Φαραντούρης στην Politic: «Θα βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή με το ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη των ευρωεκλογών»

Φαραντούρης στην Politic: «Θα βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή με το ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη των ευρωεκλογών»

«Δεν θα μπορούσα παρά να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή μιας μάχης που αφορά κυρίως την κοινωνική πλειοψηφία, το παρόν και το μέλλον των Ελληνίδων και των Ελλήνων που προσδοκούν πολύ περισσότερα από μια επικοινωνιακή διαχείριση της δύσκολης καθημερινότητάς τους στην οποία συστηματικώς επιδίδεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη

Με την παραπάνω αποστροφή του σε συνέντευξη που παραχωρεί στην politic.gr ο Νικόλας Φαραντούρης αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία τον προσεχή Ιούνιο.

Ο σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής του Στέφανου Κασσελάκη και καθηγητής του Δικαίου της Ενέργειας αναφέρει, επίσης, πως ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει τις πληγές του, κάνει γενναία αυτοκριτική και πολύ σύντομα παρουσιάζει ένα ολιστικό πρόγραμμα για τις ζωές των πολιτών που δεν αφήνει κανέναν απέξω.

Ως προς το δίλημμα «Ευρωπαϊκή Αριστερά ή Σοσιαλιστές», ο κ. Φαραντούρης τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κληθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, καθώς και το ρόλο γέφυρας και με τους Πράσινους και με τους Σοσιαλιστές.
Επιπλέον, τάσσεται υπέρ και της εμβάθυνσης και της διεύρυνσης της ΕΕ, αλλά με όρους και προϋποθέσεις που θα εξυπηρετούν τόσο τα εθνικά μας συμφέροντα όσο και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη Φαραντούρη:

-Θα είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής στις εκλογές του Ιουνίου;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκκινεί στις 25 Ιανουαρίου μια εσωκομματική διαδικασία επιλογής των υποψηφίων του για τις ευρωεκλογές, κάνοντας πράξη και σε αυτό το επίπεδο τη δέσμευση για άμεση επαφή και ανατροφοδότηση από τους πολίτες και δη τα μέλη του κόμματος. Σε αυτή την προσπάθεια και με την ιδιότητα τόσο του Καθηγητή του Ευρωπαϊκού Δικαίου όσο και του συμβούλου ευρωπαϊκής πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα μπορούσα παρά να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή μιας μάχης που αφορά κυρίως την κοινωνική πλειοψηφία, το παρόν και το μέλλον των Ελληνίδων και των Ελλήνων που προσδοκούν πολύ περισσότερα από μια επικοινωνιακή διαχείριση της δύσκολης καθημερινότητάς τους στην οποία συστηματικώς επιδίδεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κλείνουμε τις πληγές μας ως κόμμα, κάνουμε τη γενναία αυτοκριτική μας, παρουσιάζουμε πολύ σύντομα ένα ολιστικό πρόγραμμα για τις ζωές των πολιτών που δεν αφήνει κανέναν απέξω. Σε αυτό το προσκλητήριο αντεπίθεσης είναι δεδομένη η συστράτευσή μου με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

-Στην Ευρωπαϊκή Αριστερά ή στους Σοσιαλιστές; Πού θα πρέπει να βρει το μέλλον το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει το πιο ισχυρό κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς κι εκτιμώ πως θα παραμείνει και μετά τις ευρωεκλογές. Είναι, συνεπώς , αυτονόητο το πολιτικό του δικαίωμα να παίξει το ρόλο που του αντιστοιχεί, που είναι πρωταγωνιστικός κι ο οποίος αναγνωρίζεται κι από τα υπόλοιπα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Παραλλήλως, είναι το κόμμα- γέφυρα τόσο με τους Σοσιαλιστές όσο και με τους Πράσινους. Το απέδειξε με τη συστηματική παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στις Προσυνόδους των Ευρωσοσιαλιστών, το απέδειξαν και οι σχετικώς πρόσφατες επαφές του Στέφανου Κασσελάκη στις Βρυξέλλες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει, επομένως, θέση πρωταγωνιστή στις ευρωπαϊκές διεργασίες που εκτιμώ θα ενισχύσει μέσα κι από ένα πολύ καλό εκλογικό αποτέλεσμα τον Ιούνιο, για το οποίο κι αγωνιζόμαστε.

-Διεύρυνση ή εμβάθυνση; Ποια θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα της ΕΕ για το προσεχές χρονικό διάστημα;

Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις σε σύνθετα ζητήματα, ιδίως όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχω πει πολλές φορές, πολλώ δε μάλλον για τα ενεργειακά ζητήματα με τα οποία έχω ασχοληθεί επαγγελματικά και ακαδημαϊκά σε διάφορα ευρωπαϊκά fora, πως η Γηραιά μας Ήπειρος έχει «συλληφθεί» συχνά να κοιμάται και να αντιδρά σπασμωδικά και βεβιασμένα. Η ελληνική κρίση, το Brexit αλλά και ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος είναι, επίσης, χαρακτηριστικά παραδείγματα καταστροφών που θα έπρεπε να είχαν προληφθεί κι αντιμετωπιστεί καλύτερα. Από την άλλη, όμως, είναι άδικο να παραγνωρίζουμε πού βρισκόταν η Ευρώπη πριν την ΕΕ και πού βρίσκεται σήμερα. Μέσα από λάθη, καθυστερήσεις και παραλείψεις καταφέραμε να διατηρήσουμε- με τις εξαιρέσεις της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του ’90 και την πρόσφατη της Ουκρανίας- την ειρήνη στην ήπειρό μας. Δεν ήταν εύκολο και δεν ήταν αυτονόητο. Ως, όμως, φύσει και θέσει ευρωπαϊστής δεν αρκούμαι στα όσα πετύχαμε. Γι’ αυτό και για να απαντήσω στο ερώτημά σας, διεύρυνση χωρίς εμβάθυνση κι εμβάθυνση χωρίς διεύρυνση θα είναι δώρα άδωρα. Και εμβάθυνση και διεύρυνση, αλλά με όρους και προϋποθέσεις που θα εξυπηρετούν και τα εθνικά μας συμφέροντα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

* Ο Νικόλας Φαραντούρης είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου & Δικαίου Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet και Διευθυντής Μεταπτυχιακών στη Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομικά της Ενέργειας. Είναι Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Loading

Play