Σύγκρουση Κομισιόν και Τραμπ για τους κανονισμούς των Big Tech στην ΕΕ

Σύγκρουση Κομισιόν και Τραμπ για τους κανονισμούς των Big Tech στην ΕΕ

Η Ουάσιγκτον ζητά εξηγήσεις από την Κομισιόν για τους κανόνες που αφορούν τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες. Εξηγήσεις σχετικά με τους ευρωπαϊκούς κανόνες που αφορούν τους Big Tech ζητά η Ουάσιγκτον από την Κομισιόν, καταγγέλλοντας την ΕΕ ότι στρέφεται κατά των αμερικανικών κολοσσών του Διαδικτύου. Αυτή η εξέλιξη προμηνύει μια πιθανή σύγκρουση σχετικά με τα αυστηρά πρόστιμα που επιβάλλει η ΕΕ σε εταιρείες όπως η Google και η Meta.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος της επιτροπής Δικαιοσύνης της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζιμ Τζόρνταν, απέστειλε επιστολή στην Τερέσα Ριμπέρα, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, ζητώντας διευκρινίσεις για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Το αίτημα αυτό προήλθε δύο ημέρες μετά την υπογραφή του υπομνήματος από τον Ντόναλντ Τραμπ, στο οποίο καλεί τις υπηρεσίες της κυβέρνησής του να εξετάσουν δύο νόμους της ΕΕ, τους κανονισμούς για τις Ψηφιακές Αγορές και τις Ψηφιακές Υπηρεσίες.

Ο Τραμπ προειδοποίησε μάλιστα με δασμούς ως αντίποινα για τη φορολόγηση των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών. Ο κανονισμός για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) απαιτεί από τις μεγάλες διαδικτυακές εταιρείες να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες στην καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου, όπως η παραπληροφόρηση και η ρητορική μίσους. Ο κανονισμός για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) υποχρεώνει τις Big Tech να ανοίξουν τις πλατφόρμες τους σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες.

Ο Τζόρνταν εξέφρασε ανησυχίες ότι ο DMA μπορεί να στοχοποιεί αμερικανικές εταιρείες, υποστηρίζοντας ότι επιβάλλει υπερβολικές υποχρεώσεις στις επιχειρήσεις, παρέχοντας ταυτόχρονα πλεονέκτημα στους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους.

Η Ριμπέρα αντέτεινε ότι δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις από την Αμερική και τόνισε τη σημασία της διαφάνειας και των κανονιστικών πλαισίων. Η επιστολή του Τζόρνταν υπογραμμίζει τα υψηλά πρόστιμα για παραβάσεις του DMA, τα οποία μπορεί να φτάσουν έως το 10% του παγκόσμιου τζίρου της εταιρείας. Αυτά τα πρόστιμα στοχεύουν στην υποχρεωτική συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τα ευρωπαϊκά πρότυπα σε παγκόσμια κλίμακα.

Στο μεταξύ, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς υποστήριξε ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταστέλλουν την ελευθερία του λόγου. Επιπλέον, η Meta Platforms αποφάσισε να καταργήσει τις ομάδες ελέγχου γεγονότων στις ΗΠΑ, κατηγορώντας την ΕΕ για λογοκρισία του Διαδικτύου.

Η Ριμπέρα έχει προγραμματίσει να δώσει απαντήσεις, καθώς είναι υπό πίεση να αποσαφηνίσει την πορεία των ερευνών κατά αμερικανικών εταιρειών, οι οποίες αναμένονται το επόμενο μήνα. Ανάμεσα στις εταιρείες που ερευνώνται είναι οι Apple και Meta για πιθανές παραβάσεις του DMA.

Η Κομισιόν εξετάζει επίσης αν το X, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του Έλον Μασκ, παραβιάζει τους κανόνες που σχετίζονται με το παράνομο περιεχόμενο.

Η Ριμπέρα διαβεβαίωσε ότι ο ρόλος του Μασκ στην αμερικανική κυβέρνηση δεν θα επηρεάσει τις αποφάσεις της Κομισιόν.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play