Η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πρόκληση επιλογής μεταξύ αμερικανικών και κινεζικών τεχνολογιών, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ένας από τους σημαντικότερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ προειδοποίησε τους Ευρωπαίους συμμάχους για τις προκλήσεις που προκύπτουν από την επιλογή μεταξύ αμερικανικής και κινεζικής τεχνολογίας. Ο Μπρένταν Καρ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών, δήλωσε ότι οι δυτικές δημοκρατίες θα πρέπει να εστιάσουν στην άνοδο του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος. Οι δηλώσεις του ήρθαν στο φως καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και εταιρείες εξετάζουν την αξία συνεργασίας με την Starlink, την εταιρεία δορυφορικού διαδικτύου του Έλον Μασκ, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με την αξιοπιστία της.
Ο Καρ σημείωσε ότι είναι θλιβερό το γεγονός ότι οι πολιτικές αποφάσεις επηρεάζουν τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές επιλογές. Παρά τις ενδείξεις για την αναγκαία συνεργασία, η Ευρώπη φαίνεται να βρίσκεται σε αδιέξοδο, παγιδευμένη ανάμεσα στις πιέσεις από Ουάσινγκτον και Πεκίνο.
Επιπλέον, βρετανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως οι BT και Virgin Media 02, δοκιμάζουν την τεχνολογία της Starlink, αν και καμία δεν έχει υπογράψει ακόμα σημαντικές συμφωνίες. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Καρ υπαινίχθηκε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει διακριτική στάση κατά της Starlink, αρνούμενη κρατικές επιδοτήσεις για ευρυζωνικές υπηρεσίες σε αγροτικές περιοχές.
Οι ευρωπαϊκές αρχές επισημαίνονται επίσης ότι υπάρχει προκατάληψη έναντι των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών. Ο Καρ δήλωσε ότι, εάν η Ευρώπη επιθυμεί να αναπτύξει τον δικό της δορυφορικό στόλο, είναι ευπρόσδεκτη η προσέγγιση, ωστόσο πρέπει να επιλέξει τον στρατηγικό της δρόμο, καθώς παρατηρείται ρήγμα μεταξύ των χωρών που σχετίζονται με το ΚΚΚ και άλλες που εργάζονται για την τεχνητή νοημοσύνη και την δορυφορική τεχνολογία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι οι νόμοι της θα εφαρμόζονται δίκαια και χωρίς διακρίσεις. Οι μετοχές των ευρωπαϊκών παρόχων δορυφορικών υπηρεσιών παρουσίασαν πρόσφατα άνοδο, σε αντίκτυπο των διαβουλεύσεων για την πρόσβαση της Ουκρανίας σε τεχνολογίες που μπορούν να παρέχονται από εταιρείες με έδρα την ΕΕ.
Ο Καρ προειδοποίησε ότι, παρά τη θετική εικόνα, η Ευρώπη δεν έχει ακόμα τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί την προσφορά της Starlink, καλώντας τις Nokia και Ericsson να μεταφέρουν περισσότερη παραγωγή στις ΗΠΑ. Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει τη θέση τους στην αγορά και τη δυνατότητα να προμηθεύουν την υποδομή δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην αμερικανική αγορά.
Πηγή περιεχομένου: in.gr