Η παραπληροφόρηση αναγνωρίζεται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για χώρες και επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια. Η παραπληροφόρηση αναδεικνύεται ως ο σημαντικότερος κίνδυνος για κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και ιδιώτες την επόμενη διετία. Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) με τη συμμετοχή εκατοντάδων ειδικών, το ψευδές και παραπλανητικό περιεχόμενο έχει σοβαρές επιπτώσεις στο γεωπολιτικό τοπίο. Η μειωμένη αντίσταση των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας στις ψευδείς αφηγήσεις που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ένας από τους βασικούς κινδύνους, όπως αναμένεται να αναλυθεί κατά την Ετήσια Συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, από 20 έως 24 Ιανουαρίου.
Η προειδοποίηση για τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και η κλιματική κρίση επισημαίνεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο του WEF, Mirek Dušek, ο οποίος τόνισε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της προώθησης της συνεργασίας ή της διαχείρισης της αυξανόμενης αστάθειας.
Οι τρέχουσες παγκόσμιες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και το Σουδάν, σε συνδυασμό με τις ακραίες καιρικές συνθήκες, επιτείνουν την επιρροή της παραπληροφόρησης, καθώς καθιστούν την κοινωνία πιο ευάλωτη στις ψευδείς ειδήσεις και τις ανακρίβειες. Το WEF επισημαίνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει επιτρέψει τη ριζική αυτοματοποίηση των εκστρατειών παραπληροφόρησης, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολλές πλευρές να επηρεάσουν τη δημόσια γνώμη και τις πολιτικές εξελίξεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολίτες καλούνται να παραμένουν ενημερωμένοι μέσω αξιόπιστων πηγών ειδήσεων, προκειμένου να προστατευθούν από την παραπληροφόρηση. Οι χώρες της Ευρώπης κατατάσσουν την παραπληροφόρηση μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων κινδύνων, επιβεβαιώνοντας τη σημασία του θέματος σε διεθνές επίπεδο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr