Τεχνητή νοημοσύνη: Η δυνατότητα που προσφέρει σε άτομα με άνοια

Τεχνητή νοημοσύνη: Η δυνατότητα που προσφέρει σε άτομα με άνοια

Η τεχνητή νοημοσύνη επαναστατεί στη φροντίδα ατόμων με άνοια, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις. Ο Pete Middleton, ο οποίος κατοικεί στο Northamptonshire του Ηνωμένου Βασιλείου με τη σύζυγό του, είναι ένας από τους πρώτους που υιοθετούν την τεχνολογία όταν η πληροφορική έγινε γνωστή. Ενδιαφέρθηκε για την πληροφορική όταν υπηρετούσε στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία τη δεκαετία του 1980 και έμαθε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού. Αυτές τις τελευταίες δεκαετίες, έχει ενθουσιαστεί με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης, την οποία χρησιμοποιεί σε διάφορες δραστηριότητες, όπως η επεξεργασία φωτογραφιών και η μετάφραση μηνυμάτων.

Από τη διάγνωσή του με άνοια πριν από πέντε χρόνια, όταν ήταν 65 ετών, ο Middleton έχει παρατηρήσει δραστικές αλλαγές στη βραχυπρόθεσμη μνήμη του. Εκφράζει την πίστη του ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει σοβαρά στη γεφύρωση αυτού του κενό. Υποστηρίζει ότι η ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή των ατόμων με άνοια μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή τους και να τους κρατήσει ανεξάρτητους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας την ανάγκη για βοήθεια από το NHS ή ιδρύματα.

Ορισμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που προσφέρονται για την υποστήριξη των καθημερινών ρουτινών των ατόμων με άνοια περιλαμβάνουν την εφαρμογή Simon, η οποία χρησιμοποιεί γεωεντοπισμό και μηχανική μάθηση για την προσαρμογή υπηρεσιών. Όπως δηλώνει η Fiona Carragher της Alzheimers Society, αυτή η εφαρμογή θα μπορέσει να προσφέρει υπενθυμίσεις για σημαντικές πληροφορίες, όπως το PIN για τη χρήση της τράπεζας.

Στη συνάντηση της ομάδας ερευνητών του Florence Project, οι εμπειρογνώμονες έχουν αναπτύξει καινοτόμες συσκευές, όπως ψηφιακά ημερολόγια και οθόνες φωτογραφιών, οι οποίες ενισχύουν την επικοινωνία μεταξύ ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους. Η καθηγήτρια Janet Wiles τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης αυτής της επικοινωνίας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ανθρώπινης επαφής.

Ωστόσο, οι τεχνολογικές εξελίξεις δεν πρέπει να υποκαθιστούν την αναγκαία ανθρωπιστική προσέγγιση, καθώς σύμφωνα με τον Dennis Frost, η κοινωνική δέσμευση είναι κρίσιμη για άτομα με άνοια. Ο Middleton προειδοποιεί ότι οι τεχνολογίες θα πρέπει να είναι ευέλικτες και προσαρμόσιμες στις ανάγκες του κάθε ατόμου, υπογραμμίζοντας πως κανένας άνθρωπος με άνοια δεν είναι ίδιος.

Loading