Μάκης Μαλαφέκας: Η Ευρώπη βρίσκεται σε πλήρη αποδρομή και αξιακή κατάρρευση

Μάκης Μαλαφέκας: Η Ευρώπη βρίσκεται σε πλήρη αποδρομή και αξιακή κατάρρευση

Αναλύσεις από τον Μάκη Μαλαφέκα για την Ευρώπη και την κοινωνία μέσα από το νέο του μυθιστόρημα DeepFake. Ο Μάκης Μαλαφέκας, σύγχρονος συγγραφέας, έχει προκαλέσει αίσθηση με το μυθιστόρημά του DeepFake, το οποίο ολοκληρώνει μια άτυπη τριλογία, ακολουθώντας τα έργα Δεν λες κουβέντα και Μεσακτή. Γεννημένος το 1977, ο Μαλαφέκας, που μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, καταφέρνει να αναδείξει ένα ελκυστικό είδος μεικτού μυθιστορήματος, το οποίο συνδυάζει στοιχεία του νέο-νουάρ με κοινωνικά θέματα, όπως η ακροδεξιά και το gentrification.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση της Ευρώπης, ο Μαλαφέκας επισημαίνει ότι πρόκειται για μια σημαντική αναδίπλωση και μια επακόλουθη ακροδεξιά επέλαση, που οδηγεί σε κοινωνικές ανισότητες και κρίσεις αξιών.

Η συζήτηση που ακολούθησε στο μυστικιστικό περιβάλλον της Βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ, προσέφερε μια ενδελεχή ανάλυση της σύγχρονης Ευρώπης. Ο συγγραφέας διατυπώνει την άποψη ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια διαδικασία αξιακής κατάρρευσης, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει πλέον κοινός αξιακός κώδικας. «Η Ευρώπη είναι σε αποδρομή, όχι μόνο λόγω ενεργειακής και στρατιωτικής εξάρτησης, αλλά λόγω του ιστορικού παρασιτισμού με τις αποικίες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο Μαλαφέκας αναλύει την πολιτική κατάσταση, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει αδιαφορία απέναντι στην πολιτική», ενώ εκφράζει τη γνώμη του για τον Ντόναλντ Τραμπ, περιγράφοντας τον ως εκπρόσωπο μιας άλλης κοινωνικής συμμαχίας.

Στο βιβλίο του, ο Μαλαφέκας ασχολείται με τον εκφασισμό της Δύσης και τονίζει πως αυτά τα φαινόμενα δεν ξεκίνησαν με τον Τραμπ, αλλά έχουν βαθύτερες ρίζες στην ιστορία.

Κατά την κουβέντα, ο συγγραφέας μιλάει και για τις προοπτικές της Γαλλίας, τονίζοντας πως η χώρα ζει σε μια μεταδημοκρατική κατάσταση, ενώ προειδοποιεί για τις κοινωνικές εκρήξεις που αναμένονται.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play