Φώτης Τέκος: Από τον Εύοσμο στη λίστα του Forbes με τους 30 πιο επιδραστικούς νέους στην Ελλάδα

Φώτης Τέκος: Από τον Εύοσμο στη λίστα του Forbes με τους 30 πιο επιδραστικούς νέους στην Ελλάδα

Ο Φώτης Τέκος στα τέλη του 2023 συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Forbes με τους 30 πιο επιδραστικούς νέους στην Ελλάδα, έχοντας κάνει πολλές έρευνες στους τομείς της υγείας και της διατροφής των ανθρώπων και όχι μόνο.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φακή

Η Ελλάδα διαχρονικά αναδείκνυε σπουδαίους επιστήμονες, με έρευνες που δημοσιεύονταν σε περιοδικά και εφημερίδες σε όλο τον πλανήτη, ωστόσο εδώ και αρκετά χρόνια πολλοί εξ αυτών επιλέγουν τον δρόμο της μετανάστευσης, προκειμένου να έχουν ένα λαμπρότερο μέλλον.

Ο Φώτης Τέκος δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία, καθώς μετά τις σπουδές του στο Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επέλεξε να παραμείνει στην Ελλάδα, να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά και παράλληλα να συνεχίσει τις έρευνές του. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, ενώ από το 2013 είναι μόνιμος κάτοικος Λάρισας, εκεί όπου τα τελευταία χρόνια είναι διευθύνων σύμβουλος δύο εταιρειών, της FoodOxys και της Olea Fortious, χωρίς φυσικά να ξεχνά τον τόπο του.

Οι έρευνες του Φώτη Τέκου επικεντρώνονται σε τομείς που βελτιώνουν την υγεία του ανθρώπου και θα μειώσουν τους κινδύνους για επικίνδυνες ασθένειες, αλλά και στην κυκλική οικονομία. Επιπλέον, ως επιστέγασμα για την πορεία όλων αυτών των ετών ήταν η διάκριση από το Forbes, που συμπεριέλαβε τον διευθύνοντα σύμβουλο των FoodOxys και Olea Fortious στους 30 πιο επιδραστικούς νέους κάτω των 30 ετών στην Ελλάδα.

Ο Φώτης Τέκος μιλά στην κάμερα της Politic, ξετυλίγοντας το κουβάρι της ζωής του, από τα πρώτα χρόνια στον Εύοσμο, μέχρι τις σπουδές στη Λάρισα και τις δύο εταιρείες. Η βιοχημεία, η τοξικολογία, οι έρευνες, οι αλλαγές στη διατροφή και την υγεία, αλλά και πολλές ακόμα πληροφορίες, από έναν άνθρωπο που βίωσε τις καταστροφές από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias σε όλη τη Θεσσαλία, ενώ άκουσε τον νέο περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα, να τον ευχαριστεί δημοσίως για τη συνδρομή του στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Οκτώβρη.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Φώτη Τέκου:

Φώτη, βρισκόμαστε στον Εύοσμο και αυτή η συνέντευξη γίνεται στον τόπο που γεννήθηκες και μεγάλωσες…

«Με έχουν φιλοξενήσει σε πολλά τηλεοπτικά πάνελ, αλλά το να βρίσκεσαι στον τόπο σου, σε αυτό το μέρος, είναι κάτι μοναδικό».

Τι θυμάσαι από την παιδική σου ηλικία και πώς έφτασες στο Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας;

«Είναι πολύ σημαντικό ότι από μικρός ο άνθρωπος παίρνει τις βάσεις για πολλά πράγματα. Σε πολύ μεγάλο βαθμό ο χαρακτήρας που έχουμε, οι άνθρωποι που είμαστε, έπαιξε ρόλο το σχολείο. Οι καθηγητές, ο διευθυντής, η παρέα που κάναμε έφτιαξε σε έναν βαθμό αυτό που είμαστε σήμερα. Ήταν πολύ καλή αφετηρία να ξεκινήσεις από τον Εύοσμο, μια περιοχή που έχει τους περισσότερους νέους στην Ευρώπη. Γυμνάσιο και Λύκειο πήγα στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, από όπου πέρασα στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στη Λάρισα, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εξ αρχής είχα στοχεύσει σε βιολογικές επιστήμες και κάθε χρόνο στο Πανεπιστήμιο καταλάβαινα ότι αυτό ήθελα να κάνω στη ζωή μου. Φυσιολογία, τοξικολογία, φαρμακολογία, περιβαλλοντική βιοτεχνολογία, μικροβιολογία, ιολογία, που όλα αυτά σου προσφέρουν μια γενική γνώση για να είσαι έτοιμος ερευνητής όταν τελειώσεις το Πανεπιστήμιο. Το αγαπημένο μου μάθημα στην αρχή ήταν η μικροβιολογία και η ιολογία, αλλά στο τέλος ήταν η τοξικολογία».

Κατά τη διάρκεια των σπουδών σου η προσοχή σου στράφηκε προς την τοξικολογία. Ο κόσμος στο μυαλό του πιθανόν έχει κάτι πολύ «μικρό» σε σχέση με το τι είναι πραγματικά η τοξικολογία…

«Ο περισσότερος κόσμος σκέφτεται κάτι με ιατροδικαστική, κάτι με δηλητήρια ή απαγορευμένες ουσίες. Ένας μέρος της τοξικολογίας έχει να κάνει με αυτά, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η σύγχρονη τοξικολογία μελετά όλες τις ουσίες με τις οποίες έρχεται καθημερινά ο άνθρωπος. Οι ουσίες δημιουργούν μείγματα, τα οποία πρέπει να αρχίσουν να ελέγχονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όπου διάφορα μείγματα που δημιούργησαν οι χρήστες, αποδείχτηκε ότι ήταν καταστροφικά για την υγεία. Καθημερινά ένα παντελόνι που φοράμε μπορεί να μας αφήνει μια ποσότητα χρωστικής, που δεν εντοπίζεται με γυμνό μάτι. Ωστόσο, η συσσώρευσή της για πολλά χρόνια, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες. Μπορεί να είναι ποσότητα κάτω του ορίου ασφαλείας, αλλά η διάρκεια για πολλά χρόνια δημιουργεί προβλήματα. Δοκιμάζουμε σε πειραματόζωα ουσίες από διάφορα μείγματα, για να δούμε τι παθαίνει το πειραματόζωο, όταν του δίνουμε αυτές τις ουσίες, ακόμα και 100 φορές κάτω από το όριο ασφαλείας, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Είμαστε μια μικρή ομάδα, είναι κάτι πρωτοπόρο για την Ευρώπη. Η φιλοσοφία του low dose, long term υπάρχει τα τελευταία 5-6 χρόνια. Δεν σημαίνει ότι ένα παντελόνι πάντα θα μας αφήνει χρωστικές ουσίες. Όταν το βάλουμε στο πλυντήριο, σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, τότε θα είναι ασφαλές. Επίσης, δεν είναι μόνο η χρωστική, αλλά και τα παρασιτοκτόνα και μυκητοκτόνα, που βάζουν για να προστατευτούν τα ρούχα. Πηγαίνουμε στο χωριό και μας δίνουν τσίπουρο, που είναι εξαιρετικό προϊόν, αλλά αν το βάλουμε στο πλαστικό μπουκάλι, μεταφέρει φθαλικές ενώσεις που έχουν συσχετιστεί με διάφορες ασθένειες. Υπάρχουν πλαστικά που μπορείς να φυλάξεις μέσα οινόπνευμα, άρα χρειάζεσαι το κατάλληλο πλαστικό».

Ποιος είναι ο στόχος της τοξικολογίας;

«Η τοξικολογία προσπαθεί να προστατέψει τον άνθρωπο και εν συνεχεία το περιβάλλον από δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις. Στόχος είναι να αξιοποιούμε τα εργαλεία που μας δίνει η επιστήμη, με τρόπο που θα είναι κατάλληλος για την υγεία του ανθρώπου, αλλά και με ένα καθαρό περιβάλλον».

Η αγάπη σου για τη βιολογία και την τοξικολογία πώς προέκυψε;

«Η αγάπη μου για τη βιολογία προέκυψε στο Λύκειο, με τον τότε καθηγητή μου να με κάνει να αγαπήσω τη βιολογία, αλλά και το τι σημαίνει να ασχολείσαι με όλα τα ζωντανά που υπάρχουν γύρω μας, βοηθώντας για να γίνει κάτι καλύτερο. Στο Πανεπιστήμιο γνωρίστηκα με τον Δημήτρη Κουρέτα, που μου έδωσε τις βάσεις για το κομμάτι της τοξικολογίας, ο οποίος πλέον είναι περιφερειάρχης Θεσσαλίας».

Οι σπουδές σου στο Τμήμα Βιοχημείας και οι έρευνες που έκανες τα προηγούμενα χρόνια, οδήγησαν και στην ίδρυση δύο εταιρειών. Η αρχή έγινε με τη FoodOxys, που είναι μια εταιρεία τεχνοβλαστός. Πώς ξεκινήσατε και ποιο είναι το κομμάτι των ερευνών της FoodOxys;

«Η ιδέα για τη FoodOxys στηρίχθηκε σε περίπου δέκα χρόνια ερευνών που έγιναν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά και στον σχεδιασμό της διδακτορικής μου διατριβής που ολοκλήρωσα πριν από έναν χρόνο. Στο πλαίσιο της διατριβής είδαμε ότι μπορούμε να ελέγχουμε φυσικά προϊόντα σε τέσσερα επίπεδα. Αρχικά σε in vitro, όπου ελέγχουμε αν το προϊόν έχει αντιοξειδωτικά, αν προστατεύει το DNA από θραύσεις κτλ. Σε δεύτερο επίπεδο ελέγχουμε το προϊόν σε ανθρώπινα κύτταρα. Απομονώνουμε τα κύτταρα από διάφορους ιστούς και όργανα, βλέποντας τι επίδραση έχει το προϊόν πάνω σε αυτά. Το τρίτο επίπεδο είναι να δώσουμε το προϊόν μιας εταιρείας σε πειραματόζωα. Αφού πάρουμε την απαραίτητη έγκριση, δίνουμε το προϊόν σε ένα ζώο για να δούμε τι επίδραση έχει στην υγεία των ζώων. Το τέταρτο επίπεδο είναι η κλινική μελέτη στον άνθρωπο. Να δώσουμε το προϊόν σε μια ομάδα εθελοντών, αλλά και σε άλλους να μην το δώσω. Παίρνω αίμα στην αρχή και στο τέλος της μελέτη, ώστε να δω τι έκανε το προϊόν στην υγεία του ανθρώπου. Βρήκαμε ένα μέλι που βγαίνει στο φαράγγι του Βίκου, το οποίο μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μπορεί η εν λόγω εταιρεία να γράψει πάνω στη συσκευασία ότι αποδείχθηκε πώς το προϊόν της μειώνει την αρτηριακή πίεση, με βάση έρευνα που έγινε σε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων. Όλα αυτά τα ξεκίνησα στο διδακτορικό μου, οπότε στην πορεία σκέφτηκα ότι έπρεπε να υπάρχει αντίστοιχη εταιρεία, που θα δίνει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα. Η FoodOxys παρέχει τις υπηρεσίες σε διάφορες μεγάλες εταιρείες, που με αυτόν τον τρόπο στήνουν καλύτερα τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Ένα δεύτερο σκέλος της FoodOxys είναι η δημιουργία ενός σήματος πιστοποίησης αγροδιατροφικών προϊόντων, κατοχυρωμένο πανευρωπαϊκά. Πήραμε το σήμα πιστοποίησης, το οποίο δίνει έναν βαθμό σε ένα προϊόν που υπάρχει στο σούπερ μάρκετ. Όσο πιο κοντά στο 20 είναι ο βαθμός, τότε το προϊόν είναι πιο υγιεινό και κρατά τα θρεπτικά συστατικά. Συγκρίνονται ίδια προϊόντα μεταξύ τους. Αν ο βαθμός πέσει κάτω από το 8, τότε σημαίνει ότι το προϊόν δεν έχει κάτι να προσφέρει στον άνθρωπο. Θέλαμε να λύσουμε το πρόβλημα στον καταναλωτή, να γνωρίζει ποιο προϊόν είναι καλύτερο».

Υπάρχουν εταιρείες που επικοινωνούν μαζί σας, προκειμένου να ελέγξετε το προϊόν τους και να το αξιολογήσετε;

«Όλο και περισσότερες εταιρείες θέλουν να μπουν στο σύστημα πιστοποίησης, για να λάβουν το σήμα. Το σήμα το δίνουμε σε συνεργασία με τον διεθνώς αναγνωρισμένο φορέα Swiss Approval. Μπαίνουν μεγάλες εταιρείες, μεγάλα ελληνικά brands».

Ένα μεγάλο κομμάτι των ερευνών σας έχει επικεντρωθεί στη διατροφή και στα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας…

«Σχετικά με τη διαλειμματική νηστεία και την άσκηση, κάνουμε έρευνα για να δούμε την επίδραση που έχουν στον άνθρωπο. Μια πολύ μεγάλη συνεργασία που έχουμε είναι με μεγάλη διατροφολογική κλινική στη Γερμανία, που έχει 7.500 άτομα τον χρόνο, που μπαίνουν και κάνουν διατροφοθεραπείες με βάση τη νηστεία. Οι συνεργάτες μας στη Γερμανία ήθελαν να αποδείξουμε τα οφέλη που υπάρχουν στην υγεία. Έχουμε γράψει και το βιβλίο της διαλειμματικής νηστείας, όπου επεξηγούμε όλα τα ευεργετικά πλεονεκτήματα που έχει η διαλειμματική νηστεία. Μεταξύ αυτών είναι η απώλεια βάρους και λίπους, ωστόσο το σημαντικότερο κομμάτι είναι αυτό της αυτοφαγείας, όταν ο οργανισμός τρώει όλα τα σκουπίδια που έχει φτιάξει και δεν χρησιμοποιούσε, γιατί δεν τα χρειαζόταν. Η συσσώρευση αυτών των σκουπιδιών για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήταν ικανή να προκαλέσει πολύ σοβαρές ασθένειες. Κάνοντας ανακύκλωση αυτών των πραγμάτων, ο οργανισμός μας είναι πιο προστατευμένος. Συνδυάσαμε τα επίπεδα άσκησης, τη διαλειμματική νηστεία και τη διατροφή που πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος, με συγκεκριμένες εξετάσεις. Μια εξ αυτών είναι παγκόσμια πατέντα, καθώς μετράμε το σημαντικότερο αντιοξειδωτικό του οργανισμού με μια σταγόνα αίμα. Έτσι, μπορούμε να χαρτογραφήσουμε τις ανάγκες που έχει ο οργανισμός πάνω στη διατροφή, στην άσκηση και σε ένα μοντέλο διαλειμματικής νηστείας. Ο άνθρωπος παίρνει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα βιολειτουργικής διατροφής, όπου επαναπρογραμματίζει τον μεταβολισμό του. Θα πάρει αντιοξειδωτικά από φυσικές πηγές, όπως χυμό ρόδι, πορτοκάλι, καφέ, ώστε να ενισχύσει την άμυνά του, θα κάνει διαλειμματική νηστεία για να αρχίσει να ανακυκλώνει τα σκουπίδια, προκειμένου να έχει απώλεια βάρους, αλλά και μια ελαφρά γυμναστική, για να βοηθήσει σε άλλους τομείς και αν είναι πιο προστατευμένος ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος έχει να λύσει δύο σημαντικά προβλήματα: της μακροζωίας και της ευζωίας. Το πρώτο ο δυτικός κόσμος το έχει λύσει, έχει κατορθώσει να ζει περισσότερα χρόνια μέσω των αντιβιοτικών και καλύτερων συνθηκών υγιεινής. Αυτό που δεν έχουμε καταφέρει είναι η ευζωία. Να φτάσουμε σε οποιαδήποτε ηλικία χωρίς να έχουμε καρκίνο, νευροεκφυλιστικές ασθένειες, διαβήτη κτλ. Εκεί πρέπει να του προσφέρουμε πρωτογενή προϊόντα, καλή τροφή που συμβάλλει στο να ζει καλά τα τελευταία χρόνια. Η FoodOxys ελέγχει ποια προϊόντα είναι ποιοτικά. Στο αίμα φαίνονται οι ανάγκες που έχει ο άνθρωπος στο παρόν, προκειμένου να του δώσει τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται από απαραίτητες πηγές ζωής για να φτάσει καλύτερα σε μεγάλες ηλικίες».

Γενικότερα τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει νέα στοιχεία για το κομμάτι της διατροφής. Εσείς συνεχίζετε τις έρευνες για να έχετε όλο και περισσότερα στοιχεία;

«Οι μελέτες μας δεν σταματούν. Το προσφέρουμε ως υπηρεσία στη Λάρισα, όπου όποιος θέλει μπορεί να πάρει τη διατροφή που χρειάζεται, τη διαλειμματική νηστεία και τις μορφές άσκησης που χρειάζεται. Οι μελέτες συνεχίζονται καθημερινά με δείγματα που βλέπουμε πώς επιδρά η διαλειμματική νηστεία σε συγκεκριμένα νοσήματα, αλλά και πώς μπορεί η άσκηση να κουμπώσει με όλα τα παραπάνω. Ασχολούμαστε με το επιχειρείν, αλλά κατά βάθος είμαστε ερευνητές. Ψάχνουμε κάτι καινούριο και θέλουμε να το δώσουμε μέσω της εταιρείας στον κόσμο».

Ένας τομέας που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπου είναι και το στρες. Έχετε μελέτες πάνω σε αυτόν τον τομέα;

«Ο σύγχρονος άνθρωπος φαίνεται ότι έχει περισσότερο στρες, λόγω της καθημερινότητας. Σε αυτό παίζει ρόλο και το περιβάλλον, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επιβαρύνει την υγεία του ανθρώπου, όπως και οι ακτινοβολίες με τις οποίες ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή. Βλέπουμε τι ανάγκη έχει ο ανθρώπινος οργανισμός, δίνοντας τις τροφές για να είναι πιο προστατευμένος έναντι αυτού του στρες, για να είναι πιο αποδοτικός στη δουλειά του, να είναι καλύτερα στην υγεία του και να μπορεί να χάσει πιο εύκολα βάρος. Όταν δώσουμε τα απαραίτητα συστατικά στον οργανισμό μας, τότε μπορούμε να χάσουμε και βάρος. Αυτά δεν είναι θεωρίες, αλλά δημοσιευμένες μελέτες σε διεθνή έγκυρα περιοδικά, που αξιολογούνται από κριτές στο εξωτερικό».

Σε επίπεδο ερευνών έχετε και συνεργασία με πανεπιστήμια από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου με παρεμβάσεις να βελτιώσετε την ευζωία των ανθρώπων;

«Μια σημαντική μελέτη που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με επτά πανεπιστήμια από Ελλάδα και εξωτερικό, μεταξύ αυτών και το Columbia των ΗΠΑ, έδειξε ότι τα επίπεδα της γλουταθειόνης όταν είναι χαμηλά σε μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, τότε υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης αλτσχάιμερ και πάρκινσον, από όσους στην ίδια ηλικία είχαν υψηλότερα επίπεδα. Εμείς μπορούμε να παρέμβουμε σε ανθρώπους που έχουν χαμηλά επίπεδα, να τους δώσουμε αντιοξειδωτικά σε συγκεκριμένο ποσοστό, να τους κάνουμε να αυξήσουν τον δείκτη και να είναι προστατευμένοι έναντι των νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Πρόκειται για ασθένειες που σου καταστρέφουν τα τελευταία χρόνια της ζωής σου και θα είναι οι νέες μάστιγες τα επόμενα χρόνια. Πολύ σημαντική, ασφαλώς, είναι η συνεισφορά του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα που είναι ο ιδρυτής όλων, αλλά και η προσφορά των συνεργατών, όπως η Ζωή Σκαπέρδα, ο Περικλής Βαρδάκας, η Μαρία Νεχαλιώτη, η Αναστασία Πατούνα, η Σωτηρίνα Μακρή, ο Θωμάς Καραμπατζάκης και της Μαρίας Γκασδρόγκα».

Μετά τη FoodOxys ήρθε η ίδρυση μίας ακόμα εταιρείας, της Olea Fortious. Πώς έγινε η αρχή; Παράγετε προϊόντα με βάση την κυκλική οικονομία, παίρνοντας το απόβλητο από τα ελαιοτριβεία;

«Ξεκίνησε από έρευνες που κάναμε στο εργαστήριο τα τελευταία δέκα χρόνια και αποφασίσαμε ότι δεν πρέπει να μείνουν κλεισμένες σε ένα συρτάρι. Θέλαμε να γυρίσουμε κάτι πίσω στην κοινωνία και έτσι δημιουργήσαμε την Olea Fortious που εξειδικεύεται στα πρόσθετα ζωοτροφών, χωρίς καμία πρόσμιξη από κανένα πρόσθετα. Όλο το προϊόν προέρχεται από κυκλική οικονομία. Εμείς παίρνουμε το απόβλητο από τα ελαιοτριβεία και με μια συγκεκριμένη διαδικασία παράγουμε ένα πρόσθετο ζωοτροφής, που έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, το οποίο προσδίδει στα ζώα πολλά χαρακτηριστικά, μειώνοντας τη φλεγμονή, αυξάνοντας τη διάθεση και προσδίδοντας καλύτερη γεύση, ενώ έχει και αντιοξειδωτικό χαρακτήρα. Το προϊόν ήταν επιβαρυντικό για το περιβάλλον όταν πεταγόταν σε μια λίμνη, σε ένα ποτάμι. Εμείς το σταματάμε αυτό, διαχειριζόμαστε το προϊόν και το δίνουμε πίσω στην παραγωγή. Κάναμε μελέτες πάνω σε πολλά είδη ζώων (χοίρους, κοτόπουλα, πρόβατα, ψάρια) για να αποδείξουμε ότι αυτό το προϊόν έχει ευεργετικό όφελος σε αυτά, βοηθώντας φυσικά και τον παραγωγό τους. Η Olea Fortious δημιουργήθηκε για να αξιοποιήσει τα υποπροϊόντα της ελληνικής γης, που δεν διαχειρίζονταν ως τώρα με τον κατάλληλο τρόπο. Προσπαθούμε να δείξουμε τον δρόμο της πράσινης – κυκλικής οικονομίας, κάτι που ενδιαφέρει και τις χώρες του εξωτερικού. Αυτή τη στιγμή παράγουμε πάνω από 350 τόνους προϊόντος που πάει σε εταιρεία στο Βέλγιο, η οποία το βάζει στα δικά της προϊόντα, ενισχύοντάς τα, ενώ χρησιμοποιεί προϊόν πιο φιλικό για το περιβάλλον».

Τα προϊόντα που παράγετε μέσω της Olea Fortious είναι πιο φιλικά για το περιβάλλον και επίσης προσφέρουν χρήσιμα στοιχεία, που βοηθούν τα ζώα;

«Αντικαθιστούμε ένα χημικό αντιοξειδωτικό με ένα προϊόν από την ελιά. Χρειάζονταν πολλά χρόνια μελετών, για να συντηρηθεί αυτό το προϊόν και να μπορεί να είναι στο ράφι για πάνω από τρία χρόνια. Έχουμε πραγματοποιήσει μελέτες για τα απόβλητα των τυροκομείων, από όπου μπορούμε να παράγουμε πρόσθετων ζωοτροφών, ενώ κάναμε μελέτες και στο κομμάτι των οινοποιείων. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να προσδώσουν πολλά θετικά συστατικά στην υγεία των ζώων και στη συντήρηση του ίδιου του προϊόντος. Όλα αυτά θα είναι έτοιμα το επόμενο διάστημα».

Μετά από τόσες έρευνες και την ίδρυση δύο εταιρειών, ήρθε η σπουδαία διάκριση από το Forbes, όπου αναδείχθηκες μέσα στους 30 πιο επιδραστικούς νέους κάτω των 30 ετών στην Ελλάδα. Τι σημαίνει για σένα αυτή η διάκριση;

«Πραγματικά ήταν τρομερό το συναίσθημα μιας τέτοιας διάκρισης. Έμαθα τρεις μέρες πριν βγει το περιοδικό ότι θα είμαι μέσα στη λίστα. Δεν το περίμενα, δεν κατέθεσα εγώ το αίτημα και δεν γνωρίζω ποιοι υπέβαλαν το αίτημά μου. Μου εκμυστηρεύτηκε μια κυρία ότι πέντε άνθρωποι έστειλαν τα στοιχεία μου και της Ζωής Σκαπέρδα. Για εμένα ήταν πολύ έντονο το γεγονός ότι μπήκαμε στο Forbes και ήταν το επιστέγασμα της προσπάθειας που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ένα δείγμα ότι η κοινωνία έχει δει αυτό που κάνουμε και θέλει να συνεχίσουμε. Εμείς αυτό θέλουμε, με αυτή τη διάκριση έχουμε περισσότερο θάρρος και περισσότερη θέληση να δουλέψουμε για να πάμε ακόμα ψηλότερα».

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, ασχολήθηκες έμμεσα και με την πολιτική, με την τοπική αυτοδιοίκηση, αφού ήσουν στο πλευρό του Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος επί σειρά ετών ήταν καθηγητής σου στο Τμήμα Βιοχημείας και τον περασμένο Οκτώβριο εκλέχθηκε περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Μάλιστα, ο ίδιος δεν παρέλειψε να σε ευχαριστήσει δημοσίως το βράδυ των εκλογών…

«Ήμουν δίπλα στον Δημήτρη Κουρέτα όλο το διάστημα πριν τις εκλογές. Είμαστε συνεργάτες, είναι ο καθηγητής μου και δεν θα μπορούσα να μην είμαι κοντά του σε όλο αυτό. Περάσαμε δύσκολες καταστάσεις στη Θεσσαλία με όλα όσα έγιναν με τις πλημμύρες. Μαζί γυρίσαμε όλες τις περιοχές και τον πόνο των ανθρώπων. Τον πιστεύω πολύ τον περιφερειάρχη, με κράτησε στην Ελλάδα. Πιστεύει στην τοπική κοινωνία, στα προϊόντα και στους ανθρώπους. Μου δίνει την αίσθηση ότι θα προσπαθήσει και θα τα καταφέρει, οπότε ήθελα να είμαι δίπλα του σε όλη αυτή τη διαδικασία».

Κατοικείς στη Λάρισα τα τελευταία δέκα χρόνια και τον Σεπτέμβριο έζησες τις καταστροφές σε όλη τη Θεσσαλία λόγω του Daniel και του Elias. Πόσο μεγάλο είναι το πλήγμα για τη Θεσσαλία, για τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα;

«Η καταστροφή ήταν τεράστια, καταστράφηκαν σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις στον τομέα των τροφίμων. Καταστράφηκε ο πρωτογενής τομέας και μαζί του ο δευτερογενής και ο τριτογενής. Ο παραγωγός δεν μπορεί να επιβιώσει όταν δεν υπάρχουν πρώτες ύλες, ενώ και ο μεταποιητής δεν μπορεί να τις αγοράσει και να τις πουλήσει. Το πρόβλημα στη Θεσσαλία ήταν τεράστιο τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με τον επιχειρηματικό κλάδο, αλλά και στο ανθρώπινο κομμάτι, όπου η κατάσταση είναι τραγική. Ο Δημήτρης Κουρέτας προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να κλείσουν οι πληγές».

Μεγάλωσες στον Εύοσμο, στη συνέχεια σπούδασες στη Λάρισα και εκεί παραμένεις, όντας διευθύνων σύμβουλος δύο εταιρειών, ενώ όπως είπες οι έρευνες δεν σταματούν. Ποιοι είναι οι στόχοι σου για τα επόμενα χρόνια; Είναι στα πλάνα σου η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη;

«Στόχος μου είναι να συνεχίσουν την πορεία τους οι δύο εταιρείες και να πάνε ψηλότερα. Θέλουμε να φέρουμε και άλλες υπηρεσίες στη FoodOxys για τους ανθρώπους, για να βοηθήσουμε να προάγουν την υγεία τους. Να φέρουμε νέες υπηρεσίες στο κομμάτι των τροφίμων αξιοποιώντας τις τεχνολογίες που βάζουμε στην εταιρεία από την πρώτη στιγμή, αναδεικνύοντας την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων. Δεν μπορούμε να χτυπήσουμε στην ποσότητα τις αγορές του εξωτερικού, αλλά μπορούμε να κερδίσουμε στην ποιότητα. Στην Olea Fortious έχουμε βάλει στόχο να αναπτύξουμε νέα προϊόντα, να εμπλουτίσουμε το πελατολόγιό μας και την γκάμα των προϊόντων μας τα επόμενα 2-3 χρόνια, ενώ σε βάθος δεκαετίας πιστεύω ότι θα έχουμε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις με πλήρως εξοπλισμένο σύγχρονο εργαστήριο. Η Λάρισα είναι δίπλα στη Θεσσαλονίκη και έρχομαι συχνά. Δεν ξέρω αν θα επιστρέψω στο μέλλον, αλλά πάντα η επιστροφή στον Εύοσμο μου προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα και αυτό μπορώ να το πω με σιγουριά».

Δείτε επίσης: Εργατικός μεσαίωνας | Επιστάτης στην Ηλεία ανάγκαζε τους εργάτες να δουλεύουν τζάμπα

Loading