Η κλιματική αλλαγή οδηγεί τα δηλητηριώδη φίδια σε… μετανάστευση

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί τα δηλητηριώδη φίδια σε… μετανάστευση

Σε διαφορετικούς τόπους φαίνεται πως μεταναστεύουν διάφορα είδη δηλητηριωδών φιδιών ανά τον κόσμο, γεγονός που οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας μετανάστευση ειδών δηλητηριωδών φιδιών σε νέες περιοχές και απροετοίμαστες χώρες, σύμφωνα με μελέτη.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις ερευνητών που επικαλείται ο Guardian, το Νεπάλ, ο Νίγηρας, η Ναμίμπια, η Κίνα και η Μιανμάρ θα αποκτήσουν τα περισσότερα είδη δηλητηριωδών φιδιών από γειτονικές χώρες, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος στη νότια και νοτιοανατολική Ασία, καθώς και τμήματα της Αφρικής, θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε αυξημένο αριθμό δαγκωμάτων φιδιών, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό Lancet Planetary Health.

Η μελέτη μοντελοποίησε τη γεωγραφική κατανομή 209 ειδών δηλητηριωδών φιδιών που είναι γνωστό ότι προκαλούν επείγοντα ιατρικά περιστατικά στον άνθρωπο, προκειμένου να κατανοηθεί πού θα μπορούσαν να βρουν ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες τα διάφορα είδη φιδιών έως το 2070.

Ενώ η πλειονότητα των ειδών τους θα υποστεί συρρίκνωση του εύρους εξάπλωσης λόγω της απώλειας των τροπικών και υποτροπικών οικοσυστημάτων, τα ενδιαιτήματα ορισμένων ειδών, όπως η δυτικοαφρικανική οχιά της Γκαμπόν, θα αυξηθούν έως και 250%, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα είδη φιδιών που αναμένεται να πολλαπλασιαστούν

Οι περιοχές εξάπλωσης της ευρωπαϊκής ασπίδος και της κερασφόρου οχιάς προβλέπεται επίσης να υπερδιπλασιαστούν έως το 2070.

Ωστόσο, ορισμένα φίδια, όπως η αθηρίς (οχιά του θάμνου) που ενδημεί στην Αφρική και η οχιά του hognosed pit της Αμερικής, προβλέπεται να χάσουν περισσότερο από το 70% της εξάπλωσής τους.

“Καθώς όλο και περισσότερες εκτάσεις μετατρέπονται για γεωργία και κτηνοτροφία, καταστρέφονται και κατακερματίζονται τα φυσικά ενδιαιτήματα στα οποία βασίζονται τα φίδια”, δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης Pablo Ariel Martinez από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Sergipe στη Βραζιλία και Talita F Amado από το Γερμανικό Κέντρο για την Ολοκληρωμένη Έρευνα της Βιοποικιλότητας στη Λειψία της Γερμανίας.

“Ωστόσο, ορισμένα γενικευμένα είδη φιδιών, ιδίως εκείνα που προκαλούν ιατρική ανησυχία, μπορούν να προσαρμοστούν σε γεωργικά τοπία και να ευδοκιμήσουν ακόμη και σε ορισμένες καλλιέργειες ή κτηνοτροφικές περιοχές που παρέχουν πηγές τροφής, όπως τα τρωκτικά“.

“Η έρευνά μας δείχνει ότι όταν τα δηλητηριώδη φίδια αρχίζουν να εμφανίζονται σε νέα μέρη, είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τους εαυτούς μας και το περιβάλλον μας ασφαλείς”, δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Πάνω από 1,8 εκατ. άνθρωποι δαγκώνονται από δηλητηριώδη φίδια κάθε χρόνο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 1,8 έως 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι δαγκώνονται από δηλητηριώδη φίδια κάθε χρόνο, προκαλώντας έως και 138.000 θανάτους και τουλάχιστον 400.000 ακρωτηριασμούς και μόνιμες αναπηρίες. Ο ΠΟΥ κατέταξε την δηλητηρίαση από δάγκωμα φιδιού ως παραμελημένη τροπική ασθένεια ύψιστης προτεραιότητας το 2017.

“Τώρα επιτέλους καταλαβαίνουμε καλύτερα πώς τα φίδια θα αλλάξουν τις κατανομές τους με την κλιματική αλλαγή, αλλά υπάρχει επίσης μεγάλη ανησυχία ότι θα δαγκώσουν περισσότερους ανθρώπους, αν οι θερμές θερμοκρασίες, τα έντονα καιρικά φαινόμενα με βροχές και οι πλημμύρες που εκτοπίζουν τα φίδια και τους ανθρώπους γίνουν πιο συχνές”, δήλωσε η Άννα Πίντορ, ερευνήτρια της ομάδας παραμελημένων τροπικών ασθενειών του ΠΟΥ. “Πρέπει επειγόντως να κατανοήσουμε καλύτερα πώς ακριβώς αυτό θα επηρεάσει το πού δαγκώνονται οι άνθρωποι και πόσοι άνθρωποι δαγκώνονται, ώστε να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε”.

“Το δάγκωμα φιδιού είναι στην ουσία μια σύγκρουση ανθρώπου-ζώου-περιβάλλοντος. Η μοντελοποίηση δεν λαμβάνει υπόψη πώς οι ίδιοι οι άνθρωποι θα προσαρμοστούν/αλλάξουν στην κλιματική αλλαγή. [Αλλά] η παγκόσμια μελέτη αντιμετωπίζει ένα σημαντικό κενό στη γνώση”, δήλωσε ο Soumyadeep Bhaumik, λέκτορας ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. “Η ανάγκη να συνεργαστούν οι χώρες με υψηλή επιβάρυνση [από δαγκώματα φιδιών] με τις γειτονικές χώρες είναι κάτι που υπογραμμίζει η νέα μελέτη”.

“Εξάλλου, τα σύνορα παγκοσμίως δεν είναι για τα φίδια, είναι για τους ανθρώπους”, πρόσθεσε.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Ομαλά εξελίσσεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα

Loading