμές ξεχωρίζετε;
ΕΦΗ ΖΙΚΟΥΛΗ: «Ξεχωρίζω την ανάληψη της θέσης “ Διευθύντρια Υπηρεσιών Τύπου” στους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004 στην εγκατάσταση του Φαλήρου. Δε θα ξεχάσω ποτέ τα λόγια του διακεκριμένου αθλητικού δημοσιογράφου και διευθυντή των υπηρεσιών Τύπου “ Aθήνα 2004” Κώστα Βερνίκου, όταν μου έδινε το “ χρυσό εισιτήριο” που θα άλλαζε για πάντα τη ζωή μου και επιτρέψτε μου να μην σας τα αποκαλύψω και να τα κρατήσω μυστικό μου. Και έτσι έγινα η νεότερη (εγώ και η Άννα Κοτσίου της ιππασίας) διευθύντρια εγκατάστασης, μόλις στα 26 χρόνια μου.
Επιπρόσθετα, το 2016 όταν έδωσα live σήμα στο BBC από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μοντρέ της Ελβετίας. Αυτή η αντίστροφη καταμέτρηση μέσα στο σκηνοθετικό βαν, θα μου μείνει για πάντα αξέχαστη. Τεράστιο, όμως ήταν και το “ στοίχημα” της ανάληψης του 1ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος παραλίας, το οποίο και σχεδίασα, αγωνιστικά και οργανωτικά για την Παγκόσμια Ομοσπονδία και διοργάνωσα το 2017 και το 2018 στην πανέμορφη Ρόδο».
-Κλείνοντας, ποιες ενέργειες βρίσκονται στα άμεσα σχέδιά σας ως μέλος του Δ.Σ, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ταεκβοντό;
ΕΦΗ ΖΙΚΟΥΛΗ: «Με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τάε κβον ντο Ανδρών Γυναικών να δεσπόζει στο αγωνιστικό μου καλεντάρι τον Μάιο του 2022, η ανάγκη να ολοκληρωθεί το συμβόλαιο τηλεοπτικών δικαιωμάτων, είναι άμεση προτεραιότητά μου. Πέραν τούτου, έχω μπει στην υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού προσωπικού “ στοιχήματος”. Από το 2018 που ζω και δραστηριοποιούμαι στην Κύπρο, θέλω να ιδρύσω μια Αθλητική Βιβλιοθήκη. Ένας από τους βασικούς λόγους για τη δημιουργία της, είναι η παροχή στοχευμένου αρχειακού υλικού, που σε συνάρτηση με την τεχνολογία, θα επιτρέψει την ανάπτυξη μιας εξειδικευμένης διαδικασίας διερεύνησης στο αντικείμενο του αθλητισμού. Ο Δήμος Αραδίππου, μου δίνει πλέον τη δυνατότητα να στεγάσουμε αυτήν την καινοτόμο βιβλιοθήκη. Πραγματικά ευχαριστώ τον Δήμαρχο, Ευάγγελο Ευαγγελίδη που πιστεύει στο όραμά μου και σύντομα θα ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της πόλης».
- Εμπρησμός σε μεσιτικό γραφείο στο Θησείο
- Άνοδος της κακοκαιρίας με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις
- Επικείμενη επιδείνωση του καιρού στη Μακεδονία και τη Θράκη
- Ρίτσαρντ Γουέλς: Η δολοφονία του σταθμάρχη της CIA από την 17 Νοέμβρη
- Η αδερφή της Μπλέικ Λάιβλι τοποθετείται στη μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση με έξι λέξεις
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr