Η τεχνητή νοημοσύνη και η εκρηκτική αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας από τα data centers

Η τεχνητή νοημοσύνη και η εκρηκτική αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας από τα data centers

Η τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από data centers, αναδεικνύοντας ευκαιρίες και προκλήσεις. Η ταχύτατη εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης και η αυξανόμενη εξάρτηση από τα data centers έχουν οδηγήσει σε μια εντυπωσιακή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα data centers αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2024. Αυτή η εξέλιξη οφείλεται στην συνεχώς αυξανόμενη ψηφιοποίηση και την επεξεργασία τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων, προκαλώντας νέες απαιτήσεις στη διαχείριση των υποδομών και της ενέργειας. Αν και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για πιο αποδοτική παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, οι ενεργειακές υποδομές δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες.

Σήμερα, τα κέντρα δεδομένων αντιπροσωπεύουν περίπου το 1,5% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, με ρυθμό αύξησης 12% ετησίως τα τελευταία πέντε χρόνια. Η ανάγκη για υπολογιστική ισχύ, ιδιαίτερα για τη δημιουργία περιεχομένου μέσω τεχνητής νοημοσύνης, απαιτεί ολοένα και μεγαλύτερη υποδομή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και η Κίνα ευθύνονται για περίπου το 85% της κατανάλωσης των data centers, με αναμενόμενη εκτίναξη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να φτάσει τα 426 TWh έως το 2030, από 183 TWh το 2024, ενώ στην Ευρώπη οι εκτιμήσεις προγραμματίζουν αύξηση από 68 TWh σε 113 TWh. Στην Κίνα, η ζήτηση μπορεί να εκτοξευθεί από 102 TWh σε 277 TWh.

Ωστόσο, η αύξηση της ζήτησης ενέργειας εγείρει προκλήσεις για την ενεργειακή υποδομή, καθώς μόλις το ήμισυ της επιπλέον ζήτησης αναμένεται να καλυφθεί από ανανεώσιμες πηγές. Ο ανταγωνισμός για την ενέργεια μεταξύ χωρών γίνεται πιο έντονος, καθιστώντας αναγκαία τη διεθνή συνεργασία για την εξασφάλιση σταθερού ενεργειακού μέλλοντος.

Η πυρηνική ενέργεια αναδύεται ως εναλλακτική λύση για την ενίσχυση της ενεργειακής ικανότητας, με μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon και η Microsoft να επενδύουν σε νέες τεχνολογίες πυρηνικών αντιδραστήρων, παρόλο που το υψηλό κόστος και τα ζητήματα ασφαλείας παραμένουν σημαντικοί ανασταλτικοί παράγοντες.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play