Βρετανοί μουσικοί, όπως η Κέιτ Μπους, αντιδρούν σε αλλαγές πνευματικών δικαιωμάτων μέσω βουβού άλμπουμ. Περισσότεροι από χίλιοι μουσικοί, συμπεριλαμβανομένων διακεκριμένων καλλιτεχνών όπως η Κέιτ Μπους και ο Γιουσούφ Ισλάμ, παρουσίασαν την Τρίτη ένα βουβό άλμπουμ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στη βρετανική νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτές οι αλλαγές θα επιτρέπουν στις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να εκπαιδεύουν τα μοντέλα τους χρησιμοποιώντας τραγούδια που προστατεύονται από copyright χωρίς να αποζημιώνονται οι κάτοχοι των δικαιωμάτων.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς οι δημιουργοί παγκοσμίως αναμετρώνται με τις νομικές και ηθικές προεκτάσεις των μοντέλων AI. Η Βρετανία, με τον πρωθυπουργό Κιρ Στράμερ να φιλοδοξεί να την καταστήσει παγκόσμια δύναμη στον τομέα της AI, σχεδιάζει την χαλάρωση της νομοθεσίας που προστατεύει τους καλλιτέχνες, δίνοντάς τους το δικαίωμα να αποφασίζουν για τη χρήση των έργων τους.
Οι προτεινόμενες αλλαγές, για τις οποίες η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται την Τρίτη, θα επιτρέπουν στις εταιρείες AI να εκπαιδεύουν τα μοντέλα τους με κάθε διαθέσιμο υλικό, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν νόμιμη πρόσβαση. Παρά την επιλογή που θα έχουν οι δημιουργοί να ζητήσουν την εξαίρεση των έργων τους, πολλοί καλλιτέχνες εκφράζουν ανησυχίες ότι αυτές οι τροποποιήσεις θα αναιρούσαν τη βασική αρχή της νομοθεσίας περί copyright, η οποία σήμερα διασφαλίζει τον αποκλειστικό έλεγχο των έργων στους δημιουργούς.
«Στη μουσική του μέλλοντος, θα ακούγονται άραγε οι φωνές μας;» δήλωσε η Κέιτ Μπους. Το άλμπουμ που συνυπογράφει η Μπους, με τίτλο «Is This What We Want?», περιλαμβάνει ηχογραφήσεις από άδεια στούντιο και μουσικούς χώρους, και προβάλλει την έλλειψη μουσικής ως μια αναγνώριση των δυνητικών συνεπειών για τους καλλιτέχνες.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, σχολιάζοντας την παρουσίαση του άλμπουμ, επισήμανε ότι η νομοθεσία στην τρέχουσα μορφή της αναστέλλει τις δημιουργικές βιομηχανίες και την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης. Αν και τονίστηκε ότι η κυβέρνηση είναι σε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους, οι τελικές αποφάσεις σχετικά με την τροποποίηση της νομοθεσίας δεν έχουν ακόμη ληφθεί. Αντίθετα, πολλοί άλλοι μουσικοί, όπως η Άνι Λένοξ, ο Μπίλι Όσιαν, ο Χανς Ζίμερ, η Τόρι Έιμος και οι The Clash, είχαν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με την προτεινόμενη νομοθεσία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr