Το 1934, μια θύελλα σάρωσε το Παρατηρητήριο του Όρους Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ με ταχύτητα ανέμου 372 χιλιομέτρων ανά ώρα.
Και το 2017, ο κυκλώνας Irma ξερίζωσε δέντρα και στέγες με ριπές άνω των 298 χιλιομέτρων την ώρα.
Ποια είναι λοιπόν η μεγαλύτερη ταχύτητα ανέμου που έχει μετρηθεί ποτέ;
Στο Ηλιακό Σύστημα, οι ταχύτεροι άνεμοι έχουν καταγραφεί στον Κρόνο, όπου πνέουν με ταχύτητα 1.1770 χιλιομέτρων την ώρα, ή 1,5 φορά την ταχύτητα του ήχου στο επίπεδο της θάλασσας στη Γη, σύμφωνα με τη NASA.
Όσον αφορά τον πλανήτη μας, αναφέρει το Livescience.com, η μέγιστη ριπή που έχει μετρηθεί ποτέ στο επίπεδο του εδάφους έφτανε το εντυπωσιακό νούμερο των 407 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το Αρχείο Ακραίων Καιρικών και Κλιματικών Φαινομένων, το οποίο διατηρεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO).
Καταγράφηκε στο Μπάροου Άιλαντ της Αυστραλίας στις 10 Απριλίου 1996, όταν το απομονωμένο νησί χτυπήθηκε από τροπικό κυκλώνα (το ίδιο φαινόμενο που ονομάζεται τυφώνας αν εκδηλωθεί στον Νότιο Ειρηνικό ή τον Ινδικό Ωκεανό.
To ανεμόμετρο είναι ένα σχετικά απλό όργανο που περιστρέφεται με τον άνεμο (C0)
Σύμφωνα με το ανεμόμετρο, ένα όργανο που συνήθως φέρει τρία ημισφαίρια που περιστρέφονται γύρω από έναν άξονα όταν φυσάει, η ριπή-ρεκόρ διήρκεσε 3-5 δευτερόλεπτα.
Χρειάστηκαν όμως δέκα χρόνια μέχρι να εξεταστεί και αναγνωριστεί η μέτρηση από τον WMO, καθώς ο μετεωρολογικός σταθμός που κατέγραψε το ρεκόρ ήταν ιδιωτικός και ανήκε στην πετρελαϊκή εταιρεία Chevron.
Διέφυγε της προσοχής για μερικά χρόνια σχολίασε ο Ράνταλ Σέρβενι, καθηγητής Γεωγραφιών Επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Είναι επίσης ο εισηγητής του WMO για ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα, αρμόδιος για την επιβεβαίωση των ρεκόρ. Η ομάδα του ταξίδεψε στην Αυστραλία όπου βρήκε το εν λόγω ανεμόμετρο να λειτουργεί κανονικά.
Αντικειμενικές μετρήσεις
O WMO αναγνωρίζει μόνο μετρήσεις από αντικειμενικά όργανα όπως τα ανεμόμετρα, επισήμανε ο Σέρβενι. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν μετρηθεί ταχύτητες μεγαλύτερες από ό,τι στο Μπάροου Άιλαντ, προέρχονταν όμως από συσκευές που δίνουν προσεγγίσεις μέσω υπολογισμών.
Τα ανεμόμετρα, όμως, δεν μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε. Δεν μπορούν για παράδειγμα να πετάξουν στο ύψος 6-13 χιλιομέτρων όπου πνέουν οι αεροχείμαρροι, οι οποίοι φτάνουν σε ταχύτητα τα 443 χλμ/ώρα, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ).
H ταχύτητα των ανεμοστροβίλων μπορεί να εκτιμηθεί μόνο κατά προσέγγιση (Reuters)
O Σέβερνι και η ομάδα του αξιολογούν αυτή την περίοδο ταχύτητες αεροχειμάρρων 483 χλμ/ώρα πάνω από την Ιαπωνία και τον Δυτικό Ειρηνικό. Πρόκειται για άμεσες μετρήσεις από ραδιοβολίδα ένα όργανο που κρέμεται από μετεωρολογικό αερόστατο.
Μπορεί να πρόκειται για τις μεγαλύτερες ταχύτητες ανέμου έχουμε δει ποτέ στον πλανήτη είπε ο ερευνητής.
Μια άλλη δύσκολη περίπτωση είναι οι ανεμοστρόβιλοι, τους οποίους ο WMO κατατάσσει σε ξεχωριστή κατηγορία, αφού σε αυτή την περίπτωση η ταχύτητα ανέμου δεν μπορεί να μετρηθεί άμεσα αλλά μόνο έμμεσα, μέσω ενός ραντάρ που αξιοποιεί το φαινόμενο Ντόπλερ.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2007 στην επιθεώρηση Monthly Weather Review, σε ανεμοστρόβιλο που εμφανίστηκε το 1999 στο Μπριτζ Κρικ της Οκλαχόμα μετρήθηκε ταχύτητα ανέμου 486 χιλιομέτρων την ώρα.
Η ίδια ομάδα ερευνητών υπολόγισε ότι ένας ανεμοστρόβιλος που χτύπησε φέτος τον Μάιο το Γκρίνφιλντ της Άιβα έφτανε σε ταχύτητα τα 497-512 χλμ/ώρα, αν και το περιθώριο σφάλματος του ραντάρ είναι μεγάλο.
Πολύ μεγαλύτερες είναι σίγουρα οι ταχύτητες ανέμου που πετυχαίνουν ορισμένες αεροσήραγγες, όπως αυτή που χρησιμοποιεί σε δοκιμές το Ερευνητικό Κέντρο Γκλεν της NASA.
Ξεπερνά κατά 3,5 φορές την ταχύτητα του ήχου στα 4.321 χλμ/ώρα.