«Η καινοτομία ως εθνική προτεραιότητα, δηλώνει ο Τάσος Γαϊτάνης»

«Η καινοτομία ως εθνική προτεραιότητα, δηλώνει ο Τάσος Γαϊτάνης»

«Δίνουμε συνεχώς κίνητρα ώστε τα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια και οι επιχειρήσεις να συνεργάζονται και να παράγουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες» τονίζει ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Τάσος Γαϊτάνης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Γαϊτάνης αναφέρεται στα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, επισημαίνοντας την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω η σύνδεση μεταξύ έρευνας και αγοράς.

«Πέντε χρόνια τώρα, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και συνεχίζουμε με σκοπό να δίνουμε κίνητρα ώστε η Καινοτομία να γίνει μια υπόθεση για όλους, με τελικό στόχο την ενίσχυση της οικονομίας», σημειώνει.

Αναφέρεται επίσης στην επιλογή από την ΕΕ της Ελλάδας να είναι μία από τις επτά χώρες που θα λειτουργήσουν εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης, τονίζοντας ότι «αυτή είναι μια εθνική επιτυχία που τοποθετεί τη χώρα μας στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία και ανοίγει νέους δρόμους για τους Έλληνες ερευνητές και την ελληνική δημόσια διοίκηση».

Ερ: Κύριε Γαϊτάνη, σε τι επίπεδο βρίσκεται η χώρα μας σε ό,τι αφορά την έρευνα και την καινοτομία;

Απ: Η χώρα μας σημειώνει μεγάλη πρόοδο στην προσέλκυση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και στον αριθμό δημοσιευμένων εργασιών, αλλά υπάρχουν τομείς όπου χρειάζεται βελτίωση, όπως η εμπορική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Η κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά από μέτρα, όπως η χρηματοδότηση προγραμμάτων όπως το «ΕΡΕΥΝΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων. Επίσης, έχει αυξηθεί η φοροαπαλλαγή για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα.

Ερ: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι μία από τις επτά χώρες που θα λειτουργήσουν εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης;

Απ: Είναι μια εθνική επιτυχία που τοποθετεί τη χώρα μας στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία και θα προσφέρει στην εγχώρια επιστημονική κοινότητα ένα σημαντικό εργαλείο προόδου, όπως δηλώνει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερ: Συζητάτε κάποια κίνητρα που θα δοθούν στις ελληνικές επιχειρήσεις για να ενσωματώσουν τεχνολογίες ΑΙ;

Απ: Ο κύριος στόχος του ΑΙ είναι να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ερ: Γενικά, το θέμα της καινοτομίας πόσο απασχολεί τις ελληνικές επιχειρήσεις;

Απ: Έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τις επενδύσεις στην έρευνα κατά τουλάχιστον 20%, με το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων να επιλέγουν να επενδύσουν στην καινοτομία.

Ερ: Κύριε Γαϊτάνη, πού πρέπει να ρίξει τώρα το βάρος της η κυβέρνηση;

Απ: Χρειάζεται να επικεντρωθούμε στα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως η οικονομία και τα θέματα στέγασης.

Ερ: Θεωρείτε ότι έχετε κάνει πολλά πράγματα για το θέμα της ακρίβειας;

Απ: Η ακρίβεια είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, αλλά από τα τελευταία στοιχεία φαίνεται ότι τα δύσκολα έχουν περάσει και προσπαθούμε να ενισχύσουμε τα εισοδήματα των πολιτών.

Loading

Play