Ανακαλύψτε την Oumi, την καινοτόμο πλατφόρμα ΑΙ που προάγει την ανοιχτότητα και τη συνεργασία στην έρευνα. Τρεις Έλληνες και η καθηγήτρια τεχνητής νοημοσύνης Γεωργία Γκιοξάρη, βρίσκονται στο προσκήνιο μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τη δημιουργία μιας ανοιχτής πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης, γνωστής ως Oumi. Στόχος τους είναι να ανταγωνιστούν τις μεγάλες AI εταιρείες, όπως η DeepSeek, προσφέροντας ένα μοντέλο που θα προάγει την καινοτομία μέσω του ανοιχτού κώδικα και της συνεργασίας.
Η ομάδα, αποτελούμενη από 32 ερευνητές, μηχανικούς και ακαδημαϊκούς, επιδιώκει να φέρει επανάσταση στην τεχνητή νοημοσύνη, με την πεποίθηση ότι το Open Source είναι το μέλλον της. Μιλώντας στο Ot.gr, ο CEO της Oumi, Μάνος Κουκουμίδης, εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με το κλείσιμο της τεχνολογίας σε μαύρα κουτιά και δήλωσε: Δεν θέλω να φανταστώ ένα μέλλον όπου ένα τόσο μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα θα κλειδωθεί σε ένα μαύρο κουτί, προς όφελος μόνο μιας ολιγοπωλιακής αγοράς.
Η Oumi έχει ήδη συγκεντρώσει 10 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση και έγινε το #1 repository ανοιχτού κώδικα στο GitHub μέσα σε 24 ώρες από την ανακοίνωσή της. Η πλατφόρμα υποστηρίζεται από 13 κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως και προγραμματίζει συνεργασίες με ελληνικά ιδρύματα, όπως το Athena-RC.
Η δημιουργία ενός μοντέλου που θα επιτρέπει τον ανοιχτό πειραματισμό και την συνεργασία είναι θεμελιώδους σημασίας για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με τον Κουκουμίδη. Υπογράμμισε ότι, αν και το εγχείρημα είναι δύσκολο, με την υποστήριξη της κοινότητας, η Oumi στοχεύει να ενισχύσει την καινοτομία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr