Σπίτι της ΑΡΣΙΣ: Άμεσος ο κίνδυνος διακοπής λειτουργίας

Για τον κίνδυνο λειτουργίας του «Σπιτιού της ΑΡΣΙΣ» που φιλοξενεί στο Ωραιόκαστρο παιδιά που χρήζουν άμεσης προστασίας μετά την απομάκρυνση από το περιβάλλον τους, μίλησε η κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη λειτουργίας του ξενώνα, Μαριάννα Κολοβού στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Flash Δρομο-λόγιο».

propoli

Η κ. Κολοβού ανέλυσε πλήρως την μοναδικότητα του «Σπιτιού» σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στη μείωση της χρηματοδότησης από το κράτος, μετά την απόφαση να περάσει από το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Πρόνοιας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σχετικά με τη λειτουργία του ξενώνα η κ. Κολοβού τόνισε: «Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο περιληπτικά αλλά και πιο ουσιαστικά. Το «Σπίτι της ΆΡΣΙΣ» λειτουργεί από το 2007 με τη σύμπραξη τριών φορέων, όταν δηλαδή υπήρχε η ανάγκη –που εξακολουθεί να υπάρχει – για δομές επείγουσας φιλοξενίας παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Αυτό πρακτικά τι σημαίνει; Όταν ένα παιδί απομακρύνεται από το περιβάλλον του πάντα με εντολή εισαγγελέα, πρέπει από την πρώτη στιγμή, από την πρώτη ημέρα να τεθεί σε ένα καθεστώς προστασίας και ασφάλειας.

Τα ιδρύματα τα οποία φιλοξενούν παιδιά σε μια μακρόχρονη διαμονή ακολουθούν συνήθως διαδικασίες που μπορεί να κρατήσουν από λίγες εβδομάδες μέχρι ένα μήνα. Αυτό το κενό λοιπόν, έρχεται να καλύψει η ΑΡΣΙΣ με αυτόν τον ξενώνα που παρόμοιος έπρεπε να υπάρχει παντού. Για να μπορούν τα παιδιά από την πρώτη στιγμή να βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας και όχι σε νοσοκομεία, όχι σε παιδοψυχιατρικές κλινικές, όχι σε κακοποιητικά περιβάλλοντα από τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως.

Αυτή τη στιγμή ωστόσο, δεν υπάρχει άλλη δομή επείγουσας και προσωρινής φιλοξενίας. Η διαφορά μας με τους υπόλοιπους χώρους είναι ότι εμείς μπορούμε μέσα σε λίγες ώρες να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε όποιο παιδί είτε είναι αγόρι έως 12 χρονών, είτε είναι κορίτσι έως 18 ετών. Φυσικά δεν υπάρχουν διοικητικά συμβούλια για να δώσουν έγκριση και δεν ζητάμε και αυτό το πλήθος των ιατρικών εξετάσεων που ζητούν άλλοι χώροι. Καλά κάνουν βέβαια, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχουν και οι δομές που υπάρχουν σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δομές επείγουσας φιλοξενίας.

Επίσης να προσθέσω ότι σε όλες τις εκθέσεις του Συνηγόρου του Παιδιού και σε όλα τα συνέδρια για την παιδική προστασία, υπάρχει πάντα αυτό το αίτημα να δημιουργηθούν τέτοιου τύπου δομές. Και δομές για παιδιά που έχουν θέματα ψυχιατρικά τα οποία δεν τα αναλαμβάνουν εύκολα οι υπάρχοντες χώροι, τα παιδιά που έχουν παραβατική συμπεριφορά. Εμείς σε αυτόν τον ξενώνα δεν αποκλείουμε κανέναν. Βέβαια αυτό για να γίνει χρειάζεται επιπλέον προσωπικό και καλές προϋποθέσεις, ενώ έχουν και ένα κόστος. Δεν μπορούν να γίνονται από εθελοντές, ούτε με εργαζόμενους που θα δουλεύουν με διπλά και τριπλά ωράρια. Οπότε αυτό που ουσιαστικά εμείς είχαμε στήσει τόσα χρόνια με το υπουργείο, ήταν μια διττή χρηματοδότηση που κάλυπτες τις δαπάνες μισθοδοσίας του ελάχιστου απαραίτητου προσωπικού κι ένα μέρος της θέρμανσης, της ΔΕΗ και των τηλεπικοινωνιών. Αυτά που θα μπορούσαν να είναι και εύκολα ελέγξιμα στο οικονομικό κομμάτι και για λόγους διαφάνειας.

Όλα τα υπόλοιπα που χρειάζονται τα παιδιά, ότι χρειάζεται αυτό το σπίτι για να λειτουργήσει το κάνουμε με ιδίους πόρους».

Η μεταφορά της χρηματοδότησης

Σχετικά με το τι συμβαίνει και η λειτουργία του «Σπιτιού» έχει μπει σε κίνδυνο η κοινωνική λειτουργός τόνισε: «αυτό που συνέβη το 2019, είναι ότι μεταφέρθηκε η υποχρέωση χρηματοδότησης στην Περιφέρεια, χωρίς να μας γίνει γνωστός ο λόγος για τον οποίο συνέβη αυτό. Τούτο μας έφερε σε μια θέση που δεν είχαμε προβλέψει, καθώς η Περιφέρεια έχει πλέον να διαχειριστεί ένα κονδύλι που είναι σχετικά μικρό και αφορά χώρου που καλύπτουν κατά βάση τις ανάγκες τους για φιλανθρωπικές εκδηλώσεις κτλ. Η δική μας η θέση και η στάση σαν ΑΡΣΙΣ που καλύπτει σε αυτόν τον τομέα το μεγαλύτερο κομμάτι της Βόρειας Ελλάδας και στο προσφυγικό είναι ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει η ΜΚΟ το κράτος. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να συνεισφέρει γι’ αυτό και είναι η μοναδική δομή που βρίσκεται ακόμη υπό καθεστώς κρατικής χρηματοδότησης. Δεν υπάρχει άλλη».

Όσο για το πως μπορεί να αλλάξει η κατάσταση η κ. Κολοβού σημείωσε: «Είναι γεγονός πως για το 2019 η Πολιτεία έχει καλύψει μόνο το 30% του κόστους χρηματοδότησης που προερχόταν μέχρι πρότινος από το υπουργείο. Για το 2020 δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση. Έγινε ένα ραντεβού την περασμένη Τρίτη μετά από κάλεσμα της υφυπουργού στην Αθήνα, όπου μας ενημέρωσαν ότι μέχρι αύριο (σ.σ. Παρασκευή) θα έχουμε μια απάντηση, αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω τι μπορεί να συμβεί. Αυτό που ξέρω είναι πως έτσι όπως είμαστε σήμερα έχουμε να καλύψουμε ένα τεράστιο κενό από το ’19 και χωρίς να έχουμε κάτι στα χέρια μας για τη χρονιά που ξεκίνησε».

Ολόκληρη η τοποθέτηση της κ. Μαριάννας Κολοβού στον Flash 99,4:

Loading