«Κύρια παράμετρος για την ανάπτυξη και ευημερία μιας χώρας αποτελούν τα έργα υποδομής. Τα έργα υποδομής πρέπει να ανήκουν σε έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό απαραίτητο για την επιτυχία και χρησιμότητά τους. Απαραίτητο στοιχείο για την ωρίμανση και υλοποίηση των έργων είναι οι ώριμες και ολοκληρωμένες μελέτες». Με αυτά τα λόγια η Δέσποινα Καλλιδρομίτου, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Εταιρειών Μελετών (ΣΕΓΜ), σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξηγεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την εκτέλεση βιώσιμων και σύγχρονων έργων υποδομής. Επίσης, η κυρία Καλλιδρομίτου αναφέρεται στις προκλήσεις του κλάδου των μελετών, επισημαίνοντας όσες αφορούν στις νέες τεχνολογίες και την κλιματική κρίση. «Ο τομέας υποδομών και κατασκευών κινείται προς πιο ολοκληρωμένες, βιώσιμες και τεχνολογικά προηγμένες πρακτικές, αναδιαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται και εκτελούνται τα έργα», προσφέροντας μία θεσμική και σύγχρονη προσέγγιση στο μέλλον των κατασκευών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της κυρίας Καλλιδρομίτου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
ΕΡ: Ποια είναι τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος όσον αφορά στη βελτίωση του επιπέδου ωριμότητας των έργων;
Η διαχείριση των έργων, οι διαδικασίες υλοποίησης καθώς και η διασφάλιση της ομαλής παράδοσης αυτών αποτελούν τις θεμέλιες παραμέτρους για τη βελτίωση του επιπέδου ωριμότητας των έργων. Αλλά ένα έργο για να φτάσει στην κατασκευή του χρειάζεται να έχει περάσει από το στάδιο της μελέτης, όπου γεμίζει ένα άσπρο χαρτί και ζωντανεύει ένα έργο. Σωστές μελέτες, αν ακολουθηθούν σωστά, θα παράξουν ώριμα έργα.
Μια μελέτη χρειάζεται να είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού και όχι αποσπασματική. Ο στρατηγικός σχεδιασμός όλων των απαιτούμενων έργων αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση που σχετίζεται με την κατασκευή άλλων έργων. Φυσικά, σ’ αυτόν τον σχεδιασμό θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, όπως ο πολίτης, η πολιτεία, οι διάφοροι φορείς, οι σύμβουλοι μηχανικοί και οι κατασκευαστές. Όλοι μαζί θα πρέπει να αποφασίσουν για την προτεραιοποίηση και κατηγοριοποίηση των έργων, καθορίζοντας τα έργα που θα αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες και προϋποθέτουν την δημιουργία άλλων συνοδών έργων.
ΕΡ: Ποιες είναι οι κρίσιμες παράμετροι που θα βοηθήσουν στην εκπόνηση σωστών και άρτιων μελετών;
Οι κρίσιμες παράμετροι που θα βοηθήσουν στην εκπόνηση σωστών και άρτιων μελετών περιλαμβάνουν: Ολοκληρωμένες και σαφείς προδιαγραφές του μελετητικού αντικειμένου για μετριασμό και ελαχιστοποίηση των κινδύνων που μπορούν να επηρεάσουν την παράδοση του έργου.
* Ορθή οικονομική εκτίμηση, καθώς συχνά οι μελέτες είναι υποκοστολογημένες. Πρέπει να ληφθούν υπόψη νέα τιμολόγια και να γίνει αναθεώρηση των αμοιβών με βάση τα σημερινά δεδομένα. Σήμερα το κόστος εκπόνησης των μελετών έχει αυξηθεί σημαντικά.
* Καλή ροή χρηματοδότησης είναι σημαντική για έγκαιρες επενδύσεις που θα βοηθήσουν στην ορθή εκπόνηση της μελέτης.
* Καλή στελέχωση των φορέων ανάθεσης ώστε να προχωρούν γρήγορα οι εγκρίσεις.
* Ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο.
* Διασφάλιση ομαλής επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων για αποφυγή καθυστερήσεων και γρήγορες αποφάσεις. Αυτές οι αποφάσεις διασφαλίζουν την αποφυγή αστοχιών κυρίως στα μεγάλα και πολύπλοκα έργα.
* Η μελέτη πρέπει να έχει ολοκληρωθεί με τις απαραίτητες πρόδρομες εργασίες, όπως οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις και η περιβαλλοντική αδειοδότηση. Η επίλυση αυτών των προβλημάτων είναι σημαντική, καθώς συχνά εμφανίζονται κατά την κατασκευή.
Από την πλευρά τους οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν στην εκπαίδευση ικανών και επιστημονικά καταρτισμένων στελεχών.
* Σε σύγχρονες υποδομές και εργαλεία διαχείρισης έργων, όπως BIM και AI, για καλύτερο σχεδιασμό και έλεγχο. Η επένδυση σε τεχνολογία είναι απαραίτητη για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα της εποχής.
Επίσης, πολλές μελέτες βρίσκονται σε ώριμο στάδιο αλλά είναι παρωχημένες. Αυτές μπορούν να ανασυρθούν και να προσαρμοστούν στα νέα σχεδιαστικά πρότυπα που επιβάλλει η εποχή.
ΕΡ: Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις και τα κριτήρια ESG διαμορφώνουν μια νέα εποχή στον τομέα των μελετών και κατασκευών; Μπορείτε να μας την περιγράψετε;
Η κλιματική κρίση, οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις και τα κριτήρια ESG διαμορφώνουν μια νέα εποχή στον τομέα των μελετών και κατασκευών. Η επείγουσα αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ώθησε τους τομείς της μελέτης και της κατασκευής να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων και την ενσωμάτωσή τους στη σύγχρονη κατασκευή.
Η τεχνολογία φέρνει επανάσταση στο κλάδο υποδομών μέσω του BIM, το οποίο ενισχύει την ακρίβεια σχεδιασμού και τη συνεργασία σε όλο τον κύκλο ζωής του έργου. Η ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών επιτρέπει την παρακολούθηση και τη βελτιστοποίηση παραμέτρων που συμβάλλουν στους στόχους βιωσιμότητας.
Τα κριτήρια ESG γίνονται αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού και της εκτέλεσης των έργων. Αυτό οδηγεί τις εταιρείες να ευθυγραμμιστούν με τις νέες απαιτήσεις περιβαλλοντικής διαχείρισης και κοινωνικής ευθύνης. Είναι σημαντικό τα έργα να έχουν κοινωνική αποδοχή, καθώς έργα που την στερούν συχνά αποτυγχάνουν.
Κλείνοντας, ο τομέας υποδομών και κατασκευών κινείται προς πιο ολοκληρωμένες, βιώσιμες και τεχνολογικά προηγμένες πρακτικές, αναδιαμορφώνοντας τη διαδικασία σχεδιασμού και εκτέλεσης των έργων.