Ερασιτεχνικά βίντεο αποκαλύπτουν την εμφάνιση ενός προηγμένου stealth αεροσκάφους στην Κίνα, προκαλώντας παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ερασιτεχνικά βίντεο που καταγράφηκαν την Παρασκευή στην Κίνα δείχνουν ένα πρωτότυπο προηγμένου stealth αεροσκάφους χωρίς ουρά, σύμφωνα με τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το μυστηριώδες αεροσκάφος εντοπίστηκε να πετά πάνω από την πόλη Τσενγκντού, στην επαρχία Σετσουάν, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μαζί του βρισκόταν ένα δεύτερο, μικρότερο αεροπλάνο με πιο συμβατικό σχεδιασμό, που σύμφωνα με την South China Morning Post είναι το μαχητικό πέμπτης γενιάς J-20.
Το μεγαλύτερο αεροσκάφος, το οποίο έχει εξαγωνικό σχήμα και δεν διαθέτει ουραίο πτερύγιο, φέρεται να είναι το πρωτότυπο ενός μαχητικού έκτης γενιάς. Τα μαχητικά αεροσκάφη έκτης γενιάς δεν έχουν αναπτυχθεί πουθενά στον κόσμο μέχρι σήμερα. Τα γνωστά αμερικανικά F-35 και F-22 ανήκουν στην κατηγορία πέμπτης γενιάς, με τις ΗΠΑ να μην έχουν οριστικοποιήσει τα σχέδιά τους για τον διάδοχο αυτών.
Η Βρετανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία έχουν πρόσφατα ανακοινώσει τα σχέδιά τους για την ανάπτυξη μαχητικών έκτης γενιάς. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κινεζικός στρατός φέρεται να έχει έμμεσα επιβεβαιώσει τις αναφορές σχετικά με την δοκιμή νέας τεχνολογίας αεροσκαφών. Όπως ανέφερε το Reuters, που επιβεβαίωσε τη γνησιότητα των βίντεο, το μεγαλύτερο από τα δύο αεροσκάφη στο Τσενγκτού διαθέτει τρία στόμια εισαγωγής αέρα, μια ασυνήθιστη διάταξη που αποτελεί ένδειξη της πρόθεσης της κινεζικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας να πειραματιστεί με καινοτόμες λύσεις.
Ο Γιούαν Γκράαμ, αναλυτής του Australian Strategic Policy Institute, δήλωσε ότι ο νέος σχεδιασμός υποδηλώνει την προθυμία της Κίνας να εξελίξει τις στρατηγικές της και να προχωρήσει σε πειραματισμούς. Παρά τα πιθανά πλεονεκτήματα ή αδυναμίες του, ο σχεδιασμός αυτός παρουσιάζει σημαντικές πρωτοτυπίες. Οι περισσότερες αεροπορικές κατασκευές χωρίς ουρά, όπως το αμερικανικό B-2, είναι ελάχιστες, ενώ το γεγονός ότι δεν διαθέτουν κάθετο ουραίο πτερύγιο τα καθιστά πιο ευάλωτα σε αστάθεια.
Εντούτοις, αρκετά πολεμικά drone, όπως το RQ-170 της Lockheed Martin και το κινεζικό CH-7, έχουν βασιστεί σε παρόμοιο σχεδιασμό, που απαιτεί εξαιρετικά υπολογιστικά συστήματα για τη ρύθμιση της αεροδυναμικής συμπεριφοράς τους.
Βίντεο:
Πηγή περιεχομένου: in.gr