SpaceX: Σε συζητήσεις με την ΕΕ για τα σκουπίδια στο Διάστημα

SpaceX: Σε συζητήσεις με την ΕΕ για τα σκουπίδια στο Διάστημα

Ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός βρίσκεται σε συνομιλίες με τη SpaceX σχετικά με την πιθανότητα να ενταχθεί το εγχείρημα του Έλον Μασκ για το Διάστημα σε ένα διεθνές πρότζεκτ που έχει σχεδιαστεί για να μειώσει το αυξανόμενο σμήνος των διαστημικών συντριμμιών, δήλωσε στο Reuters ο γενικός διευθυντής Josef Aschbacher.

Η υπηρεσία των 22 κρατών πρωτοστατεί σε μία από τις πολλές προσπάθειες για την αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τη μάζα των διαστημικών σκουπιδιών που στροβιλίζεται γύρω από τη Γη από προηγούμενες αποστολές που αποτελούν κίνδυνο για τους ενεργούς δορυφόρους.

Ο Aschbacher είπε ότι 110 χώρες ή οντότητες έχουν ενταχθεί στον χάρτη Zero Debris της ESA, ο οποίος στοχεύει να σταματήσει τη δημιουργία νέων διαστημικών  σκουπιδιών μέχρι το 2030.

Ερωτηθείς εάν η SpaceX, οι δορυφόροι της οποίας αποτελούν τώρα περίπου τα δύο τρίτα των διαστημικών σκαφών που δραστηριοποιούνται σε χαμηλή τροχιά της Γης, είχε συμφωνήσει να πλαισιώσειτο εγχείρημα, ο Aschbacher είπε: Όχι ακόμα, αλλά συζητάμε μαζί τους… Αυτός είναι ένας χάρτης που συνεχίζει να εξελίσσεται και. .. θα συνεχίσουμε να θίγουμε τα θέματα γιατί είναι τόσο θεμελιώδη.

Οι δορυφόροι της SpaceX αποτελούν τώρα περίπου τα δύο τρίτα των διαστημικών σκαφών που δραστηριοποιούνται σε χαμηλή τροχιά της Γης

Η SpaceX δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Από τους περίπου 10.300 ενεργούς δορυφόρους σε βρίσκονται σε τροχιά, περίπου 6.300 αποτελούν μέρος του ταχέως αναπτυσσόμενου συμπλέγματος δορυφόρων Starlink της SpaceX, σύμφωνα με τον κλάδο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Space Force.

Η Κίνα έχει αρχίσει να εκτοξεύει δικούς της δορυφόρους για να ανταγωνιστεί το Starlink, όπως και η Amazon, η οποία αναμένει να εκτοξεύσει πάνω από 3.000 δορυφόρους για το δικό της σύμπλεγμα, Kuiper, αυτή τη δεκαετία.

Η Amazon έχει ενταχεθεί στον χάρτη Zero Debris, είπε ο Aschbacher.

Υπάρχουν επί του παρόντος 18.897 κομμάτια ανιχνεύσιμων διαστημικών σκουπιδιών σε τροχιά, σύμφωνα με τον Jonathan McDowell, έναν αστρονόμο του Χάρβαρντ που παρακολουθεί τέτοια αντικείμενα.

Τα διαστημικά θραύσματα και σκουπίδια χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά ως όρος , αλλά ορισμένοι θεωρούν ότι τα διαστημικά σκουπίδια περιλαμβάνουν ανενεργά ωφέλιμα φορτία και σώματα πυραύλων, καθώς και συντρίμμια ή περπλανώμενα θραύσματα σπασμένων δορυφόρων.

Δεν υπάρχουν διεθνείς νόμοι για τα συντρίμμια, αλλά χώρες και διαστημικές υπηρεσίες έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να επεξεργάζονται προτάσεις και εθνικούς κανόνες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δεν είμαστε ρυθμιστικός φορέας· είμαστε τεχνική διαστημική υπηρεσία, είπε ο Aschbacher.

Αλλά το γεγονός ότι έχουμε βάλει τη χάρτα γύρω από το τραπέζι, η οποία εκπονήθηκε με όλους τους άλλους εταίρους, και ότι υπέγραψαν σε αυτήν είναι πολύ ενθαρρυντικό.

Περιορισμοί για τα σκουπίδια της SpaceX στο Διάστημα

H SpaceX υπόκειται σε συγκεκριμένες απαιτήσεις όσον αφορά στα διαστημικά συντρίμμια από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ.

Ένας δορυφόρος Starlink απαιτείται να απομακρυνθεί – ή να καεί στην ατμόσφαιρα της Γης – εντός πέντε ετών από το τέλος της ζωής του.

Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να δεσμευτεί η βιομηχανία δημόσια σε αυτού του είδους την πρωτοβουλία, γι’ αυτό χαίρομαι που γνωρίζω ότι η SpaceX το εξετάζει, είπε ο ΜακΝτάουελ, αναφερόμενος στον χάρτη.

Το 2023, η SpaceX επέκρινε μια έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας που προειδοποιούσε για τον κίνδυνο για τους ανθρώπους από πτώση συντριμμιών από δορυφόρους ως βαθιά προβληματικό, ανέφερε το SpaceNews.

Αν και τα συμπλέγματα εμπορικών δορυφόρων κυριαρχούν στο προσκήνιο, μεγάλο μέρος της αυξανόμενης ποσότητας διαστημικών σκουπιδιών θεωρείται ότι προέρχεται από δοκιμές αντιδορυφορικών πυραύλων.

Ένα κινεζικός πύραυλος τον Αύγουστο διαλύθηκε σε μια προφανή σύγκρουση με ένα κομμάτι διαστημικών σκουπιδιών, δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα πεδία συντριμμιών στην πρόσφατη ιστορία.

Σύμφωνα με τη NASA, δύο προηγούμενα περιστατικά αύξησαν το σωρό σκουπιδιών κατά περίπου 70%. Αυτές ήταν η καταστροφή του κινεζικού διαστημικού σκάφους Fengyun-1C το 2007, για το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν τότε ότι προκλήθηκε από κινεζικό πύραυλο και η τυχαία σύγκρουση ενός διαστημικού σκάφους ΗΠΑ και Ρωσίας το 2009.

Το 2021, μια δοκιμή ρωσικού αντιδορυφορικού πυραύλου πρόσθεσε τουλάχιστον 1.500 κομμάτια συντριμμιών, μερικά από τα οποία έχουν αποσυντεθεί έκτοτε, ανέφερε τότε η Διαστημική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ το 2008 και η Ινδία το 2019 παρουσίασαν και οι δύο αντιδορυφορικούς πυραύλους που προστέθηκαν στον αριθμό των διαστημικών σκουπιδιών.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προωθήσει ένα μορατόριουμ σε τέτοιες δοκιμές, με αρκετές χώρες να έχουν υπογράψει, αλλά όχι τη Ρωσία ή την Κίνα.

Πηγή: ΟΤ

Loading

Play