Ένζυμα που σχεδιάστηκαν από τεχνητή νοημοσύνη υπόσχονται επανάσταση στη βιοτεχνολογία

Ένζυμα που σχεδιάστηκαν από τεχνητή νοημοσύνη υπόσχονται επανάσταση στη βιοτεχνολογία

Νέα ένζυμα σχεδιασμένα με τεχνητή νοημοσύνη προσφέρουν επαναστατικές δυνατότητες στη βιοτεχνολογία. Η ανακάλυψη νέων ενζύμων που καταλύουν αντιδράσεις πολλαπλών σταδίων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη νέα εποχή της βιοτεχνολογίας, με εφαρμογές που εκτείνονται στη φαρμακευτική και τη χημική βιομηχανία. Αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει τις απεριόριστες προοπτικές για τη χρήση ενζύμων σε ποικιλία τομέων. Ο Χουιμίν Τσάο, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Ίλινοϊ, αναγνωρίζει τη σημασία αυτής της ανακάλυψης, δηλώνοντας ότι πλέον είναι εφικτός ο σχεδιασμός ενζύμων από το μηδέν.

Η ομάδα της Άνα Λάουκο από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον χρησιμοποίησε το λογισμικό RFdiffusion, ειδικά αναπτυγμένο για τον σχεδιασμό ενζύμων. Το νέο σύστημα αξιολόγησης των προτάσεων, γνωστό ως PLACER, μιμείται τη συμπεριφορά των ατόμων που συμμετέχουν στην ενζυματική δράση. Τα ενζυματικά προϊόντα που προέκυψαν είναι 60.000 φορές πιο αποτελεσματικά από τις προηγούμενες προσπάθειες, όπως καταδεικνύει δημοσίευση στο περιοδικό Science.

Ωστόσο, τα νέα ένζυμα δεν έχουν ακόμη την ίδια αποτελεσματικότητα με τα φυσικά αντίστοιχά τους. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η μελέτη ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία ενζύμων που θα μπορούν να καταλύουν νέες χημικές αντιδράσεις. Οι εφαρμογές των ενζύμων ποικίλλουν, καλύπτοντας ανάγκες από τη βιομηχανία απορρυπαντικών έως τη φαρμακευτική σύνθεση, και οι προοπτικές παραμένουν συναρπαστικές.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play