Η «αναγέννηση» της Φουκουσίμα

Η «αναγέννηση» της Φουκουσίμα

Το αθλητικό συγκρότημα «J-Village» στην Φουκουσίμα, στο βόρειο τμήμα της Ιαπωνίας, ήταν για πολλά χρόνια ένα επιχειρησιακό κέντρο για την καταπολέμηση των συνεπειών της πυρηνικής καταστροφής, που συγκλόνισε τον πλανήτη το 2011, συνεπεία του «Εγκέλαδου» που «χτύπησε» την περιοχή με σεισμό εννέα βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και του τσουνάμι που ακολούθησε.

Σε μία απόφαση με έντονο συμβολισμό, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα φιλοξενηθούν το καλοκαίρι του 2020 στο Τόκιο, αποφάσισαν το «μεταμορφωμένο» αθλητικό κέντρο, να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα, ως σύμβολο ελπίδας.

Πρόκειται για το αθλητικό κέντρο που κατασκευάσθηκε το 1997 στην περιοχή της Ναράχα και από το οποίο θα αρχίσει, στις 26 Μαρτίου 2020, το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας στο αρχιπέλαγος.

«Η λαμπαδηδρομία είναι μια χρυσή ευκαιρία για να στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο για την ανασυγκρότηση», δήλωσε ο 32χρονος Γιουσούκε Τακάνα, ένας από τους υπεύθυνους της διαδικασίας.

Το συγκεκριμένο θέρετρο, θα χρησιμοποιηθεί, παράλληλα, για τις προπονήσεις των ποδοσφαιρικών ομάδων ανδρών και γυναικών της Ιαπωνίας, αλλά και για την ομάδα ράγκμπι της Αργεντινής, που θα προετοιμασθεί πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, που αρχίζει στις 20 Σεπτεμβρίου.

Αγαπημένα Ολυμπιακά αθλήματα των Ιαπώνων, όπως το σόφτμπολ και το μπέιζμπολ, θα φιλοξενηθούν σε άλλες περιοχές του «χαώδους» σε έκταση, Φουκουσίμα. Περιοχές, των οποίων οι κάτοικοι και οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι, ελπίζουν να αποκατασταθεί η φήμη της μεγαλούπολης, που στιγματίστηκε από το χειρότερο ατομικό δυστύχημα της ανθρώπινης Ιστορίας, μετά από αυτό που συνέβη το 1986 στο Τσέρνομπιλ της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι αθλητικοί χώροι που βρίσκονται σε μία ακτίνα 20 χιλιομέτρων από την «απαγορευμένη ζώνη», χρησιμοποιήθηκαν ως ελικοδρόμια. Για τους εργάτες κατασκευάστηκε ένα «κελί απολύμανσης» και προσωρινά στέγαστρα, ενώ τεθωρακισμένα οχήματα και πυροσβέστες σταθμεύουν στα πάρκα αυτοκινήτων.

«Ήταν τόσο επώδυνο για εμάς, να βλέπουμε να καταρρέουν αυτά τα κτήρια στο έδαφος. Τα σημεία όπου αθλούνται κι εκπαιδεύονται οι νέοι μας», θυμάται χαρακτηριστικά η 44χρονη, Αγιάκο Μασούντα, πρώην τερματοφύλακας της γυναικείας ποδοσφαιρικής ομάδας.

Το «Τιτάνιο» έργο καθαρισμού των αθλητικών εγκαταστάσεων συνεχίζεται, ενώ από τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, μαθητές παίζουν ποδόσφαιρο, με την ενθάρρυνση των γονέων και των προπονητών τους. «Το γήπεδο είναι όμορφο, αξίζει πραγματικά να παίζουμε εδώ», δηλώνει ενθουσιασμένος ο 12χρονος, Ριούκι Ασάϊ.

Μια ψηφιακή οθόνη, δείχνει σε μόνιμη βάση, το επίπεδο ακτινοβολίας μπροστά από την πύλη εισόδου. Η ένδειξη που αναγράφεται, είναι 0,111 microsieverts ανά ώρα, σχεδόν το ίδιο με εκείνο που υπάρχει στην πόλη Γκίφου της κεντρικής Ιαπωνίας (0,110). Ο Εμίκο Τακαχάσι, ο οποίος πήγε στην περιοχή της Φουκουσίμα από το Τόκιο μαζί με το υιό του, ήλεγξε την τιμή της ακτινοβολίας στην ιστοσελίδα του J-Village, πριν κάνει το ταξίδι, παροτρύνει κάθε έναν που διστάζει: «Η επιλογή να έλθω εδώ με το υιό μου, είναι ένας τρόπος να υποστηρίξω την ανασυγκρότηση της Φουκουσίμα».

Μετά την καταστροφή του 2011, περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Ορισμένες από τις πληγείσες περιοχές, παραμένουν απαγορευμένες και περίπου 43.000 κάτοικοι δεν έχουν επιστρέψει ακόμα στις εστίες τους.

Πολλοί άνθρωποι, που ενθαρρύνονται από τις Αρχές να επιστρέψουν με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων, αρνούνται να υπακούσουν. Εν μέρει, η άρνηση τους, οφείλεται στην απόφαση να αυξηθεί το αποδεκτό επίπεδο έκθεσης σε ακτινοβολία από 1 milisievert (mSv) ετησίως, σε 20 mSv ανά έτος, ισοδύναμο με αυτό που επιτρέπεται στους εργαζομένους σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, οι Αρχές της Φουκουσίμα, σχεδιάζουν να καταργήσουν όλες τις επιδοτήσεις στέγασης μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2021, σε μία προσπάθεια να… αναγκάσουν ορισμένους να επιστρέψουν στο εγκαταλελειμμένο σπίτι τους.

«Ελπίζω ότι όταν αυτά τα παιδιά επιστρέψουν στην πατρίδα τους, να πουν ότι η Φουκουσίμα ήταν όμορφη», δηλώνει ο Σανταχάρου Ο, ένας σπουδαίος άσος του παρελθόντος στο ιαπωνικό μπέιζμπολ, ο οποίος διοργανώνει στην περιοχή Αζούμα, ένα τουρνουά προώθησης της περιοχής, με την συμμετοχή παιδιών από 13 χώρες.

«Ήμουν λίγο φοβισμένος πριν έλθω. Τώρα φοβάμαι λιγότερο», «απαντά» ο 10χρονος Γι Γι Τσενγκ από την Ταϊβάν και προσθέτει: «Θα ήθελα να επιστρέψω στην Φουκουσίμα»…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading