Απάτες μέσω SMS: Πώς να προστατευτείτε

Απάτες μέσω SMS: Πώς να προστατευτείτε

Τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει έξαρση στις απάτες μέσω γραπτών μηνυμάτων SMS.

Το «smishing» λοιπόν είναι ένας όρος που προέρχεται από τον συνδυασμό του «phishing» και του «SMS» και οι απατεώνες προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες των θυμάτων.

Πώς όμως το κάνουν αυτό και πώς εσείς μπορείτε να προστατέψετε τον εαυτό σας;

Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά τι προφάσεις χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να σας δελεάσουν να δώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία αλλά και ποια βήματα μπορείτε να κάνετε εσείς ώστε να μην πέσετε θύματα της απάτης του «smishing».

Με ποιον τρόπο το κάνουν αυτό;

Παριστάνοντας κυβερνητικές υπηρεσίες, υπηρεσίες courier, τράπεζες ή κάποια εταιρεία με την οποία μπορεί να έχετε συνεργαστεί, σας παραπέμπουν να πατήσετε πάνω σε κάποιο link και να συμπληρώσετε προσωπικά σας στοιχεία ή να συνδεθείτε στον τραπεζικό σας λογαριασμό. Με τον τρόπο αυτό παρακολουθούν τα δεδομένα που καταχωρείτε και στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν προς όφελός τους.

Πολλές φορές τα μηνύματα μπορεί να αναφέρουν πως είστε και ο νικητής κάποιας κλήρωσης (πολύ σημαντικό είναι να μην επηρεαστείτε και να προσπαθήσετε να σκεφτείτε αν όντως έχετε λάβει μέρος σε οποιαδήποτε κλήρωση) ή ότι κερδίσατε τη φορολοταρία ή κάποιο δώρο και πρέπει να πληρώσετε για τα μεταφορικά.

Τους τελευταίους μήνες παριστάνουν μέχρι και υπηρεσίες ανάκτησης δεδομένων ή υπηρεσίες που υπόσχονται εκκαθάριση κάποιου υποτιθέμενου ιού από τον υπολογιστή σας με σκοπό να τους δώσετε εσείς πρόσβαση σε αυτόν. Η σελίδα μιας υπηρεσίας δηλώνει πολλά για αυτή και καμία εταιρεία δεν θα σας προσεγγίσει από μόνη της για κάποια τέτοια διαδικασία, οπότε προσοχή!

Στην Αμερική το 2022 η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου παρουσιάζει εξωφρενικά δεδομένα, μιας και οι πολίτες έχασαν συνολικά 330 εκατομμύρια δολάρια από τέτοιες απάτες με μέση απώλεια 1.000 δολάρια ανά άτομο. Το φαινόμενο αυτό έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως και η Αστυνομία συστήνει ιδιαίτερη προσοχή σε τέτοια μηνύματα!

Οι απατεώνες βασίζονται στο γεγονός πως το κινητό είναι άμεσα προσβάσιμο και μπορεί κάποιος πολύ πιο εύκολα και γρήγορα να δει ένα SMS παρά ένα email. Τα μηνύματα είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να φαίνεται πως προέρχονται όντως από τον αποστολέα τον οποίο ισχυρίζονται πως είναι.

Πώς μπορείτε εσείς να προφυλαχτείτε;

Είναι πολύ σημαντικό να είστε επιφυλακτικοί όταν λαμβάνετε τέτοια μηνύματα. Καμία κυβερνητική υπηρεσία, courier ή τράπεζα δεν πρόκειται να σας ζητήσει να καταχωρήσετε προσωπικές σας πληροφορίες.

Σε περίπτωση λοιπόν που περιμένετε όντως κάποιο δέμα και ανοίξετε το σύνδεσμο, αν ζητάει προσωπικά σας στοιχεία κλείστε τον αμέσως και κάντε αποκλεισμό του αποστολέα.

Από την άλλη αν δεν περιμένετε κανένα δέμα μην ανοίξετε καθόλου τον σύνδεσμο και προχωρήστε κατευθείαν στον αποκλεισμό.

Η τράπεζα σας ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία έχει ήδη καταχωρημένα στο σύστημα τα στοιχεία σας από τη στιγμή που δημιουργήσατε το λογαριασμό, οπότε δεν έχουν ανάγκη να σας ξαναζητήσουν τις πληροφορίες αυτές. Πρέπει με μεγάλη προσοχή να διαβάζετε τους συνδέσμους που ανοίγετε (είτε είναι από SMS είτε γενικά) και σας ζητούν προσωπικές πληροφορίες γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό στην πλοήγησή σας στο διαδίκτυο από αυτό.

Έχετε τα αυτιά και τα μάτια σας ανοιχτά!

Δημιουργούνται συνεχώς νέες απάτες ή εξελίσσονται οι παλαιότερες μιας και ο κόσμος ενημερώνεται για αυτές. Σίγουρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν απάτες μέσω γραπτών μηνυμάτων στο κινητό αλλά και με νέες μορφές ή παριστάνοντας άλλες υπηρεσίες. Για να είστε σίγουροι πως δεν θα είστε ένα ακόμη θύμα είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις στις οποίες σας ανακατευθύνουν, αλλά και να μην δίνετε προσωπικά σας στοιχεία χωρίς να έχετε διασταυρώσει την εγκυρότητα μιας πηγής.

Δείτε επίσης: Παρέμβαση των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα

Loading