Αυθόρμητη, ευθύς και χειμαρρώδης η γνωστή κωμικός Κατερίνα Βρανά μίλησε στην Politic για τη νέα της παράσταση η «ντερμπεντέρισσα», και πόθεν η επιλογή του τίτλου, ενώ μας αποκάλυψε ποιο είναι το σχόλιο που ακούει για τις γυναίκες κωμικούς και την εκνευρίζει σφόδρα.
Συνέντευξη: Βαλάντου Γιαννακούδη
«Χρήματα και υγεία, δε θέλω κάτι άλλο!» είπε γελώντας συνωμοτικά ξεστομίζοντας την καλύτερη -για την ίδια- ευχή του 2023 στην αρχή της συζήτησής μας δίνοντας αμέσως το έναυσμα πως θα ακολουθήσει μια απολαυστική κουβέντα.
Έτσι και έγινε! Πρώτα-πρώτα, κλήθηκε να «ορίσει» τη λέξη ντερμπεντέρισσα και τι σημαίνει για την ίδια, μιας και η νέα της stand-up comedy παράσταση που θα στεγαστεί στο θέατρο Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη για δύο μόνο παραστάσεις, 30-31 Ιανουαρίου φέρει αυτόν τον τίτλο.
«Η “ντερμπεντέρισσα” είναι αυτό που λέμε… μαγκάκι, παλικάρι. Ως λέξη περσικής καταγωγής έχει μέσα και την έννοια της αλανιάρας. Βέβαια, εγώ διάλεξα τη ντερμπεντέρισσα με την αρχική της σημασία· αυτή της γυναίκας που είναι σωστή στη συμπεριφορά, ανοιχτόμυαλη, ανοιχτόκαρδη και με αυτοπεποίθηση. Μου αρέσει πάρα πολύ η ντερμπεντέρισσα ως λέξη διότι κάνω λογοθεραπεία κάθε φορά που τη λέω» εξηγήσει η γνωστή κωμικός.
«Και το γνωστό και αγαπητό σε όλους μας άσμα «ντερμπεντέρισσα» έπαιξε τον ρόλο του στην επιλογή του τίτλου παράστασης. Το τραγούδι σε κάποιο σημείο λέει “να σφάζονται λεβέντες για χατίρι μου”. Νομίζω όλες το κάνουμε κέφι μια φορά στη ζωή μας να σφαχτούνε οι άντρες στα πόδια μας», εξομολογείται η κ. Βρανά.
-Το έχεις βιώσει;
Δυστυχώς όχι. Αλλά θα το βιώσω, που θα πάει.
–Ωραία με τον τίτλο, η ιδέα όμως πως προήλθε;
Η ιδέα για αυτήν την παράσταση ξεκίνησε καθώς από τότε που αρρώστησα μου λένε πάρα πολύ συχνά πως είμαι λεβέντης, παλικάρι κι άλλα τέτοια. Άρχισα, λοιπόν, να αναρωτιέμαι γιατί δεν υπάρχουν θηλυκά ουσιαστικά που να χαρακτηρίζουν κουράγιο και δύναμη.
Γενικότερα, ήθελα η νέα μου παράσταση να πραγματεύεται τη ζωή μου στο σήμερα, ως συνέχεια της παράστασης «σχεδόν πέθανα». Δηλαδή, εν συντομία να σας πω ότι τα θέματα υγείας έχουν υποχωρήσει και πλέον στο επίκεντρο βρίσκεται η αντιμετώπιση των διαφόρων βλαβών που άφησαν τα προβλήματα υγείας.
Δεν έχω ισορροπία και δε μιλάω καθαρά. Οι λεπτές κινήσεις των χεριών μου με ταλαιπωρούν αρκετά, ενώ έχει επηρεαστεί και η όρασή μου. Όλες αυτές οι δυσκολίες, συν τα δύο χρόνια εγκλεισμού λόγω πανδημίας, θα θιχτούν στην παράσταση αναδεικνύοντας την επίδρασή τους πάνω μου ως άνθρωπο και γυναίκα, αγγίζοντας παράλληλα και το θέμα της θηλυκότητας και της σεξουαλικότητας.
–Κατερίνα οι παραστάσεις σου είχαν πάντα έντονη αυτοαναφορικότητα ή πρόκειται για ένα στοιχείο που έχεις ενσωματώσει μετά την περιπέτεια της υγείας σου;
Ήταν πάντα αυτοαναφορικές! Εμένα όλο μου το υλικό έχει να κάνει με τις προσωπικές μου εμπειρίες. Η πρώτη μου σόλο παράσταση «Φέτα με τη βασίλισσα», έχοντας ζήσει 20 χρόνια Ελλάδα και τότε 15 χρόνια Αγγλίας, είχε ως κεντρικό της θέμα τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού και τις εμπειρίες μου.
Στη συνέχεια η ιδέα για την παράσταση «About sex» πυροδοτήθηκε από τις ανησυχίες του μικρότερου αδερφού μου γύρω από το θέμα ωθώντας με να αναζητήσω τις βαθύτερες αιτίες αυτών ως άμεση συνάρτηση του διαδικτύου και της απλόχερης πρόσβασης σε δωρεάν πορνογραφικό υλικό.
Επόμενη παράσταση ήταν το «Σχεδόν πέθανα»!
Εγώ μιλάω για τις εμπειρίες μου!
«Όταν ένας άντρας κωμικός δεν είναι αστείος, λες “Α! Κοίτα τον δεν είναι αστείος”. Όταν, όμως, μία γυναίκα κωμικός δεν είναι αστεία, λες “Να κοίτα, δεν έχουν χιούμορ οι γυναίκες» σχολιάζει όλο νόημα η Κατερίνα Βρανά βάζοντας στη συζήτηση τη διάσταση του σεξισμού.
Όπως λέει, την εκνευρίζει αφόρητα όταν της λένε πως οι γυναίκες δεν έχουν χιούμορ.
-Γιατί νομίζεις ότι το πιστεύουν αυτό;
Δε γνωρίζω. Δε με νοιάζει. Δε θα βρω εγώ τη λύση. Επίσης το γεγονός πως κάποιος θεωρεί ότι οι γυναίκες δεν έχουν χιούμορ, δεν σημαίνει ότι δεν έχω εγώ και ότι δε θα του αρέσει το stand-up μου. Εγώ μπορεί να πιστεύω ότι πολλοί άντρες δεν έχουν χιούμορ. Γενικά πάρα πολύς κόσμος δεν έχει χιούμορ!
-Θέλει δουλειά το χιούμορ;
Το χιούμορ αναπτύσσεται από τους ανθρώπους γύρω σου. Εγώ μεγάλωσα σε μια οικογένεια με πολύ χιούμορ. Και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, χρησιμοποιούμε το χιούμορ για να ανταπεξέλθουμε. Αυτό εμένα με έχει βοηθήσει πάρα πολύ και έχει διαμορφώσει τον χαρακτήρα μου.
-Κατερίνα πόσο καιρό δουλεύεις πάνω σε μια ιδέα πριν βγει στο σανίδι;
Αυτό είναι πολύ δύσκολο να το απαντήσω. Από τη στιγμή που αποφασίσω πως αυτό θα είναι το θέμα της παράστασής μου, μπορεί να πάρει από 1 χρόνο έως 3 μήνες. Κάθομαι και σκέφτομαι βήμα βήμα τη ροή της παράστασης, τι θέλω να πω, ποια αστεία έχω. Η ντερμπεντέρισσα, ας πούμε, μου πήρε τρεις μήνες.
-Θα σε βλέπαμε στην ελληνική τηλεόραση κάποια στιγμή;
Εγώ ενδιαφέρομαι πάρα πολύ. Ωστόσο, έχει να κάνει και με τον χρόνο και με το αν τα κανάλια ενδιαφέρονται να ριψοκινδυνέψουν με ένα άτομο που δεν είναι τηλεοπτικό.
Εγώ θα ήθελα να κάνω βραδινό talk show. Παντού στον κόσμο το παρουσιάζουν κωμικοί, εκτός από την Ελλάδα.
-Ο χώρος του πολιτισμού φαντάζει πολύ ανταγωνιστικός μιλώντας κυρίως για εμπορικά θεάματα και πρόσωπα. Εσύ έχεις αντιμετωπίσει το άγχος να πρέπει να ξεπεράσεις κάθε φορά τον εαυτό σου, και κάθε σου δουλειά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη;
Εμένα το άγχος μου είναι η επόμενη μου παράσταση να είναι στα στάνταρ των προηγούμενων. Να είναι το ίδιο αστείες, να έχουν ενδιαφέρον, να με εκπροσωπούν και να φεύγει ο κόσμος γελώντας. Θέλω όλες μου οι παραστάσεις να είναι «ένα πάρτι γέλιου και αγάπης»!
-Ας αφήσουμε για λίγο τον χώρο της τέχνης. Όταν μιλάμε στην Ελλάδα για αναπηρία, επικεντρωνόμαστε κυρίως στο θέμα της προσβασιμότητας λησμονώντας το οικονομικό φορτίο που έχει να κουβαλήσει ένα άτομο με αναπηρία. Εσύ, όπως είναι λογικό, χρειάστηκε να μείνεις εκτός δουλειάς για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Πώς το διαχειρίστηκες;
Ξεκίνησα να εργάζομαι ξανά τον Φεβρουάριο του 2019. Για περίπου δύο χρόνια δεν εργαζόμουν.
Είχα τεράστια έξοδα. Έγινε μια παράσταση για οικονομική ενίσχυση που την έκαναν οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου και πάρα πολύς κόσμος βοήθησε εκεί. Έζησα με τα χρήματα που μου έδωσε ο κόσμος. Οι δωρεές που έκανε ο κόσμος με σώσανε. Τα λεφτά μου φτάσανε να με καλύψουμε μέχρι τον Ιανουάριο του 2018, από τότε μέχρι και τον Ιούνιο του 2018 που έγινε η παράσταση από τους κωμικούς, ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα. Δε μπορούσα να πάρω βοήθεια από το κράτος, γιατί τα χαρτιά μου όλα ήταν στην Αγγλία, εξηγεί η Κατερίνα Βρανά.
-Tο χιούμορ σου επηρεάστηκε;
Δε νομίζω πως επηρεάστηκε, πάλι καλά. Και χαίρομαι πολύ.
-Τι άλλο έμεινε αλώβητο;
Το μαλλί μου.
-Έχεις σκεφτεί να πολιτευτείς μελλοντικά διεκδικώντας την ψήφο του κόσμου;
Έχω πολιτική άποψη και μπορώ να κάνω πολιτικό σχολιασμό, ωστόσο δε θα έμπαινα ποτέ στην πολιτική γιατί αυτό θα με σταμάταγε από όλα τα υπόλοιπα που κάνω και έχω ως προτεραιότητα.
-Σου έχει γίνει πρόταση;
Όχι, ποιος τρελός; Αυτό που εγώ θα σκεφτόμουν, είναι να κατέβαινα ως ανεξάρτητη ευρωβουλευτής. Αυτό θα ήταν τέλειο γιατί έχει να κάνει με μια ευρωπαϊκή συλλογικότητα που με ενδιαφέρει πάρα πολύ έχοντας ζήσει στο εξωτερικό, να δω πως λειτουργεί.
–Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθούμε και στην πρώτη σου ευρωπαϊκή περιοδεία που ξεκινάει πολύ σύντομα.
Η παράσταση που θα περιοδεύσει είναι το «Σχεδόν πέθανα» και θα είναι στα αγγλικά, επομένως προσπαθώ τώρα να την τελειωποιήσω, καθώς σκοπός μου είναι να προσεγγίσει και Έλληνες του εξωτερικού αλλά και ξένους. Μέσα στον Φεβρουάριο έχουμε προγραμματίσει 8 παραστάσεις. Θα το πάμε σιγά σιγά για να δούμε τις αντοχές μου.
-Καλή επιτυχία Κατερίνα!
Δείτε επίσης: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Μια χρονιά γεμάτη πρωτόγνωρα συναισθήματα