Η Γαλλία προγραμματίζει επενδύσεις 109 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη για να εδραιωθεί παγκοσμίως. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε επενδύσεις που ανέρχονται σε 109 δισ. ευρώ για την τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται ως απάντηση στις αντίστοιχες επενδύσεις των ΗΠΑ μέσω του προγράμματος Stargate, ενόψει της διεθνούς Συνόδου Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία θα διεξαχθεί στο Παρίσι στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2025. Στόχος της Συνόδου είναι να καθιερωθεί το Παρίσι ως παγκόσμια πρωτεύουσα της τεχνητής νοημοσύνης.
Σημαντική είναι η συμμετοχή στην εκδήλωση αυτή ηγετών κρατών και κυβερνήσεων, όπως του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και διεθνών οργανισμών και επιχειρήσεων από όλα τα μεγέθη. Ο Μακρόν επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα συνεργαστεί με άλλες 8 χώρες, ενώσεις και εταιρείες για μια νέα πρωτοβουλία στην τεχνητή νοημοσύνη.
Στις αρχές Ιανουαρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε επενδύσεις 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην τεχνητή νοημοσύνη στο πλαίσιο του σχεδίου Stargate. Εν τω μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη προγραμματίσει τη συνεργασία με οκτώ χώρες και οργανισμούς για την εκκίνηση ενός εγχειρήματος γενικού ενδιαφέροντος σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, υπό την καθοδήγηση 11 πρωτοπόρων του τομέα.
Η γαλλική προεδρία τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο σε προπαρασκευαστικά φόρουμ, υπογραμμίζοντας ότι η σύνοδος κορυφής θα προσφέρει μια ισορροπημένη ευρωπαϊκή προσέγγιση στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία εστιάζει στην καινοτομία, σε κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο και στον σεβασμό των δικαιωμάτων για την ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών προς όφελος όλων, περιλαμβανομένων των αναπτυσσόμενων χωρών.
Μιλώντας στο France 2, ο Μακρόν επισήμανε ότι θα επενδυθούν 30 έως 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέα κέντρα δεδομένων στη Γαλλία, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπλέον, η Brookfield Asset Management δήλωσε ότι σκοπεύει να επενδύσει 20 δισ. ευρώ στην ανάπτυξη υποδομών τεχνητής νοημοσύνης στην Γαλλία στα επόμενα πέντε χρόνια, με αναμενόμενες επενδύσεις και από γαλλικές εταιρείες όπως η Iliad SA, η Orange SA και η Thales SA.
Πηγή περιεχομένου: in.gr