Νέα υποθαλάσσια σήραγγα επιταχύνει τη σύνδεση Γερμανίας και Δανίας

Νέα υποθαλάσσια σήραγγα επιταχύνει τη σύνδεση Γερμανίας και Δανίας

Νέα υποθαλάσσια σήραγγα μεταξύ Γερμανίας και Δανίας υπόσχεται σημαντική μείωση του χρόνου ταξιδιού. Ο χρόνος που απαιτείται για το ταξίδι από το Αμβούργο προς την Κοπεγχάγη θα μειωθεί από 5 σε 2,5 ώρες, λόγω της κατασκευής μιας υποθαλάσσιας σήραγγας που θα διέρχεται από τη Βαλτική Θάλασσα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη σήραγγα παγκοσμίως, που αποτελείται από προκατασκευασμένα τμήματα. Η σήραγγα Fehmarnbelt, μήκους 18 χιλιομέτρων, θα συνδέει όχι μόνο τη Δανία με τη Γερμανία, αλλά ολόκληρη τη Σκανδιναβία με την Κεντρική Ευρώπη.

Ο Χένρικ Βίνσεντσεν, διευθύνων σύμβουλος της δανικής κρατικής εταιρείας Femern, επισημαίνει ότι το κύριο εργοτάξιο του έργου, εκτάσεως 5.000 στρεμμάτων, βρίσκεται στο νησί Λόλαντ, ανοιχτά των νότιων ακτών της Δανίας και περιλαμβάνει το εργοστάσιο κατασκευής των τμημάτων της σήραγγας. Το έργο εκτελείται από βορρά προς νότο και περιλαμβάνει δύο επιμέρους σήραγγες για αυτοκίνητα και δύο για τρένα, καθώς και μία βοηθητική σήραγγα για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Αν και το έργο δεν είναι ασυνήθιστο, η κατασκευή του δεν έχει ξαναγίνει σε αυτή την κλίμακα.

Οι περισσότερες υποβρύχιες σήραγγες, όπως αυτή που συνδέει τη Βρετανία με τη Γαλλία, κατασκευάζονται σκάβοντας στο πέτρωμα κάτω από τον βυθό. Αντίθετα, η Fehmarnbelt αποτελείται από 90 τμήματα από οπλισμένο σκυρόδεμα, με κάθε τμήμα να έχει μήκος 217 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα. Αυτά τα τμήματα καθελκύονται σε ένα χαντάκι στον βυθό και ενώνονται με αεροστεγή τρόπο. Παρά το γεγονός ότι το καθένα ζυγίζει πάνω από 73.000 τόνους, η ένωση τους πραγματοποιείται με τη βοήθεια υποβρύχιων καμερών και συσκευών GPS με ακρίβεια 15 χιλιοστών.

Η επιλογή της συγκεκριμένης μεθόδου οφείλεται στο γεγονός ότι ο βυθός της Βαλτικής δεν είναι αρκετά στέρεος, με αποτέλεσμα η ιδέα της κατασκευής γέφυρας να έχει απορριφθεί λόγω των ισχυρών ανέμων και του κινδύνου πρόσκρουσης πλοίων. Στη διάρκεια της λειτουργίας της, η σήραγγα αναμένεται να εξυπηρετεί περισσότερα από 100 τρένα και 12.000 αυτοκίνητα καθημερινά, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κόστους των 7,4 δισ. ευρώ καλύπτεται από τη Δανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχει με κονδύλι 1,3 δισ. ευρώ.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play