Δρ. Τσάρλς Μάντζιον: Η βιωσιμότητα, ο πολιτισμός και το περιβάλλον στο επίκεντρο του τουρισμού στη Μάλτα

Δρ. Τσάρλς Μάντζιον: Η βιωσιμότητα, ο πολιτισμός και το περιβάλλον στο επίκεντρο του τουρισμού στη Μάλτα

Αν και το κυρίαρχο μοντέλο ήλιος – θάλασσα παραμένει δημοφιλές, όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες αναζητούν πολλαπλές εμπειρίες που θα μετατρέψουν το ταξίδι τους σε μια βιωματική περιπέτεια. Ο πολιτισμός και το περιβάλλον, σε συνδυασμό με εναλλακτικές προτάσεις, έχουν μπει δυναμικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η Μάλτα, ένας προορισμός ιδιαίτερα αγαπητός και για τους Έλληνες, συνδυάζει την ιστορία από την αρχαιότητα και την εποχή των ιπποτών με επιλογές βουνού και θάλασσας. Η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο στούντιο που φιλοξενεί πολλές τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, όπως Ο Μονομάχος. Σε αποκλειστική συνέντευξη, ο Δρ. Τσάρλς Μάντζιον, πρόεδρος της Αρχής Τουρισμού της Μάλτας, ανέφερε ότι η βιωσιμότητα είναι σε προτεραιότητα για την προώθηση ενός σύγχρονου και μοντέρνου τουριστικού μοντέλου, εστιάζοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.

Στην τρέχουσα τουριστική στρατηγική της Μάλτας, που εκτείνεται μέχρι το 2030, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα. Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στην αναζωογόνηση του τουρισμού μετά την πανδημία, επιδιώκοντας την υψηλότερη ποιότητα μέσω βιώσιμων πρακτικών. Η αναγνώριση των στοιχείων που καθιστούν τη Μάλτα μοναδική στον κόσμο ενισχύει την εμπειρία των επισκεπτών, ενώ ταυτόχρονα ωφελεί και ικανοποιεί τους ντόπιους. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω τουριστικών προϊόντων και εμπειριών που προβάλλουν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, προσελκύοντας τουρίστες που είναι πρόθυμοι να επενδύσουν περισσότερους πόρους στην εμπειρία τους.

Ο Δρ. Μάντζιον τόνισε τη σημασία της αλληλοσυμπλήρωσης του τουρισμού και του περιβάλλοντος. Η προστασία του περιβάλλοντος σήμερα περιλαμβάνει την ευημερία, την παραγωγή τροφίμων και τη διαχείριση των φυσικών πόρων. Μέσω του Παρατηρητηρίου Τουρισμού της Μάλτας, έχουν εισαχθεί 37 δείκτες βιώσιμου τουρισμού, που απαιτούν συνεργασία με τις αρχές περιβάλλοντος και διαχείρισης φυσικών πόρων για σταθερή σύνδεση μεταξύ προστασίας περιβάλλοντος και τουριστικής ανάπτυξης.

Στη στρατηγική τους για την κλιματική κρίση, ο Δρ. Μάντζιον ανέφερε ότι διευρύνουν την κατανόησή τους για τις τουριστικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η ανάπτυξη πλατφόρμας που χρησιμοποιεί δεδομένα από τον δορυφόρο Copernicus τους επιτρέπει να κατανοήσουν καλύτερα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το εργαλείο αυτό εξελίσσεται συνεχώς για να υποστηρίξει την προσαρμοστικότητα και την ανθεκτικότητα της χώρας.

Ο Δρ. Μάντζιον υπογράμμισε τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μάλτας, λέγοντας ότι «η προβολή της χώρας σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές μεταδίδει ένα ισχυρό μήνυμα στους πιθανούς ταξιδιώτες». Η Μάλτα εκμεταλλεύεται τη διευρυμένη εμφάνισή της σε δημοφιλείς παραγωγές για να προσελκύσει νέες τουριστικές ροές, γνωστές ως set-jetters.

Προβλέποντας το μέλλον, ο Δρ. Μάντζιον δήλωσε ότι «το εγγύς μέλλον φέρνει ισχυρές ευκαιρίες», καθώς συνεχίζουν τις προσπάθειες βελτίωσης της ανθεκτικότητάς τους. Η ανάπτυξη νέων αγορών και κινήτρων είναι προτεραιότητα, καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Ο Δρ. Τσάρλς Μάντζιον είναι πρόεδρος της Αρχής Τουρισμού της Μάλτας και έχει διατελέσει πρόεδρος της Enemalta και της Air Malta, με μακρά πολιτική σταδιοδρομία που περιλαμβάνει θητεία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και υπουργικές θέσεις.

Loading

Play
What do you like about this page?

0 / 400