Η σημαντικότητα των δήμων στην προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης και της καινοτομίας στην Ευρώπη. Κατά τη σύνοδο ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) στις 9 Οκτωβρίου, οι περιφερειακοί και τοπικοί ηγέτες ενέκριναν γνωμοδότηση του κ. Emil Boc (RO/EPP), δημάρχου της Cluj-Napoca, στην οποία τονίζεται η σημασία της πρόσφατης νομοθεσίας της ΕΕ για την ΤΝ, καθιστώντας την Ένωση την πρώτη σημαντική οντότητα που νομοθετεί για τη διασφάλιση της δεοντολογικής και βιώσιμης χρήσης της ΤΝ. Ωστόσο, τα μέλη της ΕτΠ ζήτησαν πρόσθετα μέτρα και ευέλικτη εφαρμογή του νόμου για την ΤΝ, ώστε να καταστεί η Ένωση παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη της ΤΝ.
Τα μέλη της ΕτΠ τόνισαν ότι, για την τόνωση της καινοτομίας σε μεγάλη κλίμακα στην ΕΕ, είναι ζωτικής σημασίας να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε υποδομές υπερυπολογιστών για τις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις και τις ΜΜΕ. Η μείωση της γραφειοκρατίας, η αύξηση της διαφάνειας και η παροχή πιο ευέλικτης πρόσβασης θα δώσουν στις εταιρείες αυτές τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να ανταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Η χρηματοδότηση για νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της ΤΝ πρέπει να είναι ταχεία, να παρέχει κίνητρα για αρχικές επενδύσεις και να προσφέρει στήριξη μετά την έναρξη λειτουργίας, αποδεχόμενη τον κίνδυνο αποτυχίας ως μέρος της επιτυχίας, υποστηρίζουν οι τοπικοί και οι περιφερειακοί ηγέτες. Η προσαρμογή και η επέκταση προγραμμάτων, όπως οι Περιφερειακές Κοιλάδες Καινοτομίας ή οι κόμβοι ψηφιακής καινοτομίας, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες ώστε να είναι ανταγωνιστικές σε μια παγκόσμια αγορά.
Οι δήμοι και οι περιφέρειες υποστήριξαν ότι οι τοπικές αρχές είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου και αξιόπιστου τοπικού οικοσυστήματος τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, για την προώθηση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, πρότειναν τη συμμετοχή τοπικών εκπροσώπων στο διοικητικό συμβούλιο της κοινής επιχείρησης για την ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων (Euro HPC), μιας κοινής πρωτοβουλίας μεταξύ της ΕΕ, των ευρωπαϊκών χωρών και των ιδιωτικών εταίρων.
Η ΕΟΚΕ ζήτησε την ανάπτυξη διαπεριφερειακών έργων ΤΝ που θα συνδέουν τους διασυνοριακούς πόρους με τη στήριξη μηχανισμών χρηματοδότησης της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Τόνισε τη δημιουργία περιφερειακών κόμβων ταλέντων, σε συνεργασία με πανεπιστήμια, για τη διατήρηση και την προσέλκυση ειδικών στον τομέα της ΤΝ.
Τέλος, τα μέλη της ΕτΠ τόνισαν ότι σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τεχνολογικό περιβάλλον, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην ΕΕ πρέπει να διασφαλίζει τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, την ισότητα και να ευθυγραμμίζεται με τις ευρωπαϊκές ηθικές αξίες. Ο εισηγητής Emil Boc (RO/EPP), δήμαρχος Cluj-Napoca, τόνισε: Η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνεται απίστευτα γρήγορα και έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη ζωή μας στους τομείς της εκπαίδευσης και υγείας και τόσους άλλους, αλλά φέρει επίσης πιθανούς κινδύνους και υπαρξιακές απειλές.
Η τεχνητή νοημοσύνη διαμορφώνει τις βιομηχανίες, προωθεί την καινοτομία και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για το μέλλον. Πρέπει να μετατοπίσουμε την εστίαση στη χάραξη πολιτικής από την προσπάθεια περιορισμού της ώστε να μάθουμε πώς να επωφεληθούμε από αυτήν. Η ΕΕ έχει τη μοναδική ευκαιρία να μειώσει το κόστος ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, καθιστώντας το μοναδικό δίκτυο υπολογιστών υψηλών επιδόσεων διαθέσιμο σε ένα ευρύτερο κοινό. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε η τεχνητή νοημοσύνη να υπηρετεί όλη την ανθρωπότητα και όχι μόνο τους λίγους προνομιούχους.
Ταυτόχρονα, η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει να κάνει με την κατασκευή μηχανών, έχει να κάνει με την ενίσχυση της ανθρωπότητας και τη βελτίωση της ζωής. Το μέλλον εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο θα το προσεγγίσουμε.