Ο αγώνας για την κυριαρχία στην αγορά ανθρωποειδών ρομπότ

Ο αγώνας για την κυριαρχία στην αγορά ανθρωποειδών ρομπότ

Η Unitree και η τεχνολογία ανθρωποειδών ρομπότ υπόσχονται επανάσταση στην αγορά, αν και η πρόοδος είναι ακόμα πρώιμη. Η Unitree, μια κινεζική εταιρεία που ειδικεύεται στην κατασκευή ανθρωποειδών ρομπότ, παρουσίασε το νέο της μοντέλο G1 στην έκθεση Hannover Messe. Είναι μία από τις πολλές εταιρείες παγκοσμίως που αναπτύσσουν ρομπότ με ανθρώπινη μορφή. Η δυναμική αυτής της τεχνολογίας είναι τεράστια, καθώς υπόσχεται ένα εργατικό δυναμικό που δεν χρειάζεται διακοπές ή αυξήσεις μισθών. Παρά τις δυνατότητές τους, τα ανθρωποειδή ρομπότ βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Ενώ οι ρομποτικοί βραχίονες και τα κινητά ρομπότ χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες σε εργοστάσια, η εισαγωγή ανθρωποειδών ρομπότ σε λιγότερο προβλέψιμα περιβάλλοντα, όπως εστιατόρια ή σπίτια, συνιστά μια σημαντική πρόκληση. Τα ρομπότ αυτά πρέπει να είναι ισχυρά, αλλά και δυνητικά επικίνδυνα, καθώς μια πτώση τη λάθος στιγμή μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Ο εκπρόσωπος της Unitree δήλωσε στο BBC ότι η τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιείται δεν έχει φτάσει σε επίπεδο επανάστασης, καθώς δυσκολεύεται με βασικά θέματα λογικής και συλλογιστικής. Το μοντέλο G1 απευθύνεται κυρίως σε ερευνητικά ιδρύματα και τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για περαιτέρω ανάπτυξη. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται προς το παρόν στη χρήση ανθρωποειδών ρομπότ σε αποθήκες και εργοστάσια.

Ο Ίλον Μασκ είναι ίσως το πιο γνωστό όνομα στην ανάπτυξη ανθρωποειδών ρομπότ, με την Tesla να εργάζεται πάνω στο Optimus. Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η BMW και η Hyundai, ακολουθούν παρόμοια πορεία. Ο Τόμας Άντερσον, ιδρυτής της ερευνητικής εταιρείας STIQ, παρακολουθεί 49 εταιρείες που αναπτύσσουν ανθρωποειδή ρομπότ. Η Unitree διαθέτει το πλεονέκτημα ενός οικονομικού μοντέλου G1, με κόστος 16.000 δολάρια, το οποίο προσφέρει σημαντική ευκολία στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τη STIQ, σχεδόν το 60% των χρηματοδοτήσεων για ανθρωποειδή ρομπότ προέρχεται από την Ασία, ενώ οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων επενδύσεων. Η κρατική υποστήριξη στην Κίνα, όπως η εγκατάσταση εκπαίδευσης για ρομπότ στη Σαγκάη, ενισχύει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των κινεζικών εταιρειών.

Η παρακολούθηση των διεθνών τάσεων είναι κρίσιμη, καθώς οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες προσπαθούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Ο Μπρεν Πιρς από το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ιδρύσει πολλές ρομποτικές εταιρείες, και η τελευταία του Kinisi παρουσίασε το ρομπότ KR1, το οποίο θα κατασκευαστεί στην Ασία για να μειώσει τα κόστη.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play