Η γενιά Ζ χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να επαναστατήσει στον εργασιακό χώρο και να σχεδιάσει το μέλλον των επιχειρήσεων. Η νέα γενιά δεν περιορίζεται απλά στο να εισέλθει στην αγορά εργασίας – επιθυμεί να την αναμορφώσει ριζικά. Με υψηλή εξοικείωση στην τεχνολογία και έντονο ενδιαφέρον για την κοινωνική ευθύνη, οι νέοι της γενιάς Ζ προγραμματίζουν ένα διαφορετικό επαγγελματικό μέλλον. Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί θεμελιώδες εργαλείο σε αυτό το όραμα.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Nielsen, περισσότεροι από τους μισούς νέους της γενιάς Ζ εκφράζουν την επιθυμία να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Μάλιστα, πάνω από το 80% των νέων χρησιμοποιούν τακτικά εργαλεία γενετικής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI), με σχεδόν όλους να πιστεύουν ότι αυτή η τεχνολογία θα έχει καθοριστική επίδραση στην εργασία τους στην επόμενη πενταετία.
Όταν συνδυάζουμε την επιχειρηματική τους διάθεση με την έμφυτη σχέση τους με την τεχνολογία, προκύπτει ένα σαφές συμπέρασμα: η γενιά Ζ δεν θα κινηθεί με τους ίδιους τρόπους όπως οι προηγούμενες γενιές. Οι νεαροί επιχειρηματίες που αναδύονται σήμερα σκέφτονται και δρουν με διαφορετική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας την AI ως βασικό εργαλείο από την πρώτη κιόλας ημέρα.
Σε συζητήσεις με τη γενιά Ζ, καθίσταται σαφές ότι η AI δεν θεωρείται απλώς ένα εργαλείο, αλλά μια ισχυρή δύναμη που θα αλλάξει ριζικά το εργασιακό τοπίο. Πιστεύουν ότι τα startups του μέλλοντος θα είναι λιγότερο γραφειοκρατικά και πιο ευέλικτα, με την τεχνητή νοημοσύνη να απελευθερώνει τους εργαζόμενους από βαρετές και επαναλαμβανόμενες εργασίες, επιτρέποντάς τους να εστιάσουν σε πιο δημιουργικές δραστηριότητες.
Η υποστήριξη προς τους νέους είναι κρίσιμη. Η καθοδήγηση και η εκπαίδευση που προάγουν την εξερεύνηση της δυναμικής της AI είναι αναγκαία. Όχι μόνο χρειάζονται να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία, αλλά και να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη και η ανθεκτικότητα.
Για παράδειγμα, στο Babson, οι καθηγητές ενσωματώνουν την AI σε διάφορα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένης της συγγραφής, προκειμένου να βοηθήσουν τους φοιτητές να κατανοήσουν τις δυνατότητες και τους περιορισμούς των εργαλείων. Αντίστοιχα, το Northeastern προσφέρει προγράμματα πρακτικής, όπου οι φοιτητές σχεδιάζουν πλήρεις λύσεις τεχνητής νοημοσύνης για δημόσιους φορείς, επιτρέποντάς τους να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε εφαρμογές με πραγματικό αντίκτυπο.
Η επόμενη γενιά είναι ήδη παρούσα. Οι νέοι της γενιάς Ζ είναι προικισμένοι με ένα σημαντικό πλεονέκτημα: έχουν μεγαλώσει στον ψηφιακό κόσμο και επιδεικνύουν έμπρακτο ενδιαφέρον για την κοινωνία και το περιβάλλον. Αυτή η τεχνολογική επάρκεια σε συνδυασμό με την κοινωνική συνείδηση τους καθιστά ικανούς να επιφέρουν την επόμενη μεγάλη αλλαγή.
Η πρόκληση για εμάς είναι να τους προσφέρουμε τα κατάλληλα εφόδια – τεχνολογικά και ανθρώπινα – ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα μέλλον που θα είναι καινοτόμο και ουσιαστικό.
Πηγή περιεχομένου: in.gr