Κοινά Υπό Κατοίκηση: Η νέα Πράσινη Κοινότητα της Θεσσαλονίκης

Τις δράσεις της νεοσύστατης κοινότητας που έχει ως αποκλειστικό στόχο την περιβαλλοντική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, ανέπτυξε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 99,4 και στην εκπομπή «Ραντεβού στη μία», ο εκ των εμπνευστών του project «Κοινά υπό Κατοίκηση», Περικλής Χατζηνάκος.

Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηνάκος αναφέρθηκε στα παρακάτω θέματα:

Για το τι είναι τα «Κοινά Υπό Κατοίκηση»: «Όπως λέει η νεότερη γενιά της πόλης η Πέμπτη είναι το μικρό Σάββατο. Οπότε από σήμερα και για το επόμενο διάστημα κάθε Πέμπτη θα πραγματοποιούμε στην πόλη δράσεις, τόσο εκπαιδευτικού χαρακτήρα, αλλά και πιο ακτιβιστικούς. Τα «Κοινά υπό κατοίκηση» έχουν δύο αναγνώσεις καθώς επιδιώκουμε τη δημιουργία μιας πράσινης κοινότητας στη Θεσσαλονίκη που θα εμψυχώνεται, θα εκπαιδεύεται και θα δρα για το περιβάλλον. Έχοντας ως εργαλείο τις πολιτιστικές πρακτικές, δηλαδή μουσικά δρώμενα, εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους, αλλά και φυτεύσεις σε κάποια μέρη της πόλης, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ζωντανό, ενεργό δίκτυο ανθρώπων, που θα βρεθούν, θα συζητήσουν και θα δημιουργήσουν από κοινού. Μιλάμε για τους ανθρώπους δηλαδή που πραγματικά αισθάνονται και θέλουν να κάνουν αυτό το «κάτι» για την πόλη τους και το περιβάλλον.

propoli

Προφανώς η συγκρότηση αυτής της κοινότητας είναι ανοικτή και για τον λόγο αυτό, σήμερα και την επόμενη Πέμπτη στον χώρο του Ινστιτούτου Βιωματικής Παρέμβασης (NDI) στην οδό Βαλαωρίτου 7 πραγματοποιούμε το ανοικτό κάλεσμα για την πρώτη γνωριμία».

Για το τι ειπώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην γεμάτη αίθουσα όπου έγινε η πρώτη συνάντηση: «Πραγματικά το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν πάρα πολύ έντονο. Οι συζητήσεις δηλαδή που πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια  ήταν όχι απλά διαφωτιστικές αλλά οδήγησαν και στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να δραστηριοποιηθεί. Όπως είπα και πριν, τα «κοινό υπό κατοίκηση» έχουν δύο κοινά ανάγνωσης. Το ένα είναι η δημιουργία της πράσινης κοινότητας που αφορά όλη την πόλη, αλλά το πιο εξειδικευμένο επίπεδο ανάγνωσης είναι η μετατροπή μιας κλασσικής πολυκατοικίας σε πράσινο κτίριο σε συνεργασία με τους κατοίκους που ζουν σε αυτή. Πρέπει να προχωρήσουμε σε τέτοιους είδους επεμβάσεις στις πολυκατοικίες της πόλης, γιατί με μια απλή αναζήτηση καταλαβαίνουμε ότι καλύπτεται από τεράστια κτίρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολύ σημαντικές αλλαγές. Για παράδειγμα οι ταράτσες των κτιρίων είναι πάρα πολλές και θα μπορούσαμε να φανταστούμε ανθρώπους που ζούνε μέσα σε αυτές να διαθέτουν λαχανόκηπους, να έχουν πράσινο, να συμβάλουν σ’ αυτό που αποκαλούμε «φαινόμενο κλιματικής αλλαγής» με έναν πιο έμπρακτο τρόπο. Δυστυχώς η σύνδεση του φυσικού περιβάλλοντος στην ελληνική πόλη έχει αποκοπεί τελείως, καθώς ξεχνάμε ότι είμαστε μέρος του περιβάλλοντος.

Το ζήτημα αυτό, δεν είναι της φύσης, αλλά είναι ένα κοινωνικό ζήτημα. Και αυτό το διαπιστώνουμε παγκοσμίως με διάφορες αρνητικές ειδήσεις, όπως πυρκαγιές, καταστροφές, περιβαλλοντικοί  μετανάστες. Είναι τέτοιο το χρονικό σημείο που καλούμαστε από σήμερα κιόλας να δράσουμε».

Για το τι αποτέλεσμα περιμένει ο ίδιος να έχει το εγχείρημα: «Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω αυτή τη στιγμή τον εαυτό μου, αισιόδοξο για το αποτέλεσμα που θα παράξουμε, διότι αυτό θα φανεί στην πορεία. Ωστόσο, τέτοιου είδους ζητήματα, κρίνονται και από το εκπαιδευτικό μας υπόβαθρο. Ως ομάδα γνωρίζουμε ότι έχουμε ελλείμματα κυρίως από τα πάνω (βλ. τοπική αυτοδιοίκηση, κράτος στο σύνολό του) κι αυτό δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά για να το διαπιστώσετε. Μόνο έρευνες να δείτε θα καταλάβετε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο όχι μόνο σε θέματα ανακύκλωσης, αλλά και των ρύπων, της ευαισθητοποίησης, της δράσης κτλ. Οπότε αυτό που λέμε είναι ότι χρειάζεται μια κοινωνική κινητοποίηση σε σχέση με το ζήτημα, δηλαδή ομάδες πολιτών που θα πετύχουν κάποιες αλλαγές οι οποίες ευελπιστούμε να υιοθετηθούν από το ίδιο το κράτος.

Για τις επαφές που έχουν κάνει με διάφορους φορείς: «Είμαστε ήδη σε επικοινωνία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, όπως και με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου – Κορδελιού, με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και με Πανεπιστήμια όπου έχουμε ήδη συντάξει και ολοκληρώσει το πρόγραμμα της εκπαίδευσης».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Περικλή Χατζηνάκου στον Flash 99,4:

Loading