Μαρία Καλουδιώτη: «Οι αντίπαλοί του δεν έχουν καταλάβει πως αν δεν ήταν ο Κασσελάκης θα ήταν κάποιος άλλος»

Μαρία Καλουδιώτη: «Οι αντίπαλοί του δεν έχουν καταλάβει πως αν δεν ήταν ο Κασσελάκης θα ήταν κάποιος άλλος»

«Είναι, λένε, “Τραμπ, δεξιός, υποστηρικτής του Μητσοτάκη κ.λπ.”, αλλά κανείς δεν εξηγεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά τα λεγόμενά τους, είχε το καλύτερο οικονομικό πρόγραμμα στις ευρωεκλογές, πως ήλθε πρώτο κόμμα στη νεολαία, πως διατήρησε ευπρεπέστατο ποσοστό και παρέμεινε στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ τώρα κατρακυλά καθημερινά», υπογραμμίζει, με συνέντευξή της στην politic.gr και λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η Μαρία Καλουδιώτη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη

Σε αυτό το πλαίσιο, η ίδια υπογραμμίζει πως οι αντίπαλοι Κασσελάκη δεν έχουν καταλάβει πως αν δεν ήταν αυτός, θα ήταν κάποιος άλλος: «Ο χώρος του σύγχρονου, νέου Αριστερού ανθρώπου με ανησυχίες του σήμερα θα υπάρχει κι αύριο. Η ιστορία θα βρει τρόπο για την συνέχισή της. Προσωπικά πιστεύω κόντρα σε πολλές απόψεις, εντός κι εκτός, που θέλουν τον Κασσελάκη απολίτικο, ότι έχει το πιο σοβαρό,κατανοητό, οικονομικό αφήγημα. Από τους υπόλοιπους υποψήφιους, ακούμε επί του προκειμένου ή τίποτα ή αόριστα πράγματα».

Η κυρία Καλουδιώτη αναρωτιέται και τι θα γινόταν αν μετά την εκλογή Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κινηθεί ενωτικά κι επενδύοντας σωστά και υποστηρικτικά σε έναν χαρισματικό, ευφυή κι επικοινωνιακό άνθρωπο, δίνοντας την απάντηση πως αυτή τη στιγμή δημοσκοπικά θα ήταν πάνω από τη ΝΔ.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη Καλουδιώτη:

Μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάποιος όπως ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος, κατά τους εσωκομματικούς του αντιπάλους τουλάχιστον, δεν σέβεται τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος;

Εδώ ισχύει η ρήση: «Ήρξατο χειρών αδίκων». Γνωρίζουμε πολύ καλά πως το φαινόμενο των διαρροών το ξεκίνησε η Πολιτική Γραμματεία στην προεδρία Κασσελάκη . Γνωρίζουμε επίσης από πρώτο χέρι για ψηφοφορίες περίεργες που έθεταν ζητήματα ενάντια στο καταστατικό με γνωμοδότηση εναντίον τους ακόμη και από την ίδια επιτροπή δεοντολογίας, π.χ ποιος αφαιρεί το δικαίωμα σε κάποιον να είναι υποψήφιος.

Για να μιλήσουμε πολιτικά και όχι διαδικαστικά, όλος ο δημοκρατικός κόσμος περιμένει να μάθει ποια είναι η βαριά κατηγορία σύμφωνα με την οποία καθαιρέθηκε ο πρόεδρος του κόμματος. Ακούσαμε μόνο εκτιμήσεις για το πρόσωπο του προέδρου τις οποίες μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε για τον οποιοδήποτε, ενώ πολιτική αντιπαράθεση δεν υπάρχει. Είναι, λένε, “Τραμπ, δεξιός, υποστηρικτής του Μητσοτάκη κ.λπ.”, αλλά κανείς δεν εξηγεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά τα λεγόμενά τους, είχε το καλύτερο οικονομικό πρόγραμμα στις ευρωεκλογές, πως ήλθε πρώτο κόμμα στη νεολαία, πως διατήρησε ευπρεπέστατο ποσοστό και παρέμεινε στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ τώρα κατρακυλά καθημερινά.

Επί του προκειμένου, υπάρχει η νομιμοφανής απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για έκπτωσή του, η οποία δεν είναι νόμιμη κατά το καταστατικό, καθώς ΠΓ και ΚΕ εισηγούνται σε συνέδριο, αλλά υπάρχει επίσης και η ηθική πλευρά που αντικρούει στον κόσμο και δεν λαμβάνουν υπόψη. Κατ’ εμένα ο μόνος αρμόδιος για να τον «καθαιρέσει» είναι εκείνος που τον εξέλεξε, δηλαδή η βάση. Όμως μία συγκυριακή πλειοψηφία Κ.Ε, κατάλοιπο της ήττας του ’23, επιβάλλει καταστάσεις. Το αντικαταστατικό του πράγματος βρίσκεται και στην μη ανανέωση των μελών της ΚΕ κατά την περσινή προεδρική εκλογή.
Το ηθικό θα ήταν να αφεθεί ο πρόεδρος να προχωρήσει στις αλλαγές για τις οποίες είχε δεσμευτεί και για τις οποίες πήρε έγκριση. Θεωρώ προσωπικά πως δεν τίθεται θέμα ουσιαστικό περί της υποψηφιότητάς του.

Πολλοί θεωρούν αδύνατη την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα των εσωκομματικών εκλογών. Ποια είναι η εκτίμησή σας;

Αν το δούμε σχηματικά για τις αποχωρήσεις μελών, θα θυμηθώ μια παλιά κουβέντα ενός συντρόφου πολλά χρόνια πριν που έλεγε «αυτά τα στελέχη που κομπάζουν φέρουν, μόνο την ψήφο τους». Εξάλλου το είδαμε και στη Νέα Αριστερά και τα ποσοστά της, όπως και στα ποσοστά Λαφαζάνη κ.λπ. Το ίδιο δεν μπορούμε να το πούμε όμως για τον Στέφανο Κασσελάκη, γιατί εκφράζει ένα υπαρκτό ρεύμα μέσα στην Σύγχρονη Αριστερά. Το λάθος που γίνεται από τους 87 και τους συν αυτώ, συνίσταται στο γεγονός ότι καθαιρώντας τον πρόεδρο νομίζουν πως λύθηκε το πρόβλημά τους. Υπάρχει πίσω ολόκληρος κόσμος με συγκεκριμένη άποψη, δεν είναι απλώς «παρασυρμένα μέλη» από τον Κασσελάκη. Μπορεί μέχρι προχθές να ήταν εκτίμηση και ισχυρισμός τους, αλλά μετά τις εκλογές ανάδειξης συνέδρων είναι γεγονός ότι υπάρχει το συγκεκριμένο ρεύμα εντός ΣΥΡΙΖΑ. Έτυχε να το εκφράσει ο Κασσελάκης. Δεν έχουν καταλάβει, για να μιλάμε πολιτικά, πως αν δεν ήταν αυτός, θα ήταν κάποιος άλλος. Ο χώρος του σύγχρονου, νέου αριστερού ανθρώπου με ανησυχίες του σήμερα, θα υπάρχει και αύριο. Η ιστορία θα βρει τρόπο για την συνέχισή της.

-Με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παγιωμένο στη δεύτερη θέση δημοσκοπικά έχει χαθεί οριστικά το τρένο της εξουσίας για το ΣΥΡΙΖΑ;

Έχουμε το πολύ νωπό παράδειγμα των ευρωεκλογών. Με τις διασπάσεις και τις συθέμελες αναταράξεις του προηγούμενου συνεδρίου δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε με μονοψήφια νούμερα. Ξέρουμε όλοι τι ακολούθησε. Και το χειρότερο; Το 15% που επιτεύχθηκε διά πυρός και σιδήρου σήμερα φαντάζει αστρονομικό. Ο ισχυρισμός ότι για αυτό ευθύνεται ο Στέφανος Κασσελάκης μοιάζει με αστείο. Ένας πρόεδρος δηλαδή θέλει να μειώσει τη δύναμη του κόμματος του οποίου προεδρεύει;
Επίσης η παραφιλολογία για Κεντροαριστερά έβλαψε εμφανώς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινούσε από κάποιες προσωπικές φιλοδοξίες στελεχών που ήθελαν αν στεγάσουν μελλοντικά την πολιτική τους καριέρα επειδή ένιωθαν ανασφάλεια μπροστά στις επικείμενες αλλαγές.

Φανταστείτε να έρθει κάποιος πολίτης στο μαγαζί σας να ψωνίσει, το λέω εντελώς σχηματικά, κι εσείς να τον προτρέψετε να πάει στο παρακάτω μαγαζί που έχει καλύτερες τιμές και ποιοτικότερα προϊόντα. Ουδέν σχόλιον.
Ανατρέπονται θεωρώ τα πάντα με την δυναμική που θα αναπτυχθεί κερδίζοντας το συνέδριο ο Στέφανος Κασσελάκης. Θα δείξει πως μπορεί να είναι αποτελεσματικός και συγκρουσιακός όταν χρειάζεται.

Προσωπικά πιστεύω κόντρα σε πολλές απόψεις, εντός κι εκτός, που θέλουν τον Κασσελάκη απολίτικο, ότι έχει το πιο σοβαρό,κατανοητό, οικονομικό αφήγημα. Από τους υπόλοιπους υποψήφιους, ακούμε επί του προκειμένου ή τίποτα ή αόριστα πράγματα.
Αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν μετά την εκλογή Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κινηθεί ενωτικά και επενδύοντας σωστά και υποστηρικτικά σε έναν χαρισματικό, ευφυή και επικοινωνιακό άνθρωπο. Θεωρώ αυτή τη στιγμή δημοσκοπικά θα ήταν πάνω από τη ΝΔ.

Loading