Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην προστασία των λεοπαρδάλεων του χιονιού από την εξαφάνιση. Η λεοπάρδαλη του χιονιού, ένα σπάνιο και απειλούμενο είδος, βρίσκεται σε κίνδυνο εξαφάνισης, καθώς οι πληθυσμοί της συρρικνώνονται ραγδαία. Με την παρέμβαση της τεχνητής νοημοσύνης, οι επιστήμονες επιδιώκουν να προστατεύσουν αυτό το πανέμορφο ζώο, το οποίο είναι θύμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Διοικητικών Επιστημών της Λαχόρης στο Πακιστάν, αναπτύσσοντας καινοτόμες κάμερες που χρησιμοποιούν τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης.
Αναφέρεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 221 έως 450 λεοπαρδάλεις του χιονιού χάνονται, οδηγώντας σε μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού κατά 20% τα τελευταία 20 χρόνια. Για την αποτροπή αυτού του φαινομένου, οι κάμερες εντοπίζουν την παρουσία των λεοπαρδάλεων και προειδοποιούν τους ντόπιους μέσω μηνυμάτων, προκειμένου να ασφαλίσουν τα ζώα τους.
Οι κάμερες, τοποθετημένες σε υψόμετρα που φτάνουν σχεδόν τα 3.000 μέτρα, ενσωματώνουν ηλιακά πάνελ και είναι σχεδιασμένες να διακρίνουν μεταξύ ανθρώπων, άλλων ζώων και λεοπαρδάλεων. Το WWF έχει ήδη ξεκινήσει τις δοκιμές αυτών των καμερών σε τρία χωριά της περιοχής Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το έργο περιλαμβάνουν όχι μόνο τεχνικά ζητήματα, αλλά και την ανάγκη αποδοχής της τεχνολογίας από την τοπική κοινότητα, καθώς οι κάτοικοι είχαν αρχικά επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του έργου.
Η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας εξαρτάται επίσης από την υποστήριξη των τοπικών αγροτών, οι οποίοι βλέπουν τις λεοπαρδάλεις ως απειλή για την κτηνοτροφία τους. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η προστασία των λεοπαρδάλεων έχει και ωφέλη για την τοπική οικονομία και οικολογία.
Το WWF συνεχίζει να εργάζεται για την ενημέρωση και εκπαίδευση της κοινότητας, προσπαθώντας να αποδείξει την αξία της διατήρησης του είδους. Οι προγραμματισμένες δοκιμές με τη χρήση μυρωδιών και ήχων θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πρόσθετη στρατηγική για την αποτροπή συγκρούσεων ανάμεσα σε ανθρώπους και λεοπαρδάλεις.
Πηγή περιεχομένου: in.gr