Ο Μητσοτάκης συμμετέχει στη Σύνοδο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, όπου αναμένονται πιέσεις για χαλαρούς κανονισμούς. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης περιλαμβάνεται στους ηγέτες που θα συμμετάσχουν τη Δευτέρα και την Τρίτη στη Σύνοδο Δράσης για την τεχνητή νοημοσύνη που διοργανώνεται στο Παρίσι. Η σύνοδος εστιάζει στις πιέσεις για την υιοθέτηση ενός πιο χαλαρού ρυθμιστικού πλαισίου για την ΑΙ, ειδικά μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει τις οδηγίες που είχαν δοθεί από τον προκάτοχό του. Αυτή η εξέλιξη εντείνει τη συζήτηση γύρω από τον τεχνολογικό ανταγωνισμό μεταξύ της Δύσης και της Κίνας, καθώς η επιτυχία της κινεζικής εταιρείας DeepSeek έχει προκαλέσει ανησυχία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το κλίμα φέτος στη σύνοδο διαφέρει από προηγούμενες συναντήσεις στη Βρετανία και τη Νότιο Κορέα, οι οποίες επικεντρώθηκαν κυρίως στους κινδύνους της ΑΙ. Ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, τόνισε την ανάγκη να επιτραπεί στους καινοτόμους να δημιουργήσουν, προκειμένου να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Ο ίδιος, όπως και ο Εμανουέλ Μακρόν, επισημαίνουν ότι η ισορροπία ανάμεσα στην καινοτομία και τη ρύθμιση είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη.
Ο Μακρόν πρόκειται να συναντηθεί με τον Μητσοτάκη την Δευτέρα, πριν από την ολομέλεια της συνόδου την Τρίτη, με πιθανό αντικείμενο τη συζήτηση για την αγορά γαλλικών πυραύλων Meteor. Επιπλέον, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στον διεθνή διάλογο για την τεχνητή νοημοσύνη, με τον πρωθυπουργό να έχει παρουσιάσει ένα οργανωμένο σχέδιο που προτάθηκε από τη Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει τον Κανονισμό για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act), ένα πρωτοπόρο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο όμως οι εταιρείες τεχνολογίας και οι επενδυτές ζητούν να εφαρμοστεί με ευελιξία. Όπως σημείωσε ο Μπράιαν Τσεν από την οργάνωση Data & Society, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι πιέσεις από τις ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσουν σε χαλάρωση των ευρωπαϊκών κανονισμών για την ΑΙ.
Τέλος, αναμένεται ότι στη σύνοδο θα συζητηθούν και οι αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν τη βιωσιμότητα αυτών των τεχνολογιών. Ο Μακρόν ανακοίνωσε επίσης σχέδια για ιδιωτικές επενδύσεις στην ΑΙ ύψους 109 δισ. ευρώ.
Πηγή περιεχομένου: in.gr