Ο Γ. Χαρβαλιάς για τις αυτοδιοικητικές εκλογές: «Η αφετηρία της 2ης κυβερνητικής θητείας συνοδεύτηκε με ένα κρεσέντο κακοδιαχείρισης»

Ο Γ. Χαρβαλιάς για τις αυτοδιοικητικές εκλογές: «Η αφετηρία της 2ης κυβερνητικής θητείας συνοδεύτηκε με ένα κρεσέντο κακοδιαχείρισης»

«Οι φυσικές καταστροφές κατέδειξαν στην πράξη την αδυναμία λειτουργίας του πολυδιαφημισμένου «επιτελικού» κράτους» εξηγεί ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής, εξειδικευμένος σε θέματα γεωστρατηγικής κ. Γιώργος Χαρβαλιάς μιλώντας στην Politic για το μεγάλο πλήγμα που υπέστη η Νέα Δημοκρατία στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, συγκριτικά με τη θριαμβευτική της νίκη στις εθνικές εκλογές του 2023, μόλις λίγους μήνες νωρίτερα.

Συνέντευξη: Βαλάντου Γιαννακούδη

Εκλογές – εθνικές και αυτοδιοικητικές – πόλεμος στη Μέση Ανατολή, νέες απειλές, προσφυγικές ροές, εκτίναξη τιμών. Τα επακόλουθα των ημερών ανέλυσε ο δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής, εξειδικευμένος σε θέματα γεωστρατηγικής και συγγραφέας του βιβλίου «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» δίνοντας τη δική του οπτική ακόμη και στα σενάρια περί… Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

-Στις εθνικές εκλογές του 2023 όλη «η Ελλάδα έγινε μπλε» με μεγάλη διαφορά. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μόλις λίγους μήνες μετά, η ΝΔ υπέστη σημαντικό πλήγμα σε κεντρικούς μάλιστα δήμους της χώρας, όπως ο δήμος Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, αλλά και σε περιφέρειες. Πώς θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε αυτήν την κομματική αντίθεση στο εκλογικό σώμα; Και ποιος ο ρόλος της αποχής γενικότερα στις εκλογές στην Ελλάδα το 2023;

Mην ξεχνάτε ότι μεσολάβησε ένα τρίμηνο σημαντικών και πολύ δυσάρεστων γεγονότων με μεγάλες φυσικές καταστροφές που κατέδειξαν στην πράξη την αδυναμία λειτουργίας του πολυδιαφημισμένου «επιτελικού» κράτους. Περιουσίες καταστράφηκαν και πολλές χιλιάδες συμπολίτες μας βρέθηκαν στο φάσμα της απόγνωσης. Η αφετηρία δηλαδή της δεύτερης κυβερνητικής θητείας συνοδεύτηκε με ένα κρεσέντο κακοδιαχείρισης. Το εκλογικό σώμα, χωρίς να στρέφεται προς το παρόν σε εναλλακτικές διεξόδους, θέλησε να στείλει ένα προειδοποιητικό μήνυμα δυσαρέσκειας. Ο μήνας του μέλιτος με την κυβέρνηση έχει λήξει. Από κει και πέρα η αποχή που ήταν μάλλον βολική για τη Νέα Δημοκρατία στις βουλευτικές κάλπες γύρισε μπούμεραγκ, ειδικά στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης και οι «αντιμητσοτακικοί» ψηφοφόροι αποδείχτηκαν πιο συνεπείς και αποφασισμένοι. Κι αν δεν υπήρχε το όριο του 43% που έδωσε την ευκαιρία σε αρκετούς «γαλάζιους» να καπαρώσουν αξιώματα από την πρώτη Κυριακή, μπορεί να είχαμε εικόνα ολικής ανατροπής….

-Η επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων που είδαμε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αρχικό στάδιο μιας μελλοντικής συστράτευση των αριστερών κομμάτων με σκοπό να αποτινάξουν τη «γαλάζια» ηγεμονία;

Θεωρητικά αυτό δεν μπορεί να αποκλεισθεί, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει η ανάλογη χημεία στις εκατέρωθεν ηγεσίες. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αποπνέει ένα έντονα εσωστρεφές σχεδόν…κλειστοφοβικό προφίλ και ο νέος αρχηγός του Σύριζα είναι πολύ «φρέσκος» για να διεκδικεί στρατηγικές συμπράξεις. Ένα πρώτο δείγμα σύμπραξης στις τοπικές εκλογές δεν πήγε άσχημα, αλλά είναι φανερό ότι πρόκειται για εντελώς διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες με εντελώς διαφορετικές στοχεύσεις. Τα χνώτα τους δεν ταιριάζουν. Κι από την άλλη πλευρά το ΚΚΕ δεν έχει όρεξη να συνεταιρισθεί με κανέναν. Ακολουθεί την δική του «αυτιστική» πορεία που του επιτρέπει όμως και ευκαιριακές πολιτικές συναλλαγές, όπως μαρτυρά η απρόσμενη πρωτοβουλία του να στηρίξει εμμέσως την επανεκλογή Μπακογιάννη! Στο δικό της δρόμο βρίσκεται και η κυρία Κωσταντοπούλου. Η ιδεολογική πλατφόρμα του κόμματος δεν επιτρέπει συγκλίσεις ούτε με το κεντρώο ΠΑΣΟΚ ούτε με τον νεοπαγή Σύριζα. Ισως μόνο με ένα κομμάτι που μπορεί να προέλθει από μια μελλοντική διάσπαση του τελευταίου.

-Στα διεθνή ζητήματα τώρα. Πόσο πιθανή θα λέγατε πως είναι η επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου με την εμπλοκή άλλων δυνάμεων; Και κάτι τέτοιο, θα σήμανε την έναρξη του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου ή τέτοιου είδους εκτιμήσεις αποτελούν περισσότερο κινδυνολογίες παρά ρεαλιστικά σενάρια;

Το Ισραήλ ζυγίζει καλά τα βήματα του γιατί ξέρει ότι έχει να κάνει με έναν αδίστακτο εχθρό που επιφυλάσσει εκπλήξεις και ειδικεύεται σε ανορθόδοξο πόλεμο. Η εξίσωση όμως, όπως υπονοείτε στο ερώτημα σας, είναι πολυπαραμετρική και κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με σιγουριά το μέγεθος της κλιμάκωσης που εύχομαι βεβαίως να μην καταλήξει σε…Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε κάθε περίπτωση πολλά θα κριθούν από τις χερσαίες επιχειρήσεις στην Γάζα. Η έφοδος στρατιωτικών τμημάτων σε μία καλά οχυρωμένη αστική ζώνη, που προυποθέτει οδομαχίες και σκληρές αναμετρήσεις γύρω από οικοδομικά τετράγωνα, επιφέρει πάντα σοβαρές απώλειες και στον επιτιθέμενο. Αν στην προσπάθεια του να περιορίσει την θυσία ανθρώπινων ζωών δικών του στρατιωτών, το Ισραήλ καταφύγει σε χρήση υπέρμετρης βίας, με χρήση οπλικών μέσων «τυφλής» καταστροφής, είναι βέβαιον ότι θα επισύρει αντιδράσεις από τρίτους παίκτες και πιθανόν να ανοίξει ταυτόχρονο μέτωπο στην Δυτική Οχθη και τον Λίβανο. Η ενεργός εμπλοκή του Ιράν σε αυτή την υπόθεση θα είναι ότι χειρότερο για την διαφύλαξη της διεθνούς ειρήνης…

-Ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα συγκεκριμένα ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή;

Βραχυπρόθεσμα πρόσθετες προσφυγικές ροές. Ανάμεσα τους μπορεί να παρεισφρύσουν και εξτρεμιστικά ισλαμικά στοιχεία. Και αυτό είναι κάτι που η χώρα πρέπει πάση θυσία να αποφύγει, αλλά η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν έχει ούτε την πρόθεση ούτε την ικανότητα να διασφαλίσει το σφράγισμα των συνόρων. Μακροπρόθεσμα μπορεί να υπάρξουν και σοβαρές οικονομικές συνέπειες, ιδίως στις τιμές των καυσίμων.

-Που ακριβώς εντοπίζετε εσείς τη μεγάλη επιτυχία που έχει σημειώσει το βιβλίο σας «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια», το οποίο πραγματεύεται όλο το φάσμα των ελληνογερμανικών σχέσεων, τις γερμανικές οφειλές, αλλά και τον σύγχρονο ρόλο της Γερμανίας; Να πούμε πως αυτήν τη στιγμή – αν δε κάνω λάθος – παρουσιάζετε την τρίτη του έκδοση. Μάλιστα, τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου θα βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη γι΄αυτόν τον σκοπό.

Το «Γιαβόλ» πραγματεύεται ένα δύσκολο θέμα, αλλά θέλω να πιστεύω ότι είναι γραμμένο σε μια προσιτή γλώσσα και ένα αφηγηματικό ύφος που προσελκύει ακόμη και λιγότερο «υποψιασμένους» αναγνώστες. Η εμπορική του απήχηση αυτό δείχνει, γιατί μην ξεχνάτε πώς δεν πρόκειται για ένα βιβλίο που προσφέρεται για χαλάρωση και επειδή επιλέξαμε μία πολυτελή σκληρόδετη έκδοση που περιέχει πλούσια φωτογραφικά αφιερώματα η τιμή του δεν είναι για όλους προσιτή. Προσωπικά αιφνιδιάστηκα από την επιτυχία, αλλά ταυτόχρονα συνειδητοποίησα πώς υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που διψούν για ενημέρωση, ιδιαίτερα όταν αυτή αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια και θέτει τους πολιτικούς προ των ευθυνών τους. Η Γερμανία έχει μία τεράστια οφειλή προς την Ελλάδα από τα χρόνια της Κατοχής, την οποία επιμένει να αγνοεί και από την άλλη πλευρά η σημερινή υπερχρεωμένη και φτωχοποιημένη Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χαρίζει χρήματα σε κανέναν. Εκεί έγκειται η πολιτική ευθύνη.

Στην Θεσσαλονίκη έρχομαι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες με αφορμή το βιβλίο και είμαι ευτυχής που μου δίνονται εναύσματα να επισκέπτομαι μια πόλη που αγαπώ. Ο αέρας του Βορρά είναι σίγουρα πιο υγιεινός από την πνιγηρή ατμόσφαιρα του αθηνοκεντρικού κράτους…

Στην παρουσίαση την Δευτέρα 23 Μαρτίου, στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών θα έχω την τιμή να συνοδεύομαι στο πάνελ από ένα ιερό τοτέμ της ακαδημαικής κοινότητας, την τρείς φορές εκλεγμένη πρύτανη, Μαρία Δελιβάνη, τον καθηγητή νεότερης ιστορίας Νίκο Βασιλειάδη και τον διακεκριμένο οικονομολόγο και βουλευτή Βασίλη Βιλιάρδο. Την εκδήλωση θα κλείσει με παρέμβαση του ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής που έχει γράψει και τον πρόλογο στο βιβλίο. Φυσικά η είσοδος θα είναι ελεύθερη στο κοινό.

-Ετοιμάζετε κάτι νέο; Και αν ναι, με τι έχει να κάνει;

Την τέταρτη αναθεωρημένη έκδοση του «Γιαβόλ»! Συνεχίζοντας το ψάξιμο ανακαλύπτω διαρκώς νέα στοιχεία, όχι μόνο για την απροκάλυπτη «ληστεία» την περίοδο της Κατοχής, αλλά και για την περίεργη ολιγωρία ελληνικών μεταπολεμικών κυβερνήσεων ως προς την διεκδίκηση των αποζημιώσεων. Σίγουρα υπάρχουν «ευρήματα» που αξίζει να συμπεριληφθούν σε μία νέα έκδοση. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι θα αυξηθούν οι σελίδες...

Δείτε επίσης: Ανδρέας Παναγιωτόπουλος στην POLITIC: «Αναγκαία η άμεση επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ»

Loading

Play