Η Ελλάδα, η «Αστροπύλη» του Τραμπ και το μέλλον της ΕΕ στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Ελλάδα, η «Αστροπύλη» του Τραμπ και το μέλλον της ΕΕ στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Ούτε ένα λεπτό δεν πρέπει να πάει χαμένο στον αγώνα δρόμου της Ελλάδας για την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του ο καθηγητής του INSEAD, Θεόδωρος Ευγενίου. Η χώρα ίσως πρέπει να αναλάβει νέα μείζονα πρωτοβουλία για την έρευνα στον τομέα και τη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, κυβέρνησης και επιχειρήσεων. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν εκεί: κι αυτό γιατί η παγκόσμια κούρσα της ΤΝ δεν αφορά πλέον μόνο το ποια εταιρεία ή χώρα αναπτύσσει τα πιο προηγμένα μοντέλα, αλλά -όλο και περισσότερο- το ποιος τα υιοθετεί και τα αξιοποιεί πιο αποτελεσματικά.

Ο κ. Ευγενίου εκτιμά πως είναι μονόδρομος να δούμε στα επόμενα χρόνια περισσότερες πρωτοβουλίες σαν τη «Stargate» των 500 δισ. δολαρίων, που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Αναφερόμενος στην ΕΕ, επισημαίνει πως «έχει μείνει τρομερά πίσω στην κούρσα της ΤΝ» και θα πρέπει να σταματήσει να κάνει «μη παραγωγικό θόρυβο» σχετικά με τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ.

Η Κίνα, από την οποία αναδύθηκε πρόσφατα το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο «DeepSeek», δεν αποκλείεται στα επόμενα χρόνια να ενεργοποιήσει έναν «δρόμο του μεταξιού» ειδικά για την ΤΝ, στηρίζοντας άλλα έθνη στην ταχεία υιοθέτησή της.

Η ΤΝ είναι εργαλείο πολιτισμικής επιρροής, παρατηρεί ο κ. Ευγενίου, προσθέτοντας ότι η ΤΝ μπορεί να αξιοποιηθεί για να βελτιώσει τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Η Ελλάδα αναπτύσσει ολοένα περισσότερα data centers και πρόκειται να φιλοξενήσει ένα από τα ευρωπαϊκά «Εργοστάσια ΤΝ». Ο κ. Ευγενίου πιστεύει ότι είναι τώρα η ώρα για την Ελλάδα να κάνει σημαντικές επενδύσεις στην εκπαίδευση, την έρευνα, την κατάρτιση στελεχών και τις πολιτικές που μπορούν να επιταχύνουν την υιοθέτηση της ΤΝ στη χώρα.

Η Ελλάδα έχει άφθονο ταλέντο και γίνεται εντυπωσιακή έρευνα, υπογραμμίζει ο κ. Ευγενίου, ο οποίος προτείνει τη δημιουργία νέων κέντρων που θα προωθήσουν την έρευνα και την υιοθέτηση της ΤΝ.

Η Κίνα αναπτύσσει το δικό της οικοσύστημα ΤΝ σε όλα τα πεδία, από τον τομέα των πρώτων υλών μέχρι τους ημιαγωγούς και τις εφαρμογές.

Η επιτυχία της ΤΝ θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που οι χώρες θα μπορέσουν να προσαρμόσουν στρατηγικές και θα κάνουν χρήση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας για να δημιουργήσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Η επικέντρωση της ΕΕ στην ανάπτυξη της ΤΝ είναι κρίσιμη, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάρτηση από τρίτες χώρες.

Loading

Play