Αν έχεις διαβάσει την Οδύσσεια, τότε σίγουρα έχεις ακούσει για τις Σειρήνες. Κατά τη μυθολογία, οι Σειρήνες ήταν γυναικείες θεότητες που χρησιμοποιούσαν το γοητευτικό τραγούδι για να παγιδεύουν τους ανυποψίαστους ταξιδιώτες, οι οποίοι πλησιάζοντας ξεχνούσαν τον προορισμό τους και έπεφταν στα δίχτυα τους.
Ο πολυμήχανος Οδυσσέας, λοιπόν, διέταξε όλα τα μέλη του πληρώματός του να βάλουν κερί στα αυτιά τους για να μην ακούν τις Σειρήνες, ενώ ο ίδιος ζήτησε να τον δέσουν στο κατάρτι ώστε όταν ακούσει το τραγούδι τους να μη παρασυρθεί από τη γοητεία τους.
Πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι το κάλεσμα της Σειρήνας μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από έναν απλό μύθο. Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Individual Differences βρήκε ότι οι άνδρες είναι πιο πρόθυμοι να μπουν σε κίνδυνο για γυναίκες με λεπτή και υψίσυχνη φωνή, αρκεί να το θεωρούν και οι ίδιες δελεαστικό.
Η εξελικτική θεωρία υποστηρίζει ότι οι άνδρες που είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν για μια γυναίκα σηματοδοτούν γονίδια υψηλότερης ποιότητας, γεγονός που τους καθιστά περιζήτητους υποψήφιους συντρόφους. «Η ψυχολογία και συμπεριφορά επηρεάζονται όχι μόνο από εξελικτικούς παράγοντες αλλά και σημαντικά από το κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο της ανάπτυξής τους», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά των ανδρών αποτέλεσμα τόσο φυσικών όσο και πολιτισμικών προσαρμογών», προσθέτει η ερευνητική ομάδα.
Η (υπερ)δύναμη της φωνής
Προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό PLOS ONE επιβεβαιώνει ότι οι άνδρες έλκονται περισσότερο από τις γυναίκες με λεπτές φωνές. Επιπλέον, ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι μπορούν να ανιχνεύσουν με αρκετή ακρίβεια τα χαρακτηριστικά του σώματος ή της προσωπικότητας ενός/μιας υποψήφιου/ας συντρόφου απλώς και μόνο ακούγοντας τη φωνή του/της.
Μάλιστα, ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο λένε ότι η εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου και η φωνή του αποτελούν στοιχεία που επηρεάζουν την κρίση μας, τα οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, ακόμα κι αν προσπαθήσουμε.