«Ασκούμε αντιπολίτευση με γνώμονα την κοινή λογική και τις Συνταγματικές επιταγές», υπογραμμίζει ο Γιάννης Σαρακιώτης σε συνέντευξη που παραχωρεί στην politic.
Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη
Ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τομεάρχης Δικαιοσύνης σημειώνει πως η μετατόπιση του κέντρου βάρους του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας στο πλαίσιο μίας νέας συμφωνίας ανάπτυξης ανάμεσα στο κόμμα του και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία είναι εκείνη που θα δώσει τις λύσεις στις μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική περιφέρεια.
Σε σχέση με το καταδικαστικό ψήφισμα της Ευρωβουλής για τη χώρα μας, υποστηρίζει πως παρά το δήθεν φιλελεύθερο κι ευρωπαϊκό προφίλ που προσπαθεί να οικοδομήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η χώρα μας κείται μακράν του δυτικού πολιτισμικού κεφαλαίου και των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αρχών κι αξιών.
Ως προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το οποίο πραγματοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Σαρακιώτης εκτιμά πως θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τη νέα εποχή του κόμματος με στόχο τη δημιουργία μιας νέας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας που θα οδηγήσει στην πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση.
Τι προσδοκάτε από το τέταρτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία που είναι προ των πυλών; Αρκεί για να αναστραφεί η καθοδική πορεία του κόμματος;
Κύριε Συμεωνίδη, η δύσκολη περίοδος μετά τις εκλογές και τις αποχωρήσεις στελεχών έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, με τον ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, να γυρίζει σελίδα, να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον και να στρέφει το βλέμμα του προς την κοινωνία και τα μείζονα προβλήματα των πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί τόσο η ποιότητα, όσο και η ποσότητα του κοινοβουλευτικού έργου, όπως αποδεικνύεται και από τον αριθμό των 888 παρεμβάσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου κατά το χρονικό διάστημα Ιούλιος – Δεκέμβριος 2023, οι προτάσεις νόμου που έχουν κατατεθεί, καθώς και τα δύο αναπτυξιακά συνέδρια που έλαβαν χώρα σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία, τα οποία και έθεσαν στο επίκεντρο κομβικά ζητήματα, όπως αυτά της μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο και της παραγωγικής ανασυγκρότησης αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά το συνέδριο, αυτό θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τη νέα εποχή του κόμματος. Το οποίο οφείλει να θέσει ως στόχο τη δημιουργία μιας νέας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας που θα οδηγήσει στην πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση. Με ένα σύγχρονο κόμμα που θα ασκεί αποτελεσματική αντιπολίτευση και θα καταθέσει μία πειστική και ρεαλιστική, μεταρρυθμιστική πρόταση εξουσίας.
Με αφορμή το πρόσφατο καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χώρα μας, πιστεύετε ότι πράγματι υπάρχει τόσο σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας στην Ελλάδα ή οι συγκρίσεις ακόμα και με τη δικτατορία των συνταγματαρχών στην ουσία υπονομεύουν το επιχείρημά σας μέσα από την υπερβολή του;
Το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο οποίο αναφέρεστε, σχετικά με τη συνεχιζόμενη υπονόμευση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας, συνιστά μία ακόμη επιβεβαίωση της υποβάθμισης του επιπέδου και της ποιότητας της δημοκρατίας μας και σε καμία περίπτωση υπερβολή. Αυτή η υποβάθμιση έχει την υπογραφή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει οδηγήσει με αποκλειστική ευθύνη του τη χώρα μας, σε ένα καθεστώς θεσμικής ανυποληψίας και αυτό είναι το θέμα στο οποίο οφείλουν να εστιάσουν οι προοδευτικές δυνάμεις με δημοκρατικές ευαισθησίες.
Παρά το δήθεν φιλελεύθερο και ευρωπαϊκό προφίλ που προσπαθεί να οικοδομήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, η χώρα μας κείται μακράν του δυτικού πολιτισμικού κεφαλαίου και των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Αφού ένα περίπου χρόνο μετά δεν έχει αποδοθεί καμία ευθύνη για μια σειρά ζητημάτων. Το σιδηροδρομικό έγκλημα των Τεμπών. Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η υπονόμευση της ελευθερίας του Τύπου μέσα από τον καταιγισμό αγωγών και μηνύσεων (SLAPP’s) εναντίον μαχόμενων δημοσιογράφων. Συνεχίζονται οι προσπάθειες χειραγώγησης της δικαιοσύνης. Οξύνονται τα φαινόμενα αστυνομικής βίας, καθώς και τα φαινόμενα διακρίσεων εις βάρος μειονοτήτων, ενώ τέλος διαιωνίζεται η συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και οι παρεμβάσεις στη λειτουργία Ανεξάρτητων Αρχών.
Μήπως, με αφορμή τους αγρότες και τους φοιτητές, ασκείτε μια αντιπολίτευση του «ναι σε όλα όσα ζητούν οι συντεχνίες» για την οποία η κυβέρνηση σας προσάπτει λαϊκισμό;
Τουναντίον, ασκούμε αντιπολίτευση με γνώμονα την κοινή λογική και τις Συνταγματικές επιταγές. Ως προς το θέμα των αγροτών, μπορεί να αρνηθεί κανείς σήμερα ότι, η δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, έχει υπαίτια την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Ιδίως, όταν από τα χείλη του ιδίου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης λέγεται ότι η μείωση κατά, περίπου 20%, στην καταβολή της βασικής ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ είναι προϊόν διαπραγμάτευσης της ηγεσίας του ιδίου υπουργείου την περίοδο του 2021. Μπορεί να ισχυριστεί κανείς σήμερα ότι, η αντιπολίτευση στην οποία προχωρούμε για τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα είναι στείρα;
Όταν έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας, όπως η κατάργηση του ΕΦΚ στα καύσιμα για το αγροτικό πετρέλαιο, η επιβολή πλαφόν στα 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα για το αγροτικό ρεύμα, η επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων, η επιβολή πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων, τον επανασχεδιασμό της ΚΑΠ, τη δημιουργία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και αρδευτικών έργων και τη θέσπιση ενός πλαισίου για τη ρύθμιση των χρεών των αγροτών για να μη ρευστοποιηθεί η γη τους.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων παραμένουμε πιστοί στις επιταγές του Συντάγματος. Το Σύνταγμα δεν απαγορεύει μόνο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και κάθε μορφής ακαδημαϊκό ίδρυμα που δεν λειτουργεί ως πλήρως αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με προσωπικό που είναι αμιγώς δημόσιοι λειτουργοί.
Όμως, λέμε και ηχηρά ναι. Λέμε ναι στην ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών στην ανώτατη εκπαίδευση, γιατί αυτή η πεποίθηση βρίσκεται στον πυρήνα των ιδεολογικών μας καταβολών και γιατί πιστεύουμε ότι το κάθε παιδί και ο κάθε νέος άνθρωπος πρέπει να έχει τη δική του ευκαιρία στην προσωπική εξέλιξη και διάκριση, μέσα στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας.
Ο Στέφανος Κασσελάκης μιλά συνεχώς για την ανάγκη αποκέντρωσης. Αυτό για το νομό και την περιφέρειά σας, για παράδειγμα, τι θα μπορούσε να σημαίνει στην πράξη;
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, δεν μιλά μόνο για την ανάγκη της αποκέντρωσης και της ισχυροποίησης των θεσμών της αυτοδιοίκησης, αλλά προβαίνει και σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως η διεξαγωγή των δύο περιφερειακών συνεδρίων τα οποία προανέφερα. Άλλωστε, η μετατόπιση του κέντρου βάρους του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας, στο πλαίσιο μιας νέας «συμφωνίας ανάπτυξης» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία είναι εκείνη που θα δώσει τις λύσεις στις μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική περιφέρεια.
Θα αναφέρω ένα παράδειγμα. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανάμεσα στις περιφέρειες των 27 χωρών της ΕΕ, σε ό,τι αφορά τους υψηλά καταρτισμένους εργαζόμενους, με 21,8% για το 2022. Αυτό αυτονόητα έχει αντανάκλαση και στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας. Μία περιοχή από την οποία το ανθρώπινο αυτό δυναμικό των υψηλών δεξιοτήτων, λείπει σήμερα από νευραλγικές δημόσιες δομές, όπως αυτές συγκροτούν το κοινωνικό κράτος με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Νοσοκομείο Λαμίας το οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε διαρκή τροχιά κατάρρευσης.
Η οικοδόμηση προϋποθέσεων προοπτικής στην περιοχή, μέσα από βιώσιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης που θα συγκρατούν, αλλά και θα επαναφέρουν το παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό στην ελληνική περιφέρεια συνιστά ζητούμενο και αυτό ο Στέφανος Κασσελάκης το πρεσβεύει και το υπηρετεί.
Δείτε επίσης: Χ. Μαμουλάκης στην Politic: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα δρόμο μπροστά του στην πορεία αναδιοργάνωσής του»