Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» ο Κυρ. Μητσοτάκης

284
Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» ο Κυρ. Μητσοτάκης
Το νοσοκομείο «Σωτηρία» επισκέπτεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Σωτηρία» αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για ασθενείς με κορονοϊό και, όπως μπορεί να διακρίνει κανείς από το φωτογραφικό υλικό, ο πρωθυπουργός έδωσε το «παρών» φορώντας μάσκα, όπως φυσικά και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι.

«Είστε στην πρώτη γραμμή της μάχης… Είστε οι ήρωες πίσω από τις μάσκες», είπε ο πρωθυπουργός στους εργαζομένους στο νοσοκομείο, στους οποίους παρέδωσε υγειονομικό υλικό, προσφορά της ΔΕΗ.

Υπέρ της πρότασης Μόσιαλου ο Κυρ. Μητσοτάκης

Εν τω μεταξύ, υπέρ της πρόταση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου για την απόκτηση από την ΕΕ πατεντών για τεστ ανίχνευσης και εμβολίων τάσσεται ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και εξέφρασε τη στήριξή του στην πρόταση του καθηγητή για την ταχύτερη δυνατή διάδοση των μέσων καταπολέμησης του κορoνoϊού.

Ο κ. Μόσιαλος, ο οποίος ορίστηκε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορονοϊό, επισημαίνει ότι μέχρι τώρα η αμερικανική και η βρετανική κυβέρνηση έχουν υποστηρίξει το ερευνητικό έργο των φαρμακοβιομηχανιών για τεστ ταχείας ανίχνευσης και έχουν εξασφαλίσει με αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματα για ταχύτερη απόκτησή τους.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος, θα μείνουν πίσω χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, όπου τα τεστ για τον κορονοϊό είναι επειγόντως αναγκαία.

Όπως τονίζει ο κ. Μόσιαλος, αν αγοράζονταν οι πατέντες για τεστ και εμβόλια, θα υπήρχε η δυνατότητα να οργανωθεί η παραγωγή σε πολλά σημεία (της Ευρώπης), γεγονός που θα επέτρεπε μια ευρεία διανομή. Τα τεστ και τα εμβόλια, τα οποία θα αποκτούσαν κρατικοί ή ευρωπαϊκοί θεσμοί θα μετατρέπονταν κατ’ αυτόν τον τρόπο σε «δημόσια αγαθά», τα οποία θα μπορούσαν να διανεμηθούν περαιτέρω, καταλήγει ο καθηγητής του LSE.

Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» ο Κυρ. Μητσοτάκης

«Τα εμβόλια να διατίθενται όσο το δυνατόν ταχύτερα»

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, δηλώνει ότι υποστηρίζει τη συγκεκριμένη πρόταση και σημειώνει ότι τουλάχιστον 20 εμβόλια αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή, πολλά από τα οποία επιδοτούνται από μεμονωμένες κυβερνήσεις ή φιλανθρωπικές οργανώσεις.

«Ιδανικά, μόλις αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητά τους, τα εμβόλια αυτά θα πρέπει να διατίθενται όσο το δυνατόν ταχύτερα, δικαιότερα και σε λογικό κόστος», τονίζει στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα.

«Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων, αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές», εξηγεί ο πρωθυπουργός και προσθέτει:

«Εάν η πολιτική αυτή εφαρμοστεί σωστά, αφενός δίνει τη δυνατότητα παροχής κινήτρων για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) εμβολίου κατά του κορονοϊού και αφετέρου διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι τα χρήματα που δίνουν ως φορολογούμενοι δαπανώνται με το σωστό τρόπο».

Δείτε ακόμη:
Πέτσας: Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός