Κυριακή Μάλαμα στην POLITIC: «Αν βάλουμε την πολιτική στο επίκεντρο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακάμψει»

Κυριακή Μάλαμα στην POLITIC: «Αν βάλουμε την πολιτική στο επίκεντρο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακάμψει»

«Αν βάλουμε την πολιτική και κοινοβουλευτική μας δράση στο κέντρο της προσοχής μας, τότε και τα ποσοστά μας θα ανακάμψουν και θα μπορέσουμε να καταθέσουμε μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας», υποστηρίζει η Κυριακή Μάλαμα, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο www.politic.gr.

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη

Η βουλεύτρια Χαλκιδικής, μάλιστα, του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μας πληροφορεί πως κεντρική στρατηγική επιλογή του κόμματός της είναι να πολλαπλασιάσει τις περιοδείες των βουλευτών και στελεχών του στη βόρεια Ελλάδα, ξεκινώντας από τις περιοχές που δεν έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Όσον αφορά τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, παρατηρεί πως τα «pass» δίνουν πολύ λιγότερα από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για να μην παταχθεί η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια των μεγάλων. Σε σχέση με το φορολογικό, η κυρία Μάλαμα υπεραμύνεται του νόμου Κατρούγκαλου, σημειώνοντας πως η δική του προσέγγιση δεν ήταν οριζόντια και προστάτευε τα χαμηλά εισοδήματα όταν το νομοσχέδιο που έχουμε τώρα μπροστά μας κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Επιπλέον, κατηγορεί τον πρωθυπουργό για νεοφιλελεύθερη πολιτική και στον πολιτισμό – η ίδια είναι αρμόδια τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη της κ. Μάλαμα:

Συμφωνείτε με τον Στέφανο Κασσελάκη ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις ευρωεκλογές πρέπει να είναι το 17,85% των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου ή είναι πολύ χαμηλός με δεδομένο ότι ο πρόεδρος του κόμματος έχει υποσχεθεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ;

Εμένα θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε έναν στόχο περισσότερο ποιοτικό και λιγότερο ποσοτικό. Αυτό στο οποίο πρέπει να στοχεύσουμε είναι η εμβάθυνση της κοινωνικής μας γείωσης κι η αναβάθμιση της πολιτικής μας δουλειάς. Αν προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, αν συγκεντρωθούμε στην κοινωνική και πολιτική μας δουλειά, αν βάλουμε την πολιτική και κοινοβουλευτική μας δράση στο κέντρο της προσοχής μας, τότε και τα ποσοστά μας θα ανακάμψουν και θα μπορέσουμε να καταθέσουμε μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για την διακυβέρνηση της χώρας.

Μήπως υποτιμάτε ξανά την αξία της επιδοματικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για τους μικρομεσαίους;

Δεν υποτιμήσαμε ποτέ την ανάγκη στήριξης των ανθρώπων που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Εμείς, ως κυβέρνηση, άλλωστε κάναμε πράξη τη στήριξη στους πιο ευάλωτους. Θεσπίσαμε το καθολικό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και διανείμαμε πολλές φορές κοινωνικό μέρισμα, όταν τα δημοσιονομικά το επέτρεπαν. Ο κ. Μητσοτάκης, τότε, έβαλλε κατά της πολιτικής αυτής. Εμείς λέγαμε ότι ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή δεν υπάρχει. Τώρα, η πολιτική των “pass” δεν έχει την ίδια στόχευση. Δίνει πολύ λιγότερα από τις δικές μας παρεμβάσεις και χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να μην παταχθεί η ακρίβεια κι η αισχροκέρδεια των μεγάλων. Εκεί εστιάζει η κριτική μας.

-Ως προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, κατηγορείτε την κυβέρνηση για μια πολιτική σε βάρος τους που εν πολλοίς είχατε ακολουθήσει κι εσείς με το νόμο Κατρούγκαλου. Γιατί να σας εμπιστευτούν σήμερα;

Δεν υπάρχει ταύτιση του ασφαλιστικού νόμου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με το φορολογικό Χατζηδάκη- Μητσοτάκη για πάρα πολλούς λόγους. Πρώτον, η δική μας προσέγγιση δεν ήταν οριζόντια και δεν αφορούσε τα χαμηλά εισοδήματα. Αντίθετα, αυτά τα προστάτευε. Το φορολογικό που έχουμε τώρα μπροστά μας κάνει ακριβώς το αντίθετο. Φορολογεί τους μικρούς συντελεστές της αγοράς κι αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγάλους κι ιδιαίτερα τις εταιρείες με τα υπερκέρδη. Αυτή είναι η θεμελιώδης διαφορά και πρέπει να γίνει αντιληπτή στον κόσμο. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες σήμερα πιέζονται πάρα πολύ. Όλες οι επιβαρύνσεις αυξάνονται. Εμείς λέμε ότι πρέπει να ξαναδούμε το μείγμα συνολικότερα. Πρέπει να προχωρήσουμε, το ζητάει κι η ίδια η αγορά, στην εφαρμογή αφορολόγητου στους ελεύθερους επαγγελματίες και ταυτόχρονα να εμβαθύνουμε στην πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσα από σύγχρονα εργαλεία.

-Η Λίνα Μενδώνη ήταν από τις λίγες/ λίγους υπουργούς που παράμειναν στη θέση τους τη δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη. Αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού μήπως δυσκολεύει το έργο σας για αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντί της;

Εμείς δεν στεκόμαστε στο πρόσωπο της κυρίας υπουργού. Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη δείχνει ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται στον πολιτισμό είναι κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Δεν είναι, συνεπώς, θέμα προσώπου. Προφανώς η κυρία Μενδώνη συμφωνεί κι εφαρμόζει απαρέγκλιτα αυτή την πολιτική κατεύθυνση του κ. Μητσοτάκη. Θα κριθεί, όπως όλοι μας. Εμείς, όμως, θέλουμε να ασκήσουμε δημιουργική αντιπολίτευση στον πολιτισμό, η οποία στηρίζεται στην επιτόπια δράση μας, στην ενδελεχή μελέτη των ζητημάτων, στην παρακολούθηση των οικονομοτεχνικών στοιχείων, στην εμβάθυνση στα θεσμικά προβλήματα και ζητήματα. Έτσι αντιλαμβανόμαστε την έννοια της αξιοπιστίας. Το αν αυτό θα δυσκολέψει ή όχι την κυρία Μενδώνη δεν είναι για εμάς το βασικό. Το βασικό είναι να αναδείξουμε τα προβλήματα και να πιέσουμε για λύσεις.

-Είστε από τους πολύ λίγους βουλευτές που έχουν απομείνει για το ΣΥΡΙΖΑ (και) στη Βόρειο Ελλάδα. Πόσο δυσκολεύει αυτό την προσέγγισή σας με τις τοπικές κοινωνίες;

Στη Βόρεια Ελλάδα, η αλήθεια είναι ότι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ πιέστηκαν αναλογικά περισσότερο από την υπόλοιπη Ελλάδα κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε πολλές περιφέρειες να μην έχουμε εκπροσώπηση. Το πρόβλημα εντάθηκε κι από τις αποχωρήσεις βουλευτών μετά από την εκλογή του νέου προέδρου. Αυτός είναι κι ο λόγος που η κεντρική στρατηγική μας επιλογή είναι να πολλαπλασιάσουμε τις περιοδείες μας στη Βόρεια Ελλάδα, ξεκινώντας από τις περιοχές που δεν έχουμε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Μην ξεχνάμε ότι η Βόρεια Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές αναπτυξιακές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Πρέπει, λοιπόν, να επανασυστηθούμε στις τοπικές κοινωνίες, έχουμε πολύ αξιόλογα στελέχη, πρώην βουλευτές, που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα, παρά το κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Αν σε αυτή την βάση προστεθεί και μία προσπάθεια οργανωτικής ανασυγκρότησης κι ένα πλάνο εμβάθυνσης της πολιτικής δράσης, είμαι βέβαιη ότι η πορεία ανάκαμψής μας μπορεί να ξεκινήσει από την Βόρεια Ελλάδα.

Δείτε επίσης: ΕΥΠ προς υπουργούς: «Επισφαλείς οι τηλεφωνικές σας συνομιλίες μέσω των γνωστών εφαρμογών επικοινωνίας»

Loading

Play